Паметник на американски президент в двора на силистренец

На практика Удроу Уилсън е спасил България, казва инициаторът
Обновена: 6 дек 2020 19:05 | 6 дек 2020 19:03, Веселина Йорданова
100

В София започна инициатива за изграждането на паметник на американския президент Томас Удроу Уилсън заради заслугите му за запазване на териториалната цялост на България след края на Първата световна война. 76-годишният Тодор Опрев от силистренското село Добротица първи е увековечил Уилсън с паметник в двора на къщата си.

"Реших, че след като той е направил всичко това за България, а няма ни паметна плоча, ни паметник направен - да направя паметник. И тъй като знам, че ще има затруднения, ако го правя на друго място, реших да го направя в нашия двор, в нашето имение", разказа предприемачът Тодор Опрев пред Bulgaria ON AIR.

Разговаря с различни майстори на камъка и накрая се спира на двама – скулптор и каменоделец. Работата започва още през миналата година – на 100-годишнината от Ньойския договор, а на 23 август тази година паметникът е открит.

"Накрая на август се събрахме семейството, дъщерите, внуците и зетьовете и няколко приятели и тука открихме паметника. И вече аз бях спокоен, че България, и по-точно в нас, има един паметник на признателност на Удроу Уилсън, който е спасил България на практика от тези решения на Великите сили и на нашите съседи", каза Тодор Опрев.

"Наистина това му беше мечта, аз се радвам, че той си е сбъдна и бих искала да има още мечти. Много хора, които са идвали, не са чували за този президент и нашата идея беше наистина посетителите – било туристи, било хора от околностите - да научат за него и така да бъде популярен", обясни дъщерята на Тодор - Гергана Георгиева.

Добруджанецът не мисли да спира дотук с почитта към героите.

"Например съм си мислел за Георги Раковски, но само съм си го мислел. Ако съм жив, може би ще стане", казва Тодор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88Същото прави за нас другаря Сталин,но умишлено си мълчите,и не хвалите диктатора. Без него до Пловдив губим всичко.
86
0
 
2
 
! Отговори
Турцшя преди 3 години
Никога не ни е нападала след т.н. овобождени Даже сме били съюзници през ПСВ......нападат ни само московците!!!!!!
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кой ни познава за живи? - Само нашата майка Турция!
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените продажници демонстрират основанията на макетата да смятат българите за кръвожадни татари, държали руснаците в жестоко робство.
83
3
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 3 години
Умреш да блеснеш с невежеството си! Станало ти е инстинкт, както онанирането ти.
82
1
 
1
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Добротица дефакто е Българското име на Добруджа, което е турския вариант.
81
23
 
5
 
! Отговори
Робска сервилност преди 3 години
До Анонименното западните покраинини,нито донруджа,нито южна тракия останаха в пределите на Българиятака че или Удро Уилсън хал хабе си е нямал къде е Българияили САЩ не са ги бръснели и за слива що не вдигнете паметник на президента на Занзибар - то и той е икал да се запази територялната цялост на България
80
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мирните преговори през 1919 г. президентът на САЩ Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Западните Покрайнини в българските държавни предели и осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, лансиран в Ньой. Лауреат е за Нобелова награда за мир през 1919г.-----------
79
12
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Браво! Умен човек. Има и паметник на Роналд Рейгън в Южен парк. Най-великият американски Президент, успял за 2 мандата да разбие Империята на Злото СССР
78
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя Америка.Те и македонците мразят България.По същата причина. На тях 45 години им говорха и им писаха в пресата колко е отвратителна България и резултатът е на лице.На нас в "Работническо дело" всеки ден комунистите ни пишеха колко е отвратителна Америка. В учебниците учехме, че всички велики открития са измислени само от руснаци, а после се оказа, че са направени от западни учени. И днес резултатът е на лице.Комунистическата пропаганда е м.... си трака.
77
6
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 години
Трябва и паметник на тюркски прабългарски ханове. А не само проруски и славянски
76
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма паметна плоча и паметник на Уидроу Уилсън защото е американец. Ако беше руснак цялата територия на България щеше да бъде обилно наcpана с негови паметници.
75
16
 
8
 
! Отговори
МОЖЕ И НА ТРЪМП преди 3 години
Може и на Мелания, на Пасито, на КРАДЛАТА на кремчета, на БАНДИТА от ГЕРБ, че все още сме жуиви / някои от нас/, на ТРУМАН, че не ни е пуснал атомни бомби както дебелия ЧЪРЧИЛ е искал....
74
10
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Паметник на Тръмп трябва да се издигне в София, някъде на ключово място - примерно на Витошка!
73
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя Америка.
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига сте писали глупости в сайта. Не ходите на работа и се чудите какво и къде да пишете. Прочетете малко история и книги.
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Ньой.
70
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Со номер 76 , не сте в час. Вървете в Смешна та държава на неограничените възможности Америка. С президент фалирал 5 пъти и държавата създадена от английски каторжници.
69
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам и позор.
68
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам и позор!