Математик: У нас има висок ръст на смъртността при хора 40-60 г.

Това не се наблюдава никъде в Европа, коментира специалистът
Обновена: 26 ное 2020 09:35 | 26 ное 2020 09:35, Петя Славова
69

От 27-и ноември влизат в сила по-строги противоепидемични мерки.

"Три седмици трябва да пречупят доста сериозната крива, която виждаме. Имаме по-малко PCR-тестове и нямаме сигурност каква е скоростта на разпространение. Имаме в пъти повече заразени, отколкото са регистрирани. Вече може би са над половин милион, някои хора смятат, че са над милион. На теория би трябвало да се заразят 4-5 млн., за да се постигне стаден имунитет. Като регион в България сме тъмно червено към черно", заяви математикът Лъчезар Томов пред Bulgaria ON AIR.

Целта на по-строгите мерки, които влизат в сила в петък вечерта, е да ограничат разпространението на коронавируса и да облекчат работата на здравната система.

"Три седмици би трябвало да пречупят доста сериозната крива, която имаме. В Израел направиха пълно заключване и свалиха 4-5 пъти бройката. Ние можем за 3-4 седмици да направим 50% намаление с тези мерки. Бих препоръчал на работодателите в IT сектора и подобни, да изпратят своите служители да работят от вкъщи", посочи Лъчезар Томов в "България сутрин".

Още по темата

Според математика имаме повече тестове с антигени, за които не знаем. Може тези хора да не се самоизолират, а това увеличава възможността за разпространение, алармира Томов.

"Ако може да се води отделна статистика за тези с антигенните тестове, но за всички позитивни трябва да ги има, за да може да правим изчисления и прогнози", подчерта той.

Математикът е склонен да смята, че смъртността в България е доста по-висока като процент. По думите му у нас има голям ръст на смъртността между 40 и 60 г., което не се наблюдава никъде в Европа. Навлизането в по-ниските възрасти означавало по-висока смъртност от обичайното - поради липсата на тестване и късното лекуване.

Експертът посочи, че правителството се опитва да балансира икономически със здравни аргументи. Според него проблемът е, че по-малко се мисли за макроиномика. Много се мисли за бюджета тази година, малко се мисли за десетилетието, отбеляза Томов.

За него Южна Корея е най-добрият пример по отношение на контролиране на вируса. Тестването и изолирането на всеки случай позволява да има много по-ниска смъртност и да се овладява по-лесно всяко едно избухване. С масово тестване може много да се съкрати локдаунът, категоричен е математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При липса на достатъчно достоверни данни се правят прогнози и изчисления, даже самият той си признава. Както се казва:"Вервайте ми!" Поредният кандидат-плашител.
23
3
 
6
 
! Отговори
redordead преди 3 години
той матмеатикът не ти обяснява за инфекции - трябва да се чете с разбиране - обяснява ти, чрез математически модел на база статистически данни/числа, какви са тенднециите ако се запазят сегашните темпове на смърт/заразяване. По никакъв начин не се меси в работата на докторите, ама *** си мисли, че разбира от всичко и трябва да критикува, нищо че не знае какво е експоненциална прогресия и статистика...
22
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долен *** как може да се хвалиш с тия лъжи дето убивате хората и казване че има вирус няма нищо долни лъжци оставка и то веднага всички гербажии до живот затворени
21
2
 
7
 
! Отговори
redordead преди 3 години
той оня дето се стресира от математика си е така още от училище - едвам избута с тройки по математика...кво няма да се стресиира, като дори в магазина се чуди дали не са го ударили в сметката...
20
14
 
3
 
! Отговори
aa преди 3 години
щом случате математик да ви обяснява за инфекция значи сте мнооог тъпли копуета
19
16
 
12
 
! Отговори
Надървен преди 3 години
Как сте, зомбита? Мишкувате ли в панелните си гарсониери, вцепенени от ужас, очаквайки поредната сводка за заразени и умрели? Гледате ли с телешки възторг поредната новина за поредно измислената ваксина? Слагайте чинно маските и мълчете...
18
5
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Аз официална статистика на починалите от коронавирус в България по години не съм виждал.
17
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как сте, сухи съчки? Горите ли? Яко ще горите. От юни насам УМНО ни подклаждат огъня.
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България се лекува по примера на Северна Корея а не Южна Корея.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силно се съмнявам в останалите държавиАми провери де. Нали си грамотен?
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прадокса е, че това дали ще има нови още по-тежки мерки зависи от това дали текущите се спазват и имате ефект. Точно хората които сега не ги спазват, после ще мрънкат защо има нови. За съжаление те нямат капацитета да го осъзнаят това, че от всички нас зависи как ще се развият нещата.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10 мен лично нищо не може да ме стресира Г-не просто всяка четвърта новина е за Ковид..Силно се съмнявам в останалите държави дали пресата и телевизията го правят по този начин.....
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомняте ли си колко по-добре живеехме преди тези да ги набутат във властта? За десетилетие сме по-бедни, много по-болни и възможно най-обезверени. Ако се разплете кълбото беди, които ни застигнаха (вкл. глобалния Ковид), всички нишки ще водят до едно място - алчност и подкупност. Близка работи в компания за мед. консумативи. Шефът й си купи Бентли преди месец. Съсипаха ни безвъзвратно! Жалко за малките, ние поне видяхме и нормален живот.НИТО ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ НЕ Е ВЯРНО...живеел по-добре...хахах
11
5
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ е финалът преди 3 години
Спомняте ли си колко по-добре живеехме преди тези да ги набутат във властта? За десетилетие сме по-бедни, много по-болни и възможно най-обезверени. Ако се разплете кълбото беди, които ни застигнаха (вкл. глобалния Ковид), всички нишки ще водят до едно място - алчност и подкупност. Близка работи в компания за мед. консумативи. Шефът й си купи Бентли преди месец. Съсипаха ни безвъзвратно! Жалко за малките, ние поне видяхме и нормален живот.
10
0
 
28
 
! Отговори
kirov преди 3 години
Всеки имаме мнение по въпроса и често са противоположни - лекари, математици, футболисти, форумни кибици...Мерките закъсняха ли? - Да,Здравната система готова ли е за епидемия? - НеХората спазват ли предпазни мерки? - 60 на 40 спазватКолко дълго ще е това затваряне? - неизвестно, не слушайте рекламното лице на ТойотаПазете се, спазвайте препоръчителните мерки. Кога на кой и как ще му дойде времето и ще ни си отидем от това измерение никой не е успял да изчисли.Умната и да сте здрави!
9
3
 
12
 
! Отговори
а преди 3 години
"Вчера един математик се изказа Петър Вълков днес тоза господин,няма ли физици химици и историци да почнат и те....ПРЕСТАНЕТЕ ДА СТРЕСИРАТЕ ХОРАТА!!!"Не ви знам защо ви стресират факти и статистика, но е притеснително, че се стресирате от факти и математиката! Говорят математици, защото статистическите и вероятностните модели се правят от тях, ако летеше астероид към Земята очаквай да говорят физици, астрономи и математици - ОКЕЙ? И да сигурно пак ще се стресирате!
8
3
 
6
 
! Отговори
ме тоо преди 3 години
201594014201689634201793372201890802201991655202092437
7
5
 
16
 
! Отговори
Тулупа е хитър преди 3 години
След пенсионерите които товарят бюджета, следващите, които иска да УМОРИ, са хората пред пенсия 40-50-60. Още малко спестени пари, за шкафчета, гардероби, ракли. Той иска само млади да му изкарват пари. За него живота не е ценен, само парите са ценни.
6
10
 
15
 
! Отговори
а преди 3 години
"Крайно време е да се каже истината, а не да си играем на т. нар. локдауни. Около 5 млн. трябва да минат през вируса за да се реши проблема. Иначе ни чакат през 3,4 мес затваряния и..... нищо. Пак отначало. Ваксина, ама истинска, не се знае кога. Докато е готова и ние сме се справили сами. Това е."1.локдаун - НАВСЯКЪДЕ проработи2.ваксина ИМА, ИСТИНСКА! Първи доставки януари.Стига спекулации!3.повече локдауни няма да има поради => 2 т. 4.не не трябва да се преболедува вируса => 3 т.
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера един математик се изказа Петър Вълков днес тоза господин,няма ли физици химици и историци да почнат и те....ПРЕСТАНЕТЕ ДА СТРЕСИРАТЕ ХОРАТА!!!