Още един мъж почина в Пловдив след отказ за прием в различни болници

Той имал два отрицателни теста за COVID-19
22 ное 2020 15:30, Нели Христова
96
Още един мъж почина в Пловдив след отказ за прием в различни болници
Снимка: БГНЕС

4-ти пациент с COVID-19 e починал след размотаване из пловдивски болници. За трагичния случай със 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски съобщи неговият син Николай в открито писмо до медиите.  

На 12 ноември баща му, който страдал от сърдечно заболяване и сънна апнея, е бил откаран в тежко състояние от "Спешна помощ" първо в УМБАЛ "Свети Георги". Оттам го пренасочили за приемане в МБАЛ "Пловдив".

В бившата Окръжна болница обаче отказали да го хоспитализират въпреки документите, затрудненото му дишане и ниска кислородна сатурация.

Върнали го у дома, където състоянието му се влошило. На другия ден близките му отново викнали линейка, която го закарала в УМБАЛ Св. Георги". Там този път му поставили диагноза коронавирус и отново го насочили към МБАЛ "Пловдив". По съвет на лекаря от "Спешна помощ" обаче роднините му го закарали до болница "Св. Иван Рилски", където починал.

Ето и цялото писмо на Николай Недев:

Казвам се Николай Недев и съм син на починалия Йордан Недев на 70 години от град Стамболийски. Баща ми имаше сърдечно заболяване и сънна апнея.

Състоянието му се влоши на 12 ноември и семейството ни потърси "Спешна помощ". Закараха го в УМБАЛ "Свети Георги" – Хирургиите на "Пещерско шосе". Там му правиха изследвания и 2 бързи теста за коронавирус - и двата отрицателни. Баща ми стоя в спешното отделение от 11 часа до 18 часа. Майка ми е попитала какво се случва и защо толкова дълго се чака, а те са отговорили, че му търсят място къде да го приемат.

От болницата, поради липса на място след разговор с Регионалния Координационен Център, го препратиха за прием в МБАЛ–Пловдив след 18 часа с влошено дишане и кислородна сатурация 70%, като нормалните стойности са над 95%. Трима лекари отново започнаха да го преглеждат със слушалка. Лекарка от Окръжна болница отказа да го приеме и го посъветва да си купи апарат за дишане. Тя му каза, че и да го приеме, пътеката е такава, че след 4 дни ще го изпиши в същото състояние и трябва да си купи апарат за дишане.

Въпреки , че в документите от УМБАЛ "Свети Георги" пишеше, че е за прием, лекарката не го прие. Баща ми беше върнат отново вкъщи и, разбира се, състоянието му се влоши. Обадихме се на личната му лекарка и двамата с нейния съпруг, който е кардиолог, останаха възмутени, че с такива показатели не приемат баща ми в болница.

В 22,30 часа го прибрахме вкъщи в Стамболийски. Междувременно продължи да се влошава. Баща ми можеше да живее, но лекарите не направиха нищо, а в продължение на ценните за него 24 часа ни размотаваха.

На следващия ден, 13 ноември, викаме отново "Спешна помощ". Закараха го пак в Хирургиите на „Пещерско шосе“. Оттам отказаха прием и ни дадоха документ без печат и подпис, в който пише, че е с COVID-19, а PCR -тест не са му правили. Настояха да го караме в Инфекциозна клиника.

Обадихме се пак на личната лекарка, която ни посъветва: „Той няма температура, с два бързи отрицателни теста е и ако го вкарате в Инфекциозна сред заразените, ще го изтървете за часове“. Лекарят в линейката се обади в РЗИ и обясни, че баща ми е с два отрицателни теста и че на дадения документ, че е с Ковид, няма нито подпис, нито печат.

Лекарят в линейката предложи да го закараме в болница „Иван Рилски“. Там вече го приеха, но сатурацията му беше 40% и в тежко състояние. На втория ден ни се обадиха, че баща ми е починал.

Нямаме претенции, даже благодарим на лекарите от УМБАЛ „Свети Георги“ за отношението, но докторката в Окръжна болница носи вина за смъртта на баща ми.

Ако първия ден лекарката в МБАЛ „Пловдив“ го беше приела в болницата и му бяха оказали нужната помощ, можеше да е жив.

Смятаме да се консултираме и с адвокат, а също и с Българския Хелзинкски комитет и ще заведем дело.

В 21 век подобно отношение към хората е абсурдно. Не може цял живот да си плащаш здравните осигуровки и да не ти окажат медицинска помощ, а да те оставят да умреш, разкарван от болница в болница. Какъв е този хаос в здравната система?

Хората, които са с други заболявания и нямат Covid-19, къде да се лекуват?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб - завинаги
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меракът на старите муцуни се сбъднаНе носят маскиЗеленият коридор бил ограничениеПосле - що нямало леглаАми нямаПросто за 5 милиона няма 5 милиона легла едновременноТова еПазете се и не ходете на Шипка през пандемиятане горете маски и не слушайте Мангъровили поне го слушайте внимателно - "сухи съчки". Срамота е да се говори за хората, че са съчки. Виж как му е мъчно на сина на починалия човек.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
плащам здравни...А ако не плащаш здравни осигуровки, може ли да те разтакаватМисля че не.В тази ситуация не следва да е мотивЧовекът е нямал шанс, но отношението ги е смазало съвсем.
73
1
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Кожудери. хХахахаХАХАбОквар?Сериозно. Защо неграмотни имат право на мнение? Ходете да миете чинии и тихо!
72
0
 
1
 
! Отговори
Педала на здравеопаз преди 3 години
Има легла
71
6
 
6
 
! Отговори
Ax преди 3 години
Значи пенсиите ходят нагоре надолу, часове им направиха, нищо не спазват тези изфирясали мозъци, после що нямашо места за тях. И после затова умират млади, защото по болниците е пълно с 70+ дето няма корона за тях! Стойте си по селата, цепете си дървата и не се събирайте на бабешки юбилеи, щото тая с косата чака!
70
0
 
5
 
! Отговори
До пародия преди 3 години
В болниците поне има шанс. Обдишващите апарати са в болницата , кислородните апарати също ..системи, медикаменти ,лекари .. ако някъде има надежда за тежките случеи е там.
69
6
 
1
 
! Отговори
Пародия преди 3 години
Българските *** от Материала мислят че в болница ще ги лекуват. С КВО бе ***. *** *** ЛЕЧЕНИЕ В ЦЯЛ СВЯТ НЯМА. И да висите и на първото и на последното стъпало и на първото и последното легло шансът е равен. Или организмът е здрав и преборва вируса или обратното.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете полеви болници ве ***... има военни модулти в армията за военни цели.. просто ги извадете
67
2
 
9
 
! Отговори
Кокич преди 3 години
Ех разсипаха здравната система с тоя *** ковид и вече няма кой да лекува хората върнахме се у средновековието
66
2
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Пак повтарям, не се подвеждайте на евтината герберастка пропаганда! Болниците са пълни, а точни критерии за хоспитализиране - НЯМА ! В Китай хоспитализират след компютърна томография и обучена невронна мрежа, която сравнява състоянието на белите дробове. Тук рентгена е лукс ! Работи се с неточни тестове за антитела и специфични лекарства няма !!! Лекарите играят на зарове с пациентите, защото нямат друг избор. А тези случаи не са 4, а над 130, ако вземем средната смъртност от вируса.
65
1
 
9
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Скоро ще умираме и по спирките.Трупове ще се въргалят по улиците!!Това е е царството на Толуп паша Боко Борисов!!
64
1
 
8
 
! Отговори
Dost преди 3 години
Един хирург прави над 400 операции на година ...и не се оплаква! Сега се наложи личните лекари да поработят малко и то по телефона и всичко омрънкаха !
63
0
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хайде и другото, "от всекиго според възможностите на всекиго според потребностите " е известно като клетъчна хомеостаза и отразява фината клетъчна регулация. Така че, ако има някакви природни закони свързани с обществото това са тези на комунизма- кооперативност и процесивност и хомеостаза. капитализма е за шимпанзетата, затова в цивилизацията играе меча,когато търгашите и чиитърите се помислят за елит.
62
1
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
"Борисов 3- Геноцид и Смърт!" Колко бях точен с това заглавие преди 4 години!А разни изпедепсани боклученца станаха патруиотарчета, за да заема постове при Бойко!
61
1
 
8
 
! Отговори
селчо преди 3 години
Не е Ковид, световна пенсионна реформа е!
60
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Глупости. Това е от любезност. Самият факт, че нарича еволюцията вследствие на генетичния дрейф - НЕУТРАЛНА е достатъчно красноречив. Да, би могло да има влияние на " отбора" но той е напълно второстепенно. И това се нарича натиск на средата (по Ламарк). В съвременната Биология се използват термините натиск на средата и генетичен дрейф. Нема борби,чиитъри и тем подобни брътвежи.
59
3
 
1
 
! Отговори
999с преди 3 години
Самият Мотоо Кимура не противопоставя своята Неутрална теория за генния дрейф на Еволюционната теория на Дарвин.
58
3
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И това става на случаен принцип, тъй като няма възможност за образна диагностика и надеждно тестване. Пак в резултат на гроб. Т'ва е положението. Лечението също е компрометирано, защото вместо да се закупят достатъчно лекарства с дори по голяма ефективност и безопасност от ремдесивир'а ,който струва 2500$ , се закупи този препарат само за някои. Това е положението. Всички са на улицата и разнасят вируса, а смъртността е 3%. Закупени са фалшиви американски тестове и препарат, освен това.
57
3
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
За всички професии е така ! Защо Медицината да е различна ? Измисления и абсолютно фейк капитализъм вкара хората в конкуренция, вместо в кооперация. Еволюцията е кооперативна и абсолютно неутрална. Приказките на плагиата дарвин които бяха добавени към преписаното от Ламарк са изхвърлени официално в кофата от японеца Кимура. Т'ва е положението момчета. А в момента, благодарение на 11г управление на гроб и "мерките" им, лекарите трябва просто да решават на кой да помогнат и на кой - не.