Защо разделят децата от социалните домове в Стара Загора?

Абитуриентите ще останат в града до завършването
3 дек 2020 11:12, Ния Христова
4
Защо разделят децата от социалните домове в Стара Загора?
Снимка: БГНЕС
Децата от социалните домове в Стара Загора са притеснени след известие, че предстои закриването на домовете до края на годината, съобщи bTV.
 
Възпитаниците там са разтревожени, че ще бъдат разделени и не знаят къде ще бъдат преместени. 
 
Амбитуриентите ще имат възможност да останат в града до завършването си, но другите деца ще бъдат разпределени в Хасково и Бургас, където има преходни жилища или центрове от семеен тип. 
 
За случая разказа Павлина Делчева, директор на дирекция "Социално подпомагане" в Стара Загора.
 
"Това е национална стратегия за деинституционализация на домовете за деца без родителска грижа. ОТ 5 години всички, които са в тях, трябва да са в центрове за настаняване от семеен тип", коментира тя.
 
От дома "Теофано Попова" казват, че децата все още дори не знаят къде ще отидат, което ги стресира още повече.
 
Делчева обясни, че това не е така и те от години са наясно, че това ще се случи и е нормално да са разтревожени. "Всички деца са така при промяна", допълни още тя. 
 
Павлина Делчева допълни, че преходните жилища целят да подготвят децата за живота и да получат професионална помощ. 
 
Зам.-кметът на града призова абитуриентите да останат в града до края на учебната година, защото по правилник няма как да се местят в друго училище преди края на срока.

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Центровете от семеен тип в гетата ли са?
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм дете от домовете който ще затварят това е голям шок за нас ние сме свикнали тука ние не сме чували с картофи да на местят кадето им скимни ние сме хора имаме чувства израснали ли сме в този дом имаме приятели,семейство, ние сме като братя и сестри а нашите възпитатели са ни като майки и бащи те на толкова много са на научили а и възпитателите те остават без работа кво ще правят абе хора да бъдем по човечности....😔😔
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Занаята ще ги нахрани,дайте им обучение и някакви професии в ръцете,както и жилища!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте им професии и образование и ги адаптирайте към социална среда,наблюдавайки ги да не тръгнат по грешен път или да бъдат измамени,тези деца нямат родители да ги закрилят и никакв опит с реалността и живота
И да нямат висше образование,обучете ги и им дайте им поне професии в ръцете - строители,електротехници,заварчици,водопроводчици,трактористи,шофьори,санитари,дърводелци,ресторантьори и др.търсещи се професии,дайте им и общински жилища,за да не станат бездомници или тръгнат по лош път.