Теснолинейката отбеляза 75 години от линията Септември-Добринище

На тази дата за първи път влакът стига до Добринище
6
Теснолинейката отбеляза 75 години от линията  Септември-Добринище
Снимка: БДЖ/Павлин Карабельов

Преди 75 години на днешния ден за първи път теснолинейката достига Добринище – открива се последният участък от живописното трасе, свързващ Банско и Добринище. До днес курортния град в подножието на Пирин е крайна гара по маршрута и датата 9 декември 1945 г. се приема за рожден ден на малката железница, съобщават от БДЖ.

Тези последни 6 километра от 125-километровото трасе са изградени за две години, като активно доброволно участие взима цялото население на Добринище, водено от жаждата да се свърже с останалата част на страната посредством железницата. 

През последните години туристическият интерес към уникалното железопътно съоръжение нараства непрекъснато. През настоящата година БДЖ постави началото на своите намерения за развитие на услугата по живописното трасе, след като инвестира над 4 млн. лв. в сключването на договор за модернизация на част от локомотивите и реновира два вагона в бюфети. За организирането на специални атракционни пътувания се поддържат в движение парен локомотив и два ретровагона, като това е само малка част от плановете за развитие на теснолинейката.

По случай юбилея, по идея на Гражданско сдружение "За теснолинейката" и с помощта на служители на БДЖ от гара Септември, беше украсен влак „Родопи”, който днес преминава по маршрута в празнична премяна.
 
Самото изградаждането на Трансродопската теснолинейка започва преди 100 години, а първият влак потегля на 1 август 1926 г. – от Септември до Велинград. Поетапно в следващите две десетилетия са изградени останалите участъци, за да достигне линията до пиринския край.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 7 месеца
ЧУДЕСНА ЛИНИЯ! ТРЯБВА ПОВЕЧЕ РЕКЛАМА!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 7 месеца
Благодаря за поясненията.Не съм спец и не споря.И да,имах предвид песента..
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Дядо от селоДядка,Дизела червен от песента за уволнението е 04 серия Някъде 06 - та . Ама 06 е товарен и рядко караше пътнически влакове.А това на снимката си е оригинален Хеншел теснолинеен 760 мм 75 - та серия. Много прилича на 06 ,ама не е.А оряховските 76 серия бяха румънски. От тях няма вече. Май има един в музей само.
3
0
 
9
 
! Отговори
един от мизия преди 7 месеца
Тесно линейката Червен брег Оряхово щеше да е на повече години ако не бяха я закрили демокрратите вършеше много добра работа с пътнически превози и най вече на товари но частните превозвачи трябва да имат начин да ограбват хората.
2
5
 
4
 
! Отговори
Дядо от село преди 7 месеца
Това на снимката не е теснолинейка.Това е Дизела червен...
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво !