Недостиг на лекарства за коронавирус в Бургас

Според фармацевти, хората не се презапасяват
11 ное 2020 07:30, Петя Славова
14
Недостиг на лекарства за коронавирус в Бургас
Снимка: БГНЕС

Аптеките в Бургас изпитват сериозен глад за лекарства, давани при лечение на коронавируса, съобщава "24 часа". Да се намерят антибиотици от групата на азитромицините, които най-често се изписват, си е истинско чудо. В някои от най-големите аптечни вериги тези препарати са напълно изчерпани.

Непрекъснато се търси този антибиотик, но недостига, няма го и по складовете, казва фармацевт в популярна аптека в града. За фраксипарина пък, който е животоспасяващ при родилки с определени здравословни проблеми и важен фактор в лечението на по-тежките случаи на коронавирус ,е категорична, че изобщо не може да се намери. Положението било такова от близо 2 месеца.

Според нейна колежка, която работи в един от аптечните складове в Бургас, проблемът с фраксипарина е от много време, тъй като този препарат се внасял. Свършили са и останалите медикаменти, които се ползват в лечението на коронавируса - няма дексаметазон, нито антистенокардин, твърдят фармацевти.
Аптеките могат да поръчват търсените медикаменти поне от 4-5 склада. Но складовете първо изпълняват доставките към болниците и едва тогава към аптеките, обяснява дилър на лекарства в града. При нас все още имаме от антибиотиците, за които питате, все пак доста са производителите на тези лекарства.

Имаме и антистенокардин, но фраксипарин липсва от месеци, казва представител на по-малка верига аптеки, също известна в Бургас. Според фармацевтката този препарат се получавал сравнително по-рядко в аптеките и то за определени болни, които имат нужда от него много преди избухването на пандемията от COVID-19.

Аптекари са единодушни, че хората все още не са тръгнали масово да се презапасяват с лекарства, а търсели медикаментите по неотложна нужда.

Идват с рецепта, страшно много болни има  в момента, казва млада фармацевтка, докато обслужва поредния клиент. Аптеката е препълнена с хора, така е цял ден. Нямам възможност дори да изслушам въпросите ви, лаконична бе управителката на аптека от столична верига с няколко обекта в Бургас.

От сряда се чакат доставки на азитромицит и производните му, каза шефката на Регионалния фармацевтичен съюз Любомира Бургазлиева. Според нея дексаметазон има достатъчно, най-сериозният проблем бил с нискомолекулярните хепарини. Тези, които вярват в прилагането на хомеопатията, могат да взимат инфлуцид и шуслерова сол №3 поне месец, посъветва Бургазлиева.
 


14
Още от Страната
Болницата в Габрово търси доброволци за спомагателни дейности
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 2 седмици
Ако целите противосъдирващ ефект, много по-достъпно и ефективно е ксарелто. Не виждам обаче защо трябва да си разреждаш кръвта заради една респираторна вирусна инфекция. Добрата медицинска практика сочи че именно употребата на витамин С повлиява благоприятно в случая, а той реално сгъстява кръвта.
13
0
 
0
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 2 седмици
Много ми е интересно кой пусна този фейк-нюз, че фраксипарина лекувал коронавирусна инфекция?
12
1
 
4
 
! Отговори
българка преди 2 седмици
Обаче по семкаджийниците има тиквени семки. Директорът на Пирогов каза да ядем по 50-100 гр тиквени семки на ден, много били полезни, против короната. Важното е да има тикви - а ние си имаме една огромна тиква и тя дава много семки против ковид. Тук е рая на земята, пак сте недоволни !
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като се изнасят в чужбина, така ще е. Лекари и сестри няма, лекарства няма, какво има?
10
3
 
3
 
! Отговори
А така преди 2 седмици
Хората по целия свят се опитват да направят ваксина, а в България вече са ясни лекарствата за лечение. Стискам палци следващия нобелов лауреат да е при нас.
9
3
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 2 седмици
Вчера минахме максимума на Италия по максимален брой починали за един ден на милион население.
А се опитват да замазват фактите....
Аз си мислех, че имаме здравна система. Да, не много добре финансирана, често допълвана от пенсионери, но що годе работеща. И ще я имаме поне следващите десетина години...
Но ... пандемията я срина за няколко месеца, и то заради политически решения....
Има един виц: Питат доктора, кога ще свърши пандемията. Доктора отговаря: Не ме питайте, това е политическо решение
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бойко бе пиле шарено ,ми ти ни разката фамилиите бе мушмурок ! Обявявай бедствено положение и поискай хуманитарна помощ, иначе сме изправени пред катастрофа!!!!
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е резултата от адекватните действия на управляващите за справяне с кризата.
6
1
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 2 седмици
В никоя държава няма лекарство за Covid-19.
Само в България лекарствата свършили.
hahahahahaha
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Настъпи алена жътва в аптеките, месец година храни!
Вчера купих Дексаметазон, една ампула преди десетина дни беше 40 ст, сега е 83 ст!
Къде са РЕГУЛАТОРНИТЕ ОРГАНИ??
Какви са тези обстоятелства, наложили повече от ДВОЙНО поскъпване на цената??
Или дай да одерем кожите на страдащите българи, за двойна печалба?
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То в Бургас какво ли е наред. Само като видиш кмета как къртеше пейките като обезумял март месец и ти става ясно за какво става въпрос.
3
1
 
13
 
! Отговори
Докато не изгоним преди 2 седмици
Мутрите, България няма да се оправи.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Министерство на здравеопазването:
Препоръчваме ви да си боядисате пръстите с червена боя и да хвърляте по една щипка сол зад вас, през рамо!
Лекарства не са ви необходими!
1
4
 
13
 
! Отговори
не разбрал преди 2 седмици
Нали нямаше лекарство за този страшен "вирус", как така сега имало недостиг?!