Нуждаем се от още 30 000 медицински сестри

Проблемът - трупан с години
14 ное 2020 19:57, Петя Славова
83
Нуждаем се от още 30 000 медицински сестри
Снимка: БГНЕС

Здравната система в България се нуждае от 30 000 медицински сестри повече, а в условията наCOVID-19 необходимостта нараства още повече. Това заяви Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в предаването "Бизнес старт“.

По думите й проблемът не може да се реши за ден, тъй като е натрупван през последните 25 години.

"Няма болница в страна, която да няма проблем с медицински сестри и лаборанти. Колеги се прехвърлят от едно отделение в друго, но това крие рискове“, заяви Василева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че прекомерната умора от последните няколко месеца съсипва здравето на специалистите и те не могат да изпълняват задълженията си качествено.

"Ако бъде увеличен приемът на медицински сестри това ще даде резултати едва след 15 години, но проблемът не е в приема, а в липсата на мотивация сред младите да учат тези специалности и да останат в България, тъй като всички работим за подаяния", обясни Василева.

Гостът каза също, че е необходим точен и ясен регламент за заплати, а не да се раздават бонуси при определени обстоятелства като коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се нуждая от 30 хил. мутри от СИК!Щом една от тях, при това стара, дебела и алчна, върши такива чудеса от работа (поне според нейните думи), представете си още 30 хиляди?
53
11
 
6
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Нормални ли сте, на 7 млн. население 30 000 сестри са много, а не още 30 000. Ако има 30 000 сестри значи по 230 човека на сестра средно. Това значи, че 50% от населението трябва да се нуждае от постоянна медицинска грижа през годината, за да не умрат от скука тези сестри. Стига хвърляхте някакви цифри. Германия има около 400 хил. сестри на 83 млн. Значи нас 50 000 общо ни оправят напълно. Те сега са поне толкова, ама 50% ако ги болеше колкото ги мързи, щеше да умрат.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй ли ? Аз ли нещо бъркам, защото вярвам, *** правителството св нуждае от патрулни кораби и изтребители.
51
3
 
18
 
! Отговори
ГербКарма преди 3 години
За Сикаджията гласувайте пак.Вчера вози двама доктори да им показва мантинели. Цяло лято се кри мишока и проспа 5 месеца. Караянчева да става мед сестра, Дариткова фелфшер в линейка. Борисов в затвора.
50
1
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Единия вариант е внос. Но и във Филипините няма вече свободни медицински сестри. Другия начин е да се редуцира населението според наличния брой медицински сестри. А, познайте кой вариант ще си осъществи .
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още 30 хил.сестри?Я помислете! И умножете по 1000 лвКолко станаха след математиката?Май някъде около 30 млн..И кой ще ги осигури след 30% за медици и 15% за полицаи, а?Пак ли грухтарите от всякакви видове производства - донорите на всички бюджетни хрантутници?
48
0
 
16
 
! Отговори
танер преди 3 години
трябват нали къдвто ги пратихте там да ги търсире
47
1
 
4
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
До#47 Ало ,***!! Не дрънкай глупости!!!
46
0
 
9
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
необходим точен и ясен регламент за заплати - от 20 лв/час и нагоре .
45
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сестри на върба...една съседка напусна в петък ,каза че и други напускат
44
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало нужда от още 30000 медицински сестри.А сега колко са нито дума. Преди няколко дни министърът им каза, че в сферата на здравеопазването работят малко над 120000 човека. Толкова много бюджетни хрантутници и пак са малко. Ама тази лекарска гилдия, която се нагуши с пари, наистина става нагла.
43
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите работели за подаяния.Хайде стига глупости, заплатите им са като на депутати, а на по изтъкнатите достигат до 10000 месечно с допълнителното заплащане. За условията на България дори личните лекари са добре платени.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаеше се, че ще има втора вълна, защо 6 месеца не направихте нужното, за да обучите медицински сетри?!? Защо иаме изобщо координационен център?!? Бъркат си в носовете ли???
41
3
 
14
 
! Отговори
Лекар редови БГ преди 3 години
До#30 "народен човек! Вярно бе! Ами 3 милиарда за непроизведените летящи ковчези F-16 / беззащитни срещу С-400!!/,които Шкембето спазари с торбичка от Billa?? Ето парите за лекарите!! Стана ли ясно на Тиквата и неговите " безделници-" в Парламента??
40
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте им на жените нормални запрати. Да започват от 1000 и да стигат до 2000 лв. Недооценени са , а работата им е тежка.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало Ваньо съм. Ще направим специализирана акция да си върнем сестрите от УК
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има поне 100 000 млади ***. Вместо да стоят на помощи и да раждат безцелно, държавата да селектира по свестните от тях и да ги обучи за тази професия, и в други сфери. Може да звучи грубо изказването ми, но няма общо с расизъм и т.н. *** са част от нашето общество, и е очевидно, че няма как без тях. Време е да се приобщят, иначе е безсмислено съществуването им, дано го осъзнаят. Живот на помощи и несигурност, не е живот.
37
0
 
11
 
! Отговори
Умно преди 3 години
Ще.се измира яко ,казаха . Значи са инвестирали в катафалки а не мед сестри.
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато могат да се изкарват пари с нищоправене и дребни тарикатлъци(пък и с по-едри) не чакай да имаш интелигенция и специалисти. Никой няма да се трепе, всеки просто ще се опитва да е тарикат.И в тоя ред на мисли, аз ако съм интелигентен и можещ - защо трябва да стоя тук и тарикатите да ме ползват?Основна работа на държавата е да ограничава и премахва тарикатите. Да поощрява учените и специалистите. Но какво имаме тук в БеГе? Тарикат, който поощрява другите тарикати. Сега - страдайте.
35
5
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
СДС,НДВСи ГЕРБ ги изгониха !!!