Омбудсманът: Поскъпването на водата сега е цинично

Няма механизъм, хората да плащат по-малко при лошо качество
11 дек 2020 09:46, Петя Славова
19
Омбудсманът: Поскъпването на водата сега е цинично
Снимка: БГНЕС

Преди дни стана ясно, че КЕВР ще обсъди нови цени на водата в 26 региона в страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

"През годините е доказано, че увеличаването на цената на водата с нищо не допринася за гражданите, защото качеството й не се повишава", заяви пред БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.

Още по темата
Качеството на водата е доста ниско на доста места. Има и много загуби, а показателят за общите загуби не е включен от КЕВР в показателите, които определят цената на водата.

"За мен е цинично в този момент да се вдига цената на водата. Качеството й няма да се повиши очевидно към този момент, общите загуби продължават, а всъщност хората трябва да плащат по-висока цена", смята омбудсманът.

Тя припомни, че е възразила и срещу новият закон за ВиК, който се предлага от МРРБ. Няма механизъм, при който хората да плащат по-малко, ако качеството на водата не е добро, а в същото време се слагат и допълнителни такси като таксата достъп до вода, която се плаща при всички положения независимо дали се ползва или не вода.

"Смятам, че доста по-внимателно трябва да се обмисли въпросът с цената на водата и в момента КЕВР не бива да вдига цената на водата", каза Ковачева. Тя обясни, че при нея постъпват жалби от граждани, които не могат да платят главницата на задълженията си и от години могат да си позволят да плащат само лихвите.

"Темата за вечния длъжник е много сериозна. Аз смятам, че е крайно време да се приеме закон, който да реши този въпрос", каза Ковачева. "Има много хора, които не могат да плащат обективно и трайно своите задължения и стигат до частни съдебни изпълнители."

По нейно мнение във всички случаи хората са бедни и всяко едно запориране се отразява фатално върху начина на живот на човек. По отношение на хората с ниски доходи и пенсионерите запорирането е много тежък момент, каза омбудсманът.

"Това е особено сериозен проблем сега в пандемията. Хората остават без работа, затруднени са много сериозно и трябва да има разбиране от съдебните изпълнители и от банките за това, че те в момента не могат да платят своите задължения."

По време на пандемия остава важна и темата за образованието. Вера имаше среща между омбудсмана и министъра на образованието. На нея бяха набелязани основни проблеми, бяха потърсени и решения. В продължение на час и половина министърът отговаря на въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Защо се поставя по тоя сълзлив начин проблема с неплащането на взети кредити? Къде по света го има това да вземеш кредит и "трябва да има разбиране от съдебните изпълнители и от банките за това, че те в момента не могат да платят своите задължения"? Защо трябва за сметка на другите клиенти на банката някой да иска "аванта"? Когато е взел кредита трябва да е наясно с риска, който поема. Като са бедни и нямат доходи, какви кредити???
18
0
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Социализма изгради, защото руснаците ни държаха изкъсо, както трябва да бъде държан нашенеца винаги.Това е премълчана истина.Капитализма ни е див, уродлив и хищнически,защото са такива чорбаджиите-изедници които го строят !!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги се оправдаваме със социализма. Социализма е наследил една България в която водопровод не е имало, освен в центъра на София и тук-там. Социализма /40 години/ си замина и остави водоснабдени населени места. Капитализма /32 години/ какво направи, общо взето прави кризи, спи, дреме и се оправдава със социализма. До кога ще се оправдава, вместо да работи. Идваш на власт, мълчиш и работиш. Ще те оценят по делата. На сегашните социализма им крив.
16
0
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До ЖоВ Израел и някои арабски страни получават вода от моретата им, които са много по-солени от нашето.Дотук обаче добре, но на Черноморието мафията мисли друго.
15
0
 
5
 
! Отговори
Баровеца преди 3 години
До 14 : Отиват събраните пари в джобовете на директорите и управниците на държавата и една част за прилични заплати на служителите,защото те се явяват гласоподаватели на избори :)
14
0
 
14
 
! Отговори
Жо преди 3 години
ВОДАТА не струва пари, защото никой не я произвежда. Тя е безплатна в реката.Таксите са за доставка и отвеждане на мръсните води.Проблемът е, че трябва да се сменят всички водопроводи от Татово време, които са азбестоциментови и са отровни, както и стоманените кремиковски тръби, които ръждясват.Сега се монтират полипропиленови водопроводи, които са чисти и не ръждясват. В София, мрежата и с обща дължина 6 000 км.Големият въпрос е, дали събраните пари отиват за водопроводи или в някой джоб.
13
1
 
3
 
! Отговори
Бандерас преди 3 години
Лъжат ни,мамят ни ,експлоатират ни престъпници с бяли екички! Нямаме държава да ни защити,дори и ЕС ни мисли лошото!
12
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
90 те години бяха СИК и ВИС, а през 2020 са ЧЕЗ, ВИК, МВР и БХК.Честито народе плащаи рекет и мълчи. Познай тези структури за кой се грижат.А в селата е страшно авария след авария и никакви инвестиции.
11
3
 
0
 
! Отговори
хy преди 3 години
До Анонимен10за какво тошово време пишеш бе ***
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цялата държавна администрация е наследила комунистическия цинизъм от тошово време.
9
1
 
9
 
! Отговори
човек преди 3 години
Всички трибуквени абриатури станаха държавни и узакониха рекета нада населението.2019 година Софийска вода вдигна цените защото щяла да инвестира в канализация по ул. Справедливост в кв. Модерно предградие????Познайте има ли инвестиция, а всички плащат по скъпа вода?Къде е КЕВР, омбудсмана и всички държавни регулатори?Срам за управлението и дъжавата. Слаба държава силни крадци.То така е и с МВР?
8
1
 
9
 
! Отговори
времетоеваше преди 3 години
в западноевропейските медии почти всеки ден има заглавие - България , най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС . докога бе дрогаре ?
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** скъпа и мирише на блато.Златна е тая вода ей
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
to za balgarq nqmam dymi vsichko se povishava ama tova che ima pandemiq ne gi interesuva za horata che nqmat dostatachno sredsva s tezi mizerni zaplati ne stigat za nishto kato poluchavash minimalna zaplata tq ti stiga samo za smetki a za hrana nqna balgariq stana palen ad razruhiha taq balgariq po vreme na pandemq digat ceni na vodi i hrani negie sram gorkite nie chakame ot zaplata na zaplata a politicite si palnqt garlata
5
0
 
11
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До ЦитатАми ясно кажи, че монопола е на ДС в цялата ограбена страна.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да повярвам един луд пожарникар ,какво направи с държавата !?
3
1
 
19
 
! Отговори
234 преди 3 години
Взеха ни хляба, взеха ни въздуха, защо да не ни вземат и водата!?
2
2
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Имам си система за пречиствавне на вода, директно от чешмата - `Цептер`.Със няколко специализирани филтъра е.Тези само с 1 филтър - избягвайте !
1
0
 
18
 
! Отговори
Цитат преди 3 години
Дето има монопол, там царува произвол.