В Стрелча търсят 102 лв. данък от... покойник

Човекът е починал през 2006 г.
25 ное 2020 17:45, Ния Христова
27
В Стрелча търсят 102 лв. данък от... покойник
Снимка: БГНЕС
От Община Стрелча са изпратили покана за доброволно изпълнение и плащане на сума от местни данъци и такса битови отпадъци на покойник, съобщи "Монитор".
 
За случая разказаха негови близки. Човекът е починал през август 2006 г., но явно в базата данни на общинската администрация в средногорското градче няма данни за неговата смърт. Мъжът продължава да съществува по документи вече 14 години. Така се стига и до куриозната покана за дължими 102 лв. за имот в село Блатница. Поканата е изпратена от Дирекция „ Местни данъци и такси“.
 
Роднините на покойника са възмутени от недомислието в администрацията в Стрелча. Оказва се, че това не касае само техния случай. Юристи коментират, че не може да се претендира плащане на местен данък и такса за битови отпадъци от лице, което е починало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 3 години
В Стрелча работят така!
21
1
 
4
 
! Отговори
Eвала преди 3 години
До Анонимен 4 Е на кой е проблем? Общинарите виждат елементарно в БДС, че лицето е починало, виждат и наследниците. Ми да пратят покана за данъка до тях, а не да се правят на (не се чете). Ама май не се правят, а са си такива (не се чете).
20
0
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
То ако беше само в Стрелча с мед да ги намажеш ама в цялата страна е така.Освен това на умрелия му текат лихвите и търсят до девето коляно наследници да плащат
19
0
 
6
 
! Отговори
Пипий преди 3 години
И с мен се случи това - продадена кола 2000 година ми искат данък. Показвам им листчето с входящия номер на декларацията ми за уведомяването им, че съм продал колата - не могат да намерят преписката. Две години пи пращаха честитки за данъка. Това става в община Красна поляна, София.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех защо нямаме талантливи режисьори, такъв сериал става че и карантина да има няма да усетим. Смешно
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ОТИДАТ ПРИ НЕГО ДА ВЗЕМАТ ДАНЪКА!ИДЕЯТА НЕ Е НИКАК ЛОША,КАТО СЕ ИМА ПРЕД ВИД КОЛКО СМЕ"СПОСОБНИ"ДА ПЛАЩАМЕ КАКВОТО НИ"ПОИСКАТ"В БГ!ТА КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА/сред първите по смъртност,изчезване,болести и т.н./,СКОРО НЯМА ДА ИМА ОТ КОГО ДА ИСКАТ ДАНЪЦИ И ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ С ДОХОДИ В ПЪТИ ПОД ЕВРОПЕЙСКИТЕ!НА"БИРНИЦИТЕ И ВЛАСТЕЛИНИТЕ"МОЖЕ И ДА ИМ СЕ"НАЛОЖИ"ДА ОТИДАТ ПРИ ДЛЪЖНИЦИ,КЪДЕТО Е И ТОЗИ ПОКОЙНИК/Бог да го прости/!БЕЛКИМ РАЗБЕРАТ КАКВО СЕ СЛУЧВА С НАРОДА БЪЛГАРСКИ!НЕ Е ЧЕРЕН ХУМОР,А РЕАЛНОСТ!!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пратете сметката в бутик Болшевик, Радьо черпи!
15
3
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Е, за 102 лева ли са поднините, ся?
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФенДа, за ГЕРБ.
13
3
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А ,Бойко и бюлетини е пускал от негово име ...
12
4
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Не знам дали е дублиран данъка - наследници и починал . Закона гласи следното - докато не се раздели Имането на покойника и това да се деклерира в НАП , покойника е Данъчно Задължен върху Имуществото си което е ЖИВО и Видно . Лично азго знам това - Майка ми почина преди 5 години , мързеше ме да подам документи че аз съм наследник - това не беше проблем за мен - всяка година отивах в Данъчното и плащах данъците които бяха на името на покойната ми Майка .Тези ако си мислят че ще минат метър - НЯМА
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имотът в Блатница нали е унаследен?Е, наследниците да не би да са освободени от данъци и такса смет за имота?Какво се правят на ударени?Че то по тази логика половин България може да живее в наследствени жилища от починали родители (дядовци, баби) и да не плати една стотинка данък!
10
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Покойник непокойник, ще плаща и да се радва, че Боко не го е командировал в ковид отделение, не е късно
9
0
 
7
 
! Отговори
Скоч преди 3 години
Аз за куче платих 26лв.за година а за мотопед 50куб.см. 12лв.
8
1
 
11
 
! Отговори
Фен преди 3 години
Освен начислени данъци същия покойник може и да е гласувал след смърта си.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо, има давност този данък и може да отпадне, ако е минала. Второ, всякакви задължения се наследяват. Не виждам новината тук.
6
0
 
15
 
! Отговори
Те т'ва е ..... преди 3 години
БГ администрацията..... Тази година от общината ми поискаха данък за лек автомобил, на който съм върнал номерата в КАТ през 2003 г. ! ! ! ! и надлежно съм уведомил данъчните.Наложи се да ходя в КАТ за да взема съответния документ. Иначе .... ко прайм ????
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Разбира ти простата глава.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данък за имот и такса битови отпадъци се дължи от собственика на имота. Това, че е починал не значи, че имота е изчезнал. Ако наследниците не са прехвърлили партидидите не е проблем на общината.
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тово само в милизистан може да се случи,в нормалните държави го няма