Половината от изследваните в Бяла са с COVID-19

Тестовете се правят за сметка на общината и болницата
7 дек 2020 16:50, Ния Христова
11
Половината от изследваните в Бяла са с COVID-19
Снимка: БГНЕС
Близо половината от хората, направили си антигенни тестове в Бяла, са дали положителен резултат за COVID-19. От безплатните тестове за близо две седмици са се възползвали около 700 души, съобщи БНТ. Възползвалите се са предимно социално слаби хора и пенсионери, които не могат да се позволят скъпите PCR тестове.
 
Тестовете се правят за сметка на община Бяла и болницата.
 
"А разходите на общината са от културния календар, който тази година има промени поради ситуацията в страната", обясни управителят на болницата в Бяла Димитър Димитров. През последните две седмици в COVID отделението в болницата в Бяла няма свободни легла. Постоянно се изпращат и пренасочват хора към Русе.
Още по темата
 
"В началото на ноември в града започнаха да се появяват първите случаи на коронавирус, като бяха най-вече сред хора от общинските структури. В същото време гражданите не се изследваха и това ни притесни. Излезе така, че обслужващият персонал е болен, а хората не се подлагат на тестове. В града ни няма лаборатория и се налага да се ходи до Русе. Също така и часовете, в които се вземат пробите, затруднява още повече гражданите. Затова болницата започна да съдейства и да изпраща проби, но това отново не даде ефект", коментира Димитров.
 
Затова след като на пазара се появили антигенните тестове, е била направена заявка за закупуване на такива. Заедно с общината болницата предприела кампания за тестване.
 
"Проблемът е, че до момента антигенните тестове не се признават и хората с положителен тест не се включват никъде в информационната система. Никой не знае, че са заразени. Ползата, която търсехме, както казваше и доц. Мангъров, бе масово тестване и здравите хора да работят, а болните да са в къщи. това ни беше идеята и да разделим хората, но това не се получи. Стана точно обратното, някои се изследват, разбират, че са заразени и не предприемат нищо спрямо близките си и общество. Разхождат се, знаем в кои предприятия работят, а предприятията не се затварят", каза Димитров. Той е на мнение, че всичко опира до съзнанието, но нямало резултат засега.
 
"Всичко е на ниво РЗИ и при положителен PCR тест", каза още той. Димитров изтъкна, че докато заразата се разпространява дифузно, не ни чака нищо добро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да но тези с антигенните тестове не са в статистиката
7
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
А бе те й папаята и козите в Танзания са с положителен ПСР тест,а пък какво говорим за хората хахахахахахаха
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре по този повод ще съобщят, че измежду всички починали от живота има 26-годишна жена без други заболявания, която е починала със сигурност само от КОВИД.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горе-долу нормално. По ТВ съобщават за около 40% в национален мащаб. Реално няма промяна в броя на "болните", обаче идва ВТОРНИК и ще видите как скачат цифрите. Този палав вирус избива най-вече във ВТОРНИК.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е горе-долу реалната картина и в България. Поне 1/2 от населението вече е било заразено или в момента го кара.Аз поне вече почти нямам познати дето да не са се оплакали в един момент. Отделно скритите случаи - брат ми също беше болен, но жена му не показа признаци, което най-вероятно означава, че го е изкарала без да усети, а не, че не е била заразена/заразна.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми много ясно, че болните са повече от официалните данни. РЗИ няма ресурс да ги поеме, както и държавата и за това се придържат само към официалната бройка.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-интересното е, че тези с ковид си се разхождат спокойно и след 2 седмици 100 % от гражданите не само на Бяла ще са с ковид и , който оцелее!
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А другата половина не са с Ковид-19, тия дето не са с Ковид-19 могат да работят, а другите могат да си стоят в къщи на чай и аспирин. Д-т Мангъров каза че всички ще прекарат вируса по някакъв начин. Е най кой бяха нужни тия щабове и истерии.