Недостиг на лекарства за коронавирус в Бургас

Според фармацевти, хората не се презапасяват
11 ное 2020 07:30, Петя Славова
14
Недостиг на лекарства за коронавирус в Бургас
Снимка: БГНЕС

Аптеките в Бургас изпитват сериозен глад за лекарства, давани при лечение на коронавируса, съобщава "24 часа". Да се намерят антибиотици от групата на азитромицините, които най-често се изписват, си е истинско чудо. В някои от най-големите аптечни вериги тези препарати са напълно изчерпани.

Непрекъснато се търси този антибиотик, но недостига, няма го и по складовете, казва фармацевт в популярна аптека в града. За фраксипарина пък, който е животоспасяващ при родилки с определени здравословни проблеми и важен фактор в лечението на по-тежките случаи на коронавирус ,е категорична, че изобщо не може да се намери. Положението било такова от близо 2 месеца.

Според нейна колежка, която работи в един от аптечните складове в Бургас, проблемът с фраксипарина е от много време, тъй като този препарат се внасял. Свършили са и останалите медикаменти, които се ползват в лечението на коронавируса - няма дексаметазон, нито антистенокардин, твърдят фармацевти.
Аптеките могат да поръчват търсените медикаменти поне от 4-5 склада. Но складовете първо изпълняват доставките към болниците и едва тогава към аптеките, обяснява дилър на лекарства в града. При нас все още имаме от антибиотиците, за които питате, все пак доста са производителите на тези лекарства.

Имаме и антистенокардин, но фраксипарин липсва от месеци, казва представител на по-малка верига аптеки, също известна в Бургас. Според фармацевтката този препарат се получавал сравнително по-рядко в аптеките и то за определени болни, които имат нужда от него много преди избухването на пандемията от COVID-19.

Аптекари са единодушни, че хората все още не са тръгнали масово да се презапасяват с лекарства, а търсели медикаментите по неотложна нужда.

Идват с рецепта, страшно много болни има  в момента, казва млада фармацевтка, докато обслужва поредния клиент. Аптеката е препълнена с хора, така е цял ден. Нямам възможност дори да изслушам въпросите ви, лаконична бе управителката на аптека от столична верига с няколко обекта в Бургас.

От сряда се чакат доставки на азитромицит и производните му, каза шефката на Регионалния фармацевтичен съюз Любомира Бургазлиева. Според нея дексаметазон има достатъчно, най-сериозният проблем бил с нискомолекулярните хепарини. Тези, които вярват в прилагането на хомеопатията, могат да взимат инфлуцид и шуслерова сол №3 поне месец, посъветва Бургазлиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Ако целите противосъдирващ ефект, много по-достъпно и ефективно е ксарелто. Не виждам обаче защо трябва да си разреждаш кръвта заради една респираторна вирусна инфекция. Добрата медицинска практика сочи че именно употребата на витамин С повлиява благоприятно в случая, а той реално сгъстява кръвта.
12
0
 
0
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Много ми е интересно кой пусна този фейк-нюз, че фраксипарина лекувал коронавирусна инфекция?
11
1
 
4
 
! Отговори
българка преди 3 години
Обаче по семкаджийниците има тиквени семки. Директорът на Пирогов каза да ядем по 50-100 гр тиквени семки на ден, много били полезни, против короната. Важното е да има тикви - а ние си имаме една огромна тиква и тя дава много семки против ковид. Тук е рая на земята, пак сте недоволни !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се изнасят в чужбина, така ще е. Лекари и сестри няма, лекарства няма, какво има?
9
3
 
3
 
! Отговори
А така преди 3 години
Хората по целия свят се опитват да направят ваксина, а в България вече са ясни лекарствата за лечение. Стискам палци следващия нобелов лауреат да е при нас.
8
3
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Вчера минахме максимума на Италия по максимален брой починали за един ден на милион население.А се опитват да замазват фактите....Аз си мислех, че имаме здравна система. Да, не много добре финансирана, често допълвана от пенсионери, но що годе работеща. И ще я имаме поне следващите десетина години...Но ... пандемията я срина за няколко месеца, и то заради политически решения....Има един виц: Питат доктора, кога ще свърши пандемията. Доктора отговаря: Не ме питайте, това е политическо решение
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко бе пиле шарено ,ми ти ни разката фамилиите бе мушмурок ! Обявявай бедствено положение и поискай хуманитарна помощ, иначе сме изправени пред катастрофа!!!!
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултата от адекватните действия на управляващите за справяне с кризата.
5
1
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
В никоя държава няма лекарство за Covid-19.Само в България лекарствата свършили.hahahahahaha
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То в Бургас какво ли е наред. Само като видиш кмета как къртеше пейките като обезумял март месец и ти става ясно за какво става въпрос.
3
1
 
13
 
! Отговори
Докато не изгоним преди 3 години
Мутрите, България няма да се оправи.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министерство на здравеопазването:Препоръчваме ви да си боядисате пръстите с червена боя и да хвърляте по една щипка сол зад вас, през рамо!Лекарства не са ви необходими!
1
4
 
13
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Нали нямаше лекарство за този страшен "вирус", как така сега имало недостиг?!