Първи по смъртност, но с над 1000 предупреждения за нарушени мерки в София

ECDC с промяна на дефиницията за "потвърден случай" на заразен с коронавирус
5 дек 2020 12:35, Петя Славова
95
Първи по смъртност, но с над 1000 предупреждения за нарушени мерки в София
Снимка: БГНЕС

Над хиляда са съставените предписания от МВР за последния месец за нарушаване на противоепидемичните мерки в София. От полицията съобщават, че ще увеличат присъствието си и проверките на фона на предстоящите коледни празници.

Още по темата

Само за последния месец от Столичната полиция са съставили над 1000 предписания за нарушаване на противоепидемичните мерки. Това обясни пред БНР Красимира Стоядинова от "Охранителна полиция" в СДВР.

"За периода от 2 ноември до 3 декември 2020 година включително, от служители от Столична дирекция на вътрешните работи от състава на „Охранителна полиция“, в това число и работещите в районните управления, са съставени общо 1150 предупредителни протокола. Писмените разпореждания, които са издадени от полицейските органи, са 625, като са съставени 315 акта", посочи тя.

Екипите на Столичната дирекция на вътрешните работи активно участват в проверките по спазването на последните заповеди на здравния министър.

"По отношение на последните заповеди на здравния министър оказваме съдействие на Регионална здравна инспекция с проверки по питейните заведения", каза Стоядинова.

От полицията обясняват още, че не на всеки нарушител веднага се съставя акт. "В повечето случаи се опитваме чрез превантивни мерки, тоест първо предупреждаваме и ако не се изпълни наше предупреждения или разпореждане, се предприемат рестрикции, като се съставят актове. Имаме и системни нарушители, при които превантивната мярка няма ефект", завърши Красимира Стоядинова.

ECDC публикува промяна на дефиницията си за "потвърден случай" на заразен със SARS-CoV-2. С това свое становище Центърът приравнява положителния резултат по PCR метода с този на положителния бърз антигенен тест. Трябва да бъдат потвърждавани само подозрително отрицателните антигенни тестове, които са на лица с характерни за COVID симптоми. След препоръката на ЕК за признаване на резултатите от този тип бързи тестове, вкл. между страните членки, а не само на национално ниво и след промяната на дефиницията от ECDC, пред българските власти не остава друг вариант освен бързо да променят националните норми и да започнат също да признават резултатите от положителните антигенни тестове. Така официалните данни за разпространението на заразата ще бъдат значително по-точни и близки до реалната картина на заразата. Остава отворен въпросът как ще се проследяват резултатите на направените в домашни условия бързи тестове, тъй като те се продават свободно в аптечната мрежа и положителен резултат отново може да бъде скрит.

Четиринадесетдневната заболяемост официално вчера падна под 600 души на 100 000 души население. Именно преминаването на тази граница беше единият от конкретните поводи за въвеждане в страната на последните по-строги противоепидемични мерки, коментира социологът  Георги Стоилчев от Science in the Crisis.

Поставената цел за намаляване на новите случаи с 30 до 50% е възможна, но трудно постижима, ако в кратък срок се премине към официално приемане на резултатите бързите антигенни тестове, за което писахме по-горе. Скритата заболяемост, която те реализират в момента е с дял вероятно 50-70% от официалната. Признаването им ще вдигне официалната статистика и ще качим отново значително над 600 заразени на 100 000 души население. В краткосрочен план това ще попречи на властите да разхлабят значително мерките след 21.12., но в дългосрочен ще подпомогне справянето с вируса. Скритата заболяемост е заплаха, защото позитивните на антигенни тестове не се изолират задължително, а контактните им от първи ред не се карантинират.

Четиринадесетдневната ни смъртност е най-високата в света. Страната ни изпреварва по този показател с почти 12% Словения, която е на второ място в антикласацията. С увеличаването на починалите от вируса през настоящата седмица изглежда, че България още няколко седмици ще остане начело по този показател. А влошаването му пък беше другата основна причина за последното затягане на мерките.

Все пак официално починалите от вируса и общата седмична смъртност на този етап си остават основните обективни критерии за епидемичната обстановка. Предстои да разберем признаването на антигенните тестове у нас как ще повлияе върху тях. Възможно е адекватното и бързо диагностициране с тези тестове да подпомогне управлението на епидемията у нас, а с това пряко да доведе до намаляване на смъртността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че вирусът е измислица.
64
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** нация, това е истината. Най простите са най гласовити
63
7
 
6
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 3 години
Гене рала,Мутафчийски наше момче Е,каза ни кво да праим,много умрели и Бойко пада,и ний с юмруче напред тръгнахме да разнасяме КОВИДА,но туй магаре Бойко голям инат,ша питам шефа от Кремъл ка да прая
62
4
 
17
 
! Отговори
Мърша преди 3 години
И защо са тези мерки тогава? Чета през коментар ,че НАВСЯКЪДЕ е пълна лудница в София. Хипермаркети пълни ( днес бях в Лидл и потвърждавам) ,паркинги пълни, колички пълни ...Коледни базари работят ! Гъчканица, бутаница ,мерки тук там някой спазва ...маски има - факт ,но кой под носа кой я попипва ...И къде е ЛОКДАУнът ?! За училищата,детските градини ( образованието) и моловете + ресторантите.
61
6
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
до 63 И Жорката Свиленски още си носи халката от сватбата с Деса:):):)Не я е прежалил:):):)
60
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отменяй всички мерки, тиква!
59
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кефи ме как Фигуранта с кеф си носи брачната халка на пръста, а Боко нема такава.:):):)
58
14
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Харчи Народе,харчи на пук на Фигуранта къде размахва юмруче и лъже,че си беден:):):)Пълните паркинги пред Хипермаркетите казват всичко:):):)
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че сме първи по смъртност и бедност е за успокоение на англо-санксонските бройлери и гастарбайтерите.
56
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавото е, че няма вече диабет, грип и рак.Пъви по ковид, но последни по умрели от други болести. Това какво ли значи? Чакай да попитам Мармота.
55
6
 
12
 
! Отговори
Dost преди 3 години
Лекарите не лекуват, за да има голям брой починали, за да ни принудят да се ваксинираме периодично !!!
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А а тиквуня тъкмо каза, че излизаме от черните класации
53
3
 
14
 
! Отговори
Знаещ преди 3 години
На първо място сме по смъртност ФАКТ !@!! И то на база доказани със ПСР а ако в официалните цифри се включи и скритата смъртност нещата стават трагични...Примерно пушачите тях не ги ловят ПСР и антиген, единствено сигурно диагностициране е за антитела ама колко доживяват до 12/14 ден за да бъдат диагностицирани !@!!
52
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаТе хората може да казват, че нямат пари, но това не означава, че казват истината. Всички са добре облечени със скъпи маркови дрехи, навсякъде ходят с коли и харчат пари за кво ли не. Днес ходих да си преподписвам договора и да си купя нов телефон при един от операторите и се оказва, че и трите модела, които си бях набелязал като варианти са изчерпани. А това са телефони за над 1000 лв. Обаче няма! "Бедния и гладен" народ е изкупил най-скъпите телефони.
51
9
 
13
 
! Отговори
До унуфри преди 3 години
Ти изобщо не си нормален! Никой не е забранявал аутопсиите. Такива много бяха извършени, включително и в БГ! И доказаха пораженията, които гадния вирус нанася в човешките органи. Спрете се най- накрая да отричате здравния проблем! Баси мало умното племе! Това вече е прекалено! Колко хиляди трябва още да умрат, за да се освестите най- накрая и да спазвате елементарните мерки, повтаряни до втръсване!?
50
11
 
6
 
! Отговори
мутрагена преди 3 години
Успехите на бойко борисов са все по големи и растат
49
3
 
11
 
! Отговори
Първи по смъртност преди 3 години
ЗАЩОТО издаваме само предупреждения. Кога ще ви дойде акълът в главътъ?
48
8
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
На некво мижаво протестче онзи ден 200 човека и автоколонка от 30 коли:):):)Сега Събота мегазадръствания по улиците и магазини Full:):):):)Народът вече не се лъже лесно:):):)Магазините щом са FULL значи протестите няма как да успеят и те затова не само,че не успяха,а и станаха повод за гаври и подигравки с техните участници:):):)
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаКак празниците са далеч? Утре е голям православен християнски празник.
46
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно, защо в коментарите наричат Бойко Борисов Тиквата или Мутрата от Банкя ! Предполагам, че защото така е известен сред хората в България. Така ли е или само сред полицаите и приятелите му от изчезващата партия Герб ?