Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?

Урбанистът Нурхан Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria
16 ное 2020 18:30, Анисия Иванова
133
Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?
Снимка: БГНЕС

Пазарът на офис площи е един от най-пострадалите в резултат на пандемията. За първи път от много време в София се наблюдава увеличение на процента свободни площи. И в следващите години тези офис пространства ще трябва да се преосмислят – в какво могат да бъдат трансформирани. Това заяви урбанистът Нурхан Реджеб, съосновател на студио place.make, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"В много държави вече се дискутира бъдещето на офис сградите. Част от тези сгради са подходящи за дейта центрове, други могат да бъдат трансформирани в жилища.“

COVID-19 ще ни накара да преосмислим и навиците си за това как ползваме градското пространство. Пандемията ни показа колко важни са местата, които не са застроени. Парковете, градините и отворените пространства трябва да бъдат максимално близо до местата, които обитаваме, каза Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Париж е добър пример. Там кметът Ан Идалго прилага концепцията за „15-минутния град“ – в близост до всеки квартал, на пешеходно разстояние, да се създадат основните елементи на социалната инфраструктура /детски градини, училища/, както и паркове и градини. Това намалява замърсяването и създава много по-компактна среда.“, каза гостът.

Милано беше един от най-засегнатите градове от COVID-19. Местната управа реагира бързо и трансформира част от улиците във велосипедни алеи, обясни урбанистът. Дори когато случаите на болни започнаха да намаляват, ръководството на града продължи тази политика.

Ситуацията с коронавируса ни показа колко големи са социалните неравенства в градовете и преодоляването им ще бъде едно от най-големите предизвикателства в бъдеще, заяви още Реджеб.

COVID-19 ще доведе и до преосмисляне на строителния продукт. Жилището се превърна и в работно място, а за това трябва повече пространство. Очевидна е нуждата от по-големи жилища, допълни гостът.

По-ниски или по-високи ще станат градовете в резултат на COVID-19?

Колко ще струва желанието на хората за обитаване на крайградски и извънградски къщи?

И как новите технологии ще променят градовете?

Вижте отговорите във видеото!


133
Още от Страната
Разширяват социалните услуги в община Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Шопия е гето пълно с боклуците на цяла БГ.
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Колко показателна е снимката...
Хора, които даже не знаят английски, се юрнали да строят многоетажни офис сгради.
Очевидно пране на откраднати милиони.
124
6
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 6 дни
В крайна сметка, малкия и среден бизнес трябва да бъде унищожен. Дори хранителните стоки трябва да бъдат две-три големи вериги максимум. Корпорациите правят прогреса и икономиката и осигуряват данъците. Всичко друго е мижи да те лажем и процъфтява в банановите републики. Основната грешка на България е, че не привлече стабилни и солидни корпорации. И това се случи заради седесарите от плод'зеленчука и дребните им алчни душички. После мутрите ги заместиха и така...
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Колежанецо, сопри се!
122
2
 
3
 
! Отговори
до 116 преди 6 дни
Кое те кара да мислиш, че съм връзкар?! Ако бях такъв, нямаше да разнасям пици, да работя по строежи и складове, докато се изуча. Според мен нещо ти куца и то яко в СВ-то, за да ти звънят само от кол центрове... А най-лошото е, че самият ти куцаш.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
след бурното строителство, следва бурно събаряне
120
4
 
0
 
! Отговори
Нишанташъ преди 6 дни
И още нещо - работил съм и в Истанбул, и в Пловдив, и в София. Ясно е къде е най-добре, отнасяйки стойността на валутата към цените. 3000 лири в Истанбул са все едно 800 лв. в Пловдив или 900 в София. Достъпните жилища обаче в Истанбул В ПРОЦЕНТНО ОТНОШЕНИЕ са в пъти повече от тук.
119
2
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 6 дни
Мда, типичното мнение на двойкаджията зубрач с висше... Връзкарите му виновни, че не може нищо. Тъжно за теб.
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ей сега веднага ще си купя жилище в огрухана Шопия. Това по-зле от Минск бе, за Будапеща да не говоря!
117
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
БГ програмист е като индиец инжинер. Оксиморон. Балканец и компютър.
116
5
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 6 дни
Имам. От САЩ е. Само от кол центровр звънят, всички хубави позиции поне в София са заети от връзкари като теб! Ама те ромите ще завземат *** ти БГ.
115
3
 
2
 
! Отговори
Нишанташъ преди 6 дни
Пример - затворен комплекс с детски градини, площадки, фитнес оборудване, магазини, училища в Аташехир. 90 квадрата апартамент за 240-250 000 евро (долара). Ето го балонът. Какво виждаш от града така - нищо. Бизнес сградите са във всеки квартал, изключвайки някои от предградията (все още) и Арнавуткьой, който е между двата моста на Босфора. В Пловдив - 1800 ЕВРО квадрата в прехваленият квартал "Остромила" - айде не. Говоря за неща, които съм видял и знам от първо лице. Та така.
114
0
 
5
 
! Отговори
До 112 преди 6 дни
В САЩ писах на асемблер, както и във ФМИ към СУ и работих в Интел (стажант). Сега работя малко по-други работи. Пиша код от 10-годишен. Не учи попа как да се кръсти.
113
6
 
2
 
! Отговори
Нишанташъ преди 6 дни
Тук бъка от "компетентни" икономисти, архитекти, програмисти, ум да ти зАйде! Първо - абсолютно умишлено световните валути (изключае прехвалените долар и паунд) се водят към девалвация. Най-очеизваден пример - турската лира. Днес гедах жилища - в Бейкоз и Султанбейли например има жилища 60-70 квадрата по 35 000 лири само. Говоря за ЛИРИ. Разбира се, има и в евро и долари, основно комплекси, проектирани и строени от фирми отвъд Гьола. Продължавам...
112
4
 
3
 
! Отговори
до 110 преди 6 дни
явно и ти нищо не разбираш :D.. Най-вероятно и ти си ***. Писал ли си програми на асемблер ? или не знаеш какво е това.. не е като Java :D. През далечната 98ма година съм бил на 14 години когато ходихме на уроци по C.. един приятел беше 15-16годишен когато правеше кракове за програми. Както и да е. Има голяма разлика между писач на скрипт и програмист. Повечето т.нар. програмисти са писачи на скриптове, истинските програмисти са малко, защото се иска много мозък. Трябва да ти е дадено
111
1
 
6
 
! Отговори
До 110 преди 1 седмица
За твое сведение, всеки двойкаджия от всеки техникум знае тези велики факти. Пробвай с нещо друго да ни изненадаш. За момента знания 7ми клас. Покажи нещо от университета или поне от средното, мамка му...
110
11
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 1 седмица
До Анонимен 106

Пич, може и бетонобъркачка да имаш у вас, ама ако знаеше как се използва, аз щях да съм с вашите доходи и да взимам ипотечни кредити. Иска се и нещо повече. Научи каква е разликата между структурен и технически гранитогрес. Научи за какво се използва шпилката и планката. После премини на как се измерва плътност на тока и защо. Всичко ти е в интернета. Отваряш и четеш. Не се занимавай с мене.
109
1
 
11
 
! Отговори
до 108 преди 1 седмица
Виртуална RAM?! Само това, като го прочетох, и си ми ясен. Слаб 2, седни си! Виртуалната памет (не RAM) се използва като заместител на RAM паметта, когато тя свърши. Емулира RAM. Но виртуална RAM няма. RAM е РЕАЛНА памет. Айде бягай сега.
108
7
 
2
 
! Отговори
жоро игнатов преди 1 седмица
До 102
Що пък реши, че всички ходят на фитнес и карат спортни коли? Луд ли си, да не казвам 100, но 95% познатите ми са офис плъхове (програмистчета) или поне така се наричат, и са доста забили в живота. Само дистанцират се повече и повече.... за съжаление това не е американски филм в който те ще са нещо като "герои" ...
Програмисти каза... те не знаят кво е виртуална рам ти.... беги тука
107
3
 
5
 
! Отговори
О неразумни и юроде преди 1 седмица
"дейта центрове"
Език свещен на моите деди.
....