Лъчезар Борисов: Ангажиментът ни е затварянето да е само три седмици

Няма да има удължаване на мораториума върху кредитите, уточни той
Обновена: 26 ное 2020 10:12 | 26 ное 2020 10:10, Петя Славова
22
Лъчезар Борисов: Ангажиментът ни е затварянето да е само три седмици
Снимка: БГНЕС

Заради натиска върху здравната система, от 27-и ноември влизат в сила нови противоепидемични мерки в страната.

"Като министър на икономиката не исках да има затваряне в сектор "Икономика", но важното е, че това ще бъде само за 3 седмици, така че на 21 декември бизнесът отново ще работи. Поехме този ангажимент към бизнеса. Все пак трябва да се съобразим и с епидемиологичната обстановка и да мислим и за здравето на хората. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите. Министърът на икономиката каза, че най-песимистичният сценарий е загубите да са над 1 млрд. Обмисля се работодателите да бъдат компенсирани с процент на база оборота от миналата година.

Още по темата

Той подчерта, че трябва да бъдем солидарни към лекарите, като отбеляза, че в момента има 2000 лекари, които не могат да ходят на работа, защото са заболели от коронавирус.

"За да имаме здрава икономика, трябва да имаме и здрав народ, така че постигнахме баланс да имаме и свобода в икономиката, за да има малко затворени сектори", подчерта министърът на икономиката.

Основно затвореният сектор е ресторантьорството, но секторът на търговията остава отворен, с изключение на моловете. Лъчезар Борисов каза, че решението се взе на база на много дълбоки анализи, включително статистически, икономически и това е било мнението на Оперативния щаб.

По думите му мерките не са закъснели. "Тези мерки се взимат, когато заболелите станат 600 на 100 000. Това направиха всички Европейски държави, разбира се, при тях пандемията тръгна малко по-рано. В момента, в който България достигне този показател, се налози да вземем тези мерки", каза Борисов.

Министърът на икономиката каза, че трябва да се инвестират около 350 до 400 милиона лева минимум, за да се подпомогне икономиката.

"Изхождайки от тези мерки, които предприемаме, може би в структурата на БВП ще имаме едно намаление, което може да достигне най-песимистичния сценарий до 1 млрд., но считам, че това можем да компенсираме", заяви той.

Министърът на икономиката определи мярката, която стана известна като 24 лв. на ден, като много добра за административно затворените сектори. Тя ще бъде изпълнявана от Министерство на труда и социалната политика.

 "Осигурили сме бюджет, с който мярката да започне да работи веднага, средства ще има, така че мярката да бъде изпълнена докрай и да докосне всички засегнати браншове", каза Лъчезар Борисов и отново припомни, че тези административни мерки ще бъдат само 3 седмици.

Съществуват и други мерки, дори да осигурим на някои от хората, които не могат да гледат своите деца, да бъдат осигурени детегледачки, включително има и възможност за компенсиране на някои разходи. Разработваме един доста сериозен пакет, каза министърът на икономиката.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Анонимен Да, двама познавам. Майка ми познава и починал.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туй с трите седмици да не е панацея понеже здравеопазването Ви е пълна дупка мислите ли че за три седмици ще се оправиме сега щели спарати за плазма и др да се доставят къде дремахте лятото на плажа под слънцето с безбройните Ви Ваканции и отпуски Кой в държавата си почива толкова колкото управляващите никой
15
1
 
4
 
! Отговори
Уви вирус има преди 1 месец
До Анонимен 2
Уви вирус има и не само, че ще го има след 3-та седмица, но и вече взе бая животи - имам познати вече оставиха сираци - един от тях даже пълни сираци остави.
14
0
 
3
 
! Отговори
После преди 1 месец
След 3-та седмица - пари нема - действайте ;-)
Места има само за санитари в Пирогов - 3000 лв заплата.
13
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Много лъжат тези от ГЕРБ.
12
0
 
7
 
! Отговори
Ваня преди 1 месец
И този изтъркан и банален вече израз, колко са загрижени за здравето на хората, да се смее ли, да плаче ли човек. Колко народ погубиха и ще продължават, геноцид максимален, вярваме не вярваме това е целта.
11
1
 
2
 
! Отговори
Кваземода преди 1 месец
Ако искаш да станеш Гербер, Гробар,Гробист, трябва да бъдеш Нагъл, *** Мутрафон, и най главното Грозен. захариева, ангелкова,дариткова,Тиквун,и други гробисти в топ класация.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен2 преди 1 месец
До Анонимен

Да и то много!
9
2
 
5
 
! Отговори
Асен преди 1 месец
Заради алчните, мързеливи и страхливи лекари, оставиха 500000 души без работа, да си починат..щото до сега се скъсаха да бачкат
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъчо, кажи, играч ли си на пазара с имоти, конфискувани от ЧСИ-тата?
7
1
 
6
 
! Отговори
ДДД преди 1 месец
А вас да ви затворат за 300 години, ако може, безмозъчни, прости мутри!
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен - затварянето ще продьлжи до - април , тепьрва смьртността ще расте през зимните месеци когато - корона вирус и сезонният грип се смесят
Допусна се масово распространение на заразата - дано последиците не са печални
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърде противен дори и за гербер
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма проблем, г-жа Нинова щом е отишла доброволец да помага в Ковид отделението, всичко ще е наред.
3
2
 
13
 
! Отговори
отровна гад преди 1 месец
Защо изобщо трябва да се компенсира какъвто и да било частен бизнес?
Бизнесът сам трябва да се нагажда към пазара. Ако утре свърши петрола и умре целия бизнес, свързан с досегашните автомобили, какво правим? Ще им плащат държавна заплата на частните производители? Ми не, разбира се! Сами трябва да преминат към ново печелившо производство - електромобили, горивни клетки, водородни горива и т.н.
Някой компенсирал ли е старите тъкачи занаятчии, защото се е появил механичния промишлен стан?
2
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другари, последно вирус има ли няма ли?
Лъжат ли ГЕРБ за вируса, вече познавате ли хора дето са се разболели?
1
1
 
9
 
! Отговори
Ще видим на 21 преди 1 месец
''..... само три седмици. ''