Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?

Урбанистът Нурхан Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria
16 ное 2020 18:30, Анисия Иванова
133
Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?
Снимка: БГНЕС

Пазарът на офис площи е един от най-пострадалите в резултат на пандемията. За първи път от много време в София се наблюдава увеличение на процента свободни площи. И в следващите години тези офис пространства ще трябва да се преосмислят – в какво могат да бъдат трансформирани. Това заяви урбанистът Нурхан Реджеб, съосновател на студио place.make, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"В много държави вече се дискутира бъдещето на офис сградите. Част от тези сгради са подходящи за дейта центрове, други могат да бъдат трансформирани в жилища.“

COVID-19 ще ни накара да преосмислим и навиците си за това как ползваме градското пространство. Пандемията ни показа колко важни са местата, които не са застроени. Парковете, градините и отворените пространства трябва да бъдат максимално близо до местата, които обитаваме, каза Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Париж е добър пример. Там кметът Ан Идалго прилага концепцията за „15-минутния град“ – в близост до всеки квартал, на пешеходно разстояние, да се създадат основните елементи на социалната инфраструктура /детски градини, училища/, както и паркове и градини. Това намалява замърсяването и създава много по-компактна среда.“, каза гостът.

Милано беше един от най-засегнатите градове от COVID-19. Местната управа реагира бързо и трансформира част от улиците във велосипедни алеи, обясни урбанистът. Дори когато случаите на болни започнаха да намаляват, ръководството на града продължи тази политика.

Ситуацията с коронавируса ни показа колко големи са социалните неравенства в градовете и преодоляването им ще бъде едно от най-големите предизвикателства в бъдеще, заяви още Реджеб.

COVID-19 ще доведе и до преосмисляне на строителния продукт. Жилището се превърна и в работно място, а за това трябва повече пространство. Очевидна е нуждата от по-големи жилища, допълни гостът.

По-ниски или по-високи ще станат градовете в резултат на COVID-19?

Колко ще струва желанието на хората за обитаване на крайградски и извънградски къщи?

И как новите технологии ще променят градовете?

Вижте отговорите във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шопия е гето пълно с *** на цяла БГ.
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко показателна е снимката... Хора, които даже не знаят английски, се юрнали да строят многоетажни офис сгради. Очевидно пране на откраднати милиони.
121
6
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
В крайна сметка, малкия и среден бизнес трябва да бъде унищожен. Дори хранителните стоки трябва да бъдат две-три големи вериги максимум. Корпорациите правят прогреса и икономиката и осигуряват данъците. Всичко друго е мижи да те лажем и процъфтява в банановите републики. Основната грешка на България е, че не привлече стабилни и солидни корпорации. И това се случи заради седесарите от плод'зеленчука и дребните им алчни душички. После мутрите ги заместиха и така...
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колежанецо, сопри се!
119
2
 
3
 
! Отговори
до 116 преди 3 години
Кое те кара да мислиш, че съм връзкар?! Ако бях такъв, нямаше да разнасям пици, да работя по строежи и складове, докато се изуча. Според мен нещо ти куца и то яко в СВ-то, за да ти звънят само от кол центрове... А най-лошото е, че самият ти куцаш.
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след бурното строителство, следва бурно събаряне
117
2
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 3 години
Мда, типичното мнение на двойкаджията зубрач с висше... Връзкарите му виновни, че не може нищо. Тъжно за теб.
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега веднага ще си купя жилище в огрухана Шопия. Това по-зле от Минск бе, за Будапеща да не говоря!
115
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ програмист е като индиец инжинер. Оксиморон. Балканец и компютър.
114
5
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 3 години
Имам. От САЩ е. Само от кол центровр звънят, всички хубави позиции поне в София са заети от връзкари като теб! Ама те ромите ще завземат *** ти БГ.
113
0
 
5
 
! Отговори
До 112 преди 3 години
В САЩ писах на асемблер, както и във ФМИ към СУ и работих в Интел (стажант). Сега работя малко по-други работи. Пиша код от 10-годишен. Не учи попа как да се кръсти.
112
4
 
3
 
! Отговори
до 110 преди 3 години
явно и ти нищо не разбираш :D.. Най-вероятно и ти си ***. Писал ли си програми на асемблер ? или не знаеш какво е това.. не е като Java :D. През далечната 98ма година съм бил на 14 години когато ходихме на уроци по C.. един приятел беше 15-16годишен когато правеше кракове за програми. Както и да е. Има голяма разлика между писач на скрипт и програмист. Повечето т.нар. програмисти са писачи на скриптове, истинските програмисти са малко, защото се иска много мозък. Трябва да ти е дадено
111
1
 
6
 
! Отговори
До 110 преди 3 години
За твое сведение, всеки двойкаджия от всеки техникум знае тези велики факти. Пробвай с нещо друго да ни изненадаш. За момента знания 7ми клас. Покажи нещо от университета или поне от средното, мамка му...
110
11
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 3 години
До Анонимен 106Пич, може и бетонобъркачка да имаш у вас, ама ако знаеше как се използва, аз щях да съм с вашите доходи и да взимам ипотечни кредити. Иска се и нещо повече. Научи каква е разликата между структурен и технически гранитогрес. Научи за какво се използва шпилката и планката. После премини на как се измерва плътност на тока и защо. Всичко ти е в интернета. Отваряш и четеш. Не се занимавай с мене.
109
1
 
11
 
! Отговори
до 108 преди 3 години
Виртуална RAM?! Само това, като го прочетох, и си ми ясен. Слаб 2, седни си! Виртуалната памет (не RAM) се използва като заместител на RAM паметта, когато тя свърши. Емулира RAM. Но виртуална RAM няма. RAM е РЕАЛНА памет. Айде бягай сега.
108
7
 
2
 
! Отговори
жоро игнатов преди 3 години
До 102 Що пък реши, че всички ходят на фитнес и карат спортни коли? Луд ли си, да не казвам 100, но 95% познатите ми са офис плъхове (програмистчета) или поне така се наричат, и са доста забили в живота. Само дистанцират се повече и повече.... за съжаление това не е американски филм в който те ще са нещо като "герои" ... Програмисти каза... те не знаят кво е виртуална рам ти.... беги тука
107
3
 
5
 
! Отговори
О неразумни и юроде преди 3 години
"дейта центрове" Език свещен на моите деди.....
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам се е развихрил някакъв Калоян. Калояне, виж сега, ние, програмистите, не сме това, за което си представяш, че сме. Ние спортуваме, пътуваме, кефим се на живота, изглеждаме добре, бройкаме мадами. Всеки от нас има вкъщи цял арсенал от машини, започвайки с перфоратор и свършвайки с отверка. Всеки знае как да смени бойлер или да окачи мивка. ВСЕКИ. По-долу хубаво е написано как Рим е построил сгради, здрави и до днес с роби с акъл на мaймyнa. Еми, ти си от тях, Калояне. Не се вживявай много.
105
2
 
5
 
! Отговори
до 83 преди 3 години
Ти бизнес диплома от Америка нямаш. От коя Америка е? Северна или Южна? Или Латинска? Фантазиите как само от кол центрове звънят, ги остави настрани. В LinkedIn има сигурно 1000 обяви за работа за хора с твоя профил и нито една от кол център. Изобщо не разбирам къде се редиш по кол центровете да кандидатстваш?! Това е работа за студнти, които знаят език, да имат джобни. Въпреки че с редки езици, се взимат много добри заплати.
104
6
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Програмистите са в MIT, Siemens, Hitachi и т.н. бай дъ уей, а не у офисчета у Дружба. Само казвам...