Ситуацията в България била много далече от овладяване

Данните не показват да се започне със смекчаване на мерките
9 дек 2020 22:21, Петя Славова
24
Ситуацията в България била много далече от овладяване
Снимка: БГНЕС

Продължава да е висок броят на смъртните случаи у нас от коронавирус, но се говори вече за смекчаване на мерките.

"Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките.", каза пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.

Още по темата

По думите му в последните седмици, не само дни, продължаваме да сме първи по смъртност, а броят положителни проби за коронавирус показва, че вирусът е силно разпространен в обществото.

"Всичко е против здравата логика да смекчаваме мерките в момента", посочи Велков.  

Много е важно антигенните тестове да бъдат включени като източник на информация за заболеваемостта, смята Петър Велков. Отрицателният резултат при антигенните тестове не трябва да се приема за чиста монета и е необходимо да бъде потвърден с PCR, ако човек има симптоми, обясни той. Положителният тест обаче според Велков трябва да бъде приравнен с PCR-ра.

Ситуацията в България е много далече от овладяване, подчерта той.

Велков е на мнение, че ако се отворят ясли и детски градини и се премине към постепенно отваряне и на други обекти, „ще направим едно нищо, ще задържим системата на високи стойности - ако отворим до седмица, ще стане по-зле, отколкото преди да затворим“. Ние тепърва ги затворихме, без да можем да видим ефективен резултат, заяви той.

Не сме закърпими все още системата за проследяване и карантиниране и тя продължава да изнемогва, отбеляза още Петър Велков.

Ако пандемията се управлява с ясни и точни мерки, няма да се влиза в тежки локдауни, обобщи Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
2
 
! Отговори
ww преди 3 години
Сваляйте мерките! Който го е страх да се ваксинира ,или стои у дома!
19
2
 
2
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Ситуацията е както обикновенно! Болните си умират със и без ковид еднакво!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съд за ФИГУРАНТА,НИНОВА,СЛАВИ ТРИФОНОВ,МАЯ МАНОЛОВА,БАБИКЯНИТЕ ........
17
1
 
3
 
! Отговори
БАЙ МУ преди 3 години
АМИ ТО ДА КАЗВАШ И ОБЯСНЯВАШ НА ХОРА ,КОИТО ЩЕ ТЕ РАЗБЕРЕ, НО КАК ДА СТАНЕ ,КОГАТО КАТО ,ЧЕ ЛИ СЕ ПРАВИ ОБРАТНОТО НА МЕРКИТЕ КОИТО СЕ ВЗЕМАТ.....КОТО ,ЧЕ ЛИ НАРОЧНО...... Е ТОГАВА НЕ РЕВЕТЕ ,ЧЕ ХОРАТА УМИРАТ ПРЕД БОЛНИЦИ,ЗАРАДИ НЯКОЙ ОТ ВАС.......
16
4
 
2
 
! Отговори
Март преди 3 години
През март затварянето сработи. В София тогава през делничен ден нямаше задръстване. Сега има. Правете сметка колко се спазват мерките.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Всъщност излекуваните са много, защото автоматично всеки след 10 дни се пише такъв, даже да лежи с тежка пневмония и да има още вирус в себе си. PCR за край на карантината отпадна, а много хора се влачеха по месец, докато направят отрицателен. Казаха, че след 10ия ден не били заразни и така...Ако преди 10 дни са хванали 4000 заразени, то поне 3500 ще ги пишат днес оздравели, а 2000 от тях ще лежат със симптоми вкъщи. Това е стъкмистиката.
14
17
 
9
 
! Отговори
до предния преди 3 години
А бе кaлъф, кашлящите "като туберколозни" от де знаеш, че не са заклети пушачи. Аман от промити мозъци, зараза му разнасяли! То грипа всяка година не ти пречеше, сега човек да не може да се изкашля от ръбове като теб. Бегай се скрий в най- дълбоката пещера и се самоизолирай да не ти виждаме тъпоумната физиономия. Изчезни като грипа тази година.
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситуацията в България е много далече от овладяване, поради страх у хората да не затворят фирмите заради карантини. Все повече хора правят само антигенни тестове и никъде не влизат в статистиките. Самолекуват се. Който успее-успее.Който не успее сам търси мудицинска помощ когато съвсем започне да се влачи и няма въздух да ходи 2 метра. Не знам как е при вас. При нас в Пловдив е така. В голяма верига снощи хора кашляха като туберколозни.Самолекуват се.Разнасят вируса и искат да се отворят баровете
12
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък мъти-матик какво разбира от тестове?
11
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахах значи проблема все пак не беше в нощните заведения, в ресторантите, кафенета, моловете. Общо взето всичко което затвориха. Сега къде остава да в проблема?
10
10
 
9
 
! Отговори
G преди 3 години
Тези с европрограмите, усвояването не могат да прекъснат усвояването. Работниците им трябва да се подписват като затворници присъствено всеки ден. Там що зараза се разнася...не е истина. но машината....работи и с умрели и без тях, други ще си наемат. Къфф е проблемът? И с тези парцали на лицето, какъв вирус спираме? Колкото гащите спират пръдня, толкова маската спира вируса. И сега на преболедувалите ваксини. Не знам аз ли греша, или просто всичко е наопаки?
9
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това балагаристанско стадо не вдяна ли,че вече му нахлузиха един хомот,от който управляващата пасмина няма да го освободи ,ако ще да чака до 44-то Пришествие!Така ще му подхвърлят по някое морковче,след което ще му шибват поредния камшик,докато се сменят няколко поколения,които не само ще се отглеждат с парцали на муцуните,но и направо ще се раждат в лаборатории с тях,а на останалата *** ще се забрани да създава поколение.Не вярвате ли?Значи не мислите върху ставащото край вас!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва държавен план за карантина и при поява на нов вирус, за който няма ваксина. Без план за бъдещи нови криза остава само вечер вдигане и наобед пак затваряне на държавата.
7
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без карантина най-малко 100 хиляди ще са жертви за 1 година. И накрая като няма население, то няма смисъл и от икономика и държава без население.
6
9
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
На 21 декември Бобъра отваря държавата! Мъдър държавник е той !!!
5
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По смъртност сме първи в Европа и може би в света, но за БНТ не това е новината - там новината е, че излекуваните са много. Писна ми от пропаганда и да се опитват да ме манипулират. Оставка!
4
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че то ние почти нищо не сме и затворили че да отваряме, то и за това и няма особен ефект
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огромния шум, съпътстващ борбата с корона-вируса, не е в състояние да прикрие факта, че отново става дума за пари. По-точно, за много пари.
2
39
 
17
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Махайте мерките гербави фашисти. Който иска да си ги спазва. Заради 1-2% пъзльовци страдат и нормалните.
1
6
 
39
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Сега остана и да ви светне, че Боко кауня го е еня само за хотелите - да могат мутрите да перат пари - и зима и лете. Хората - кучета ги яли.