Бездомник с два акта за 600 лв. в Бургас, нямал маска

Мъжът е с ТЕЛК, бил седнал на пейка
10 ное 2020 12:00, Петя Славова
67
Бездомник с два акта за 600 лв. в Бургас, нямал маска
Снимка: bTV

Бездомен мъж с ТЕЛК получи два наказателни акта за 600 лева в Бургас за това, че е седнал на пейка и е без маска.

За това алармира сдружението, което му помага. От там търсят съдействие за обжалване на наказателните постановления, предава bTV.

Данаил Костов е на 47 години, има епилепсия и е с умствена изостаналост. От 26 години спи на улицата. В началото на пандемията тази пролет е глобен два пъти за по 300 лева от полицията. Наказателните постановления са получени в офиса на център "Каритас", защото бездомникът няма какъв друг адрес да им посочи. В тях пише, че на 24 април не е поставил защитна маска на лицето си и седи на пейка в градската градина, която е близо до дневния център.

"Не може да ги плати, даже не може и да ги обжалва сам. Той просто не знае какво да направи", обясни Асена Матеева, социален работник в сдружението.

Според нея мъжът не е имал възможност да си купи маска и освен това най-вероятно не е бил наясно какво точно се иска от него, понеже не му е обяснено по подходящ начин.

„Това, което може да се случи, е да му бъде наложен някакъв запор. Той има инвалидна пенсия и освен че ще е на улицата, няма да има възможност да си купи лекарствата за епилепсията и ще припада непрекъснато по улицата, което се е случвало вече“, обясни още Матеева.

Около 70 бездомници като Данаил всеки месец ползват услугите на дневен център "Каритас". За полицаите бездомникът е част от статистиката.

"Именно в първата вълна на COVID заболяванията бяха съставени общо 750 акта за подобен род нарушения на заповедта на здравния министър. Ако някой не е съгласен, би могъл да се възползва в указания в закона ред за обжалване на съставените наказателни постановления", коментира говорителят на МВРБургас Цветелина Рандева.

Срокът за обжалване изтича утре. В също време хората от близкия блок подават жалби срещу бездомниците.

"Той е без маска, всеки ден е пиян, всеки ден „дай 2 лева, дай 3 лева“, върви след мен, нещо ужасно е да ви кажа. Аз съм вдигнала ръце", каза домоуправителят на блока Пенка Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
16
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Законно и запор не могат, а и не бива да му наложат.
28
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СъпричастенНапротив 95% от хората не могат да изпаднат в такова престъпно жалко състояние, защото имат воля и достойнството да водят нормален живот. Да си бездомник е съзнателен избор, а не лош късмет!
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарантирано от ГЕРБ!
26
1
 
9
 
! Отговори
BMS преди 3 години
Нямат право да запорират ако има минимални приходи нужни за да искала месеца.Поне в Европа е така, а в България не знам как е
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива *** трябва да се събират и извозват до трудововъзпитателни лагери, но в нашето хипи-гей общество, те са герои, пример за подражание.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука трябва Коцко Здравето да излезе пред медиите и да каже: Ето, не се спазват мерките!Мекекеке.Всичката им работа такава.
23
1
 
5
 
! Отговори
айде въз преди 3 години
До БауНе е страшно,че не ти е на главата!Ама ако те гепне и ти седне слон на гърдите и спреш да дишаш,тогава ще те питам кое е страшно,*** сбъркан!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайПо- добре е да го уволнят!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И.... Ckaпани полицаи, които с хъс глобяват хората. Полицайчетата не гледат престъниците, но да тормозят хората - това гпо правят с кеф! Какво Ckaпано, ши.ба.но и човеконенавистическо общество! Не им стига на ска.па.ните полицаи това, че този човек ( на снимката) като много други е от години без дом, психично болен и едва оцелява, а ми и ще го глобяват!
20
0
 
17
 
! Отговори
Край преди 3 години
Чиновниците имитират дейност с актове на роми и бездомни.Сега тоя дето ги е налагал глобите да ги събере ако не - уволнение
19
0
 
24
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Говорим за умственоизостанал човек! Очевидно нито разбира, нито може да му се обясни. Мястото на такива хора НЕ е по паркове и на улицата! А в специализирани институции! Каквито в България няма...Актовете да му ги плати кметът на Бургас, който къртеше пейки през пролетта при 20 заразени! В момента, при 2000 заразени на ден, пейките не са проблем!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ckaпана държава, ckaпанu политици и управляващи, скаpanaна противодържавна и противоконституционна наредба, ckaпано бездушно и човеконенавистическо общество!
17
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една маска е 50 стотинки. И около нас има бездомници, и всеки от тях е с маска (да, влачи си я формално под носа, но има маска).Този с какво е по-специален?
16
0
 
4
 
! Отговори
брех преди 3 години
Интересно, 22 отговаря на въпроса на 22!
15
2
 
9
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
До Анонимен 13Умрели има, но не от ''вируса''.
14
0
 
22
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Типично за празноглавите полицайчета, учудва ли ви?!
13
3
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 13Пак не мислиш, но спирам да ти обяснявам. Няма смисъл...
12
0
 
10
 
! Отговори
друг съпричастен преди 3 години
До СъпричастенСъмнявам се, че точно всеки може да попадне в такова състояние, особено народните ИЗБРАНИЦИ със милионите по банкови сметки.
11
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
99% от бездомниците в БГ са алкохолици и мързеливци. Изпил парите са маска, сега се жалва за актовете.
10
0
 
11
 
! Отговори
V преди 3 години
Мафията герб .Ще се пълнят чекмеджета ;)Малко остана и гледат да оплатнят мандата до последната минута :)))А Божков го оставаха да не плаща данъци щото трябваше друг рекет да плаща .данък лески ,евродомакинство и други такива рекети които на нас ни излязоха 700 милиона.