Как се сее зараза: В Бяла болни с COVID по магазини, по улиците...

Хората били с положителен антигенен тест, но не се карантинирали сами
11 дек 2020 15:20,
128
Как се сее зараза: В Бяла болни с COVID по магазини, по улиците...
Снимка: БГНЕС

Изследването трябва да се признае като повод за карантиниране. Приятел с фирма ми се похвали, че няма болни служители. А аз знам, че има и не мога да му кажа. Това сподели пред "Монитор" управителят на болницата в град Бяла Димитър Димитров.

Доктор Димитров разказа, че още в началото на пандемията, преди да приемат пациент в болницата, му правели антигенен тест за коронавирус и който е с положителен резултат – допълнително и скенер на белия дроб. "Когато излязоха антигенните тестове, които са с точност 95 процента, решихме с кмета на Община Бяла Димитър Славов да започнем безплатно тестване на всички пенсионери и социално слаби граждани, като се използват средствата от несъстоялите се заради пандемията културни мероприятия. Целта ни беше хората да знаят дали са заразени и ако се окаже, че са положителни за коронавирус, да пазят себе си и околните и така да се ограничи разпространението на болестта", разказа управителят на болницата.

Оттук нататък, те би следвало да се изолират и така да предпазят себе си и околните.

Но гражданите не постъпили така. "Бяла е малък град, с около 5000 жители и всички се познаваме. Хората виждат, че имат положителен антигенен тест и не спазват мерките. Забелязваме ги по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка. Мълчи, като му се карам, и толкова... ", сподели още той.

"Срещам друг по улиците и му казвам: "Направи си PСR тест, ако нямаш пари, изолирай се". А той ми отвръща: "Ти луд ли си? Да дам 60 лева", разказа Димитров.

"Хората трябва да разберат, че всичко зависи от самите нас, ако искаме да излезем от тази ситуация. Срещам онзи ден един приятел, който има фирма. Хвали ми се, че работят. Слава Богу, казва, нямам болни и заразени служители. А аз знам, че има, и не мога да му кажа. Резултатите от изследване ние не можем да си позволим да коментираме. Ние сме администратори на лични данни, но не можем да обявяваме в обществото. Разчитаме на самосъзнание", разказа шефът на болницата.

"И продължаваме да апелираме, да обясняваме, да разговаряме с хората, ако ги срещнем, да пазят себе си и близките си. Намразваме се така, но нямаме избор. Гледахме в Закона за здравето дали не ни позволява някакви лостове – няма! Само Регионалните здравни инспекции дават предписание за карантиниране на базата на PСR тест", допълни той.

По думите му начинът е държавата да разреши положителният антигенен тест да е повод за карантиниране.

"Имаме починали с коронавирус, седем души са досега. Заболяването е много коварно и в някои случаи още при приемането, докато правим необходимите прегледи и изследвания, човекът издъхва. Само един случай имаме на жена, която лежа в COVID отделението, беше контактна и трябваше да й се направи контролен скенер на белия дроб. След скенера изведнъж падна и почина - толкова е коварна тази зараза. На починалите с коронавирус не се прави аутопсия, но лекарите ни предполагат, че е получила белодробна тромбоемболия", сподели още Димитров.

Той разказа още, че първият му пациент с коронавирус е била 90-годишна жена от Бяла. Приехме я през август. Близките й казваха, че си е стояла само вкъщи и няма откъде да хване болестта, но въпреки това се беше заразила. После се оказа, че и внукът й има коронавирус. Жената се лекува при нас и се прибра по живо по здраво у дома", разказа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 114 СмокНе сме богата държава???Имаш температура - сараи, евро банкноти и то само по 500, златни кюлчета! Болен си, търси си лекар!
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като всички са заразени, то тези дето ще умират, за съжаление ще умрат!Т.е. опасност от презаразяване няма щото всички са заразени! Значи отваряйте и живота да кипи! Не разбирам дискусиите! Направете нещо като обсада от средновековието, не ходете там, ама оставете хората да си живеят/умират, щом така желаят!
110
1
 
1
 
! Отговори
Смок преди 3 години
Ей хора, опомнете се!! Глада е по-силен от тока. Познавам доста хора, които нямат два лева в джоба. Работя в склад за хр.стоки и при нас няма криза. Но всеки ден по 5-6 човека идват на крака да търсят работа. Как очаквате да реагира човек с леки или никакви симптоми, без пари и работа? Да си стой вкъщи гладен на студено? Неговия избор е или аз или другите. И не ги оправдавам! Но не сме богата държава да ни дават 60-80% от заплатите докато сме под карантина.
109
9
 
0
 
! Отговори
до 102 от славянин преди 3 години
Та значи независимо се се чувствам в перфектно здраве трябва да си стоя вкъщи, за да не заразя такива разплути *** като теб и да не умрат!? Няма да стане, твоето здраве си е абсолютно твой личен проблем и грижа както и моето си е мой!
108
6
 
0
 
! Отговори
измислиципремислици преди 3 години
а защо не казват,че тя хора са със съпътстващи заболявания а,то лесно зараза всички под един знаменател а
107
7
 
7
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
5 000 жители. До 1 месец 60-70% ще са го минали, 1% ще са си отишли и ще си продължи живота.Стига сте плашили хората.
106
2
 
5
 
! Отговори
123123 преди 3 години
към 107:След като PCR теста ми излезна положителен получих предписание от РЗИ. Трябва да спазвам карантина 14 дена или глоба от 1000 до 10000 лева. Ако с нярушаване на карантина допринеса до умишлено зарязаване на някой друг или до смъртен случай глабата е от 10000 до 50000 лева и/или затвор.Просто вижте истинското предписание от РЗИ точка 4. Най интересно е, че глобите са написани с думи и при първо четене не ги забелязах.
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОтговорностАми РЗИ е виновно, че не е карантинирало болния! А пък кой е виновен, за това че всеки сам си прави тест и сам си решава да се карантинира или не, и че през това време РЗИ спи, това вече е друг въпрос.
104
1
 
13
 
! Отговори
Отговорност преди 3 години
Чудно ми е кой носи отговорност, съвсем реален случай, шеф на фирма се разболява, но кара вируса леко, затова не се карантинира (не иска), в следствие на това се разболяват 6 негови служители от които 2 умират, хората спазват всички мерки извън офиса, но в самия офис няма как да се спазват! В задачата се пита кой е виновен за заразяването и смъртта на служителите!
103
8
 
8
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ТОВА КОЕТО БАЙ ШИЛЕ КАЗА ЗА 70%ДОЦ МАНГЪРОВ КАЗА ПРЕЗ АПРИЛ. ВИНАГИ(БИБИТКО, ЩАБА) ВЪРВЯТ СЛЕД ПРОБЛЕМА. ЩЕ КАЦНАТ НА МАГЪР... Я
102
4
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
има тестове в аптеките за 20 лв - 25 лв clungene бърз тест касета за определяне на антитела. това е дали си го минал и е най-евтино, защото си го правиш сам в домашни условия
101
7
 
4
 
! Отговори
Тестове преди 3 години
и пирамида.Кой е фараона.
100
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаше държава, която мисли за поданиците си , PCR тестовете трябваше да са безплатни и задължителни. Много хора си отиват от бедност и болести.
99
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това се случва само в Бяла вируса вече да е изчезнал ,*** упорит и безмозъчен човек може да разнася заразата без да мисли ,че някой от най близките му може да умре.И в другите градове е същото ,познавам познат без осигуровки който беше болен излекуваха го и пак заявява ,че не го интересува колко е заразил важното е ,че той е добре.Може да е жестоко ,но на точно такива пожелавам да се молят и мъчат за глътка въздух и да оживеят.
98
3
 
6
 
! Отговори
След 1година преди 3 години
В кръчмата:Келнер донеси една ваксина с две кебапчета и една спринцовка.
97
2
 
24
 
! Отговори
11 преди 3 години
1) Няма ясни правила за карантинирането - как стоят нещата с работодателя, къде ще си, кой ще ти носи лекарства, ядене и пиене;2) Тестовете трябва са безплатни! Не може в едно семейство да правиш 4 теста за своя сметка;3) Много народ го изкара леко в болнични без тестове, има и които го изкараха на крака без тестове.
96
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе, този, който Ви е казал "ти луд ли си, да давам 60 лева", е прав. Той е бил само с бърз тест, а този тест не се признава за определящ диагноза. Затова този човек се разхожда. А Вие трябва да му назначите не само PCR тест, но и да го платите по съответен ред. Ако PCR тестът е положителен, имате основание да го карантинирате дори принудително.
95
15
 
16
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Българинът е ***. Не иска да живее, а да работи за жълти стотинки.
94
2
 
12
 
! Отговори
Оптимист преди 3 години
Ще става и по-зле.
93
8
 
8
 
! Отговори
Китаеца преди 3 години
У нас проблема с такива хора го решихме бързо и безболезнено. С 9гр. олово в главата. И сега сме си добре. Вие да му мислите, като ги търпите.