Таксиметровите шофьори отново на протест

След затварянето на дискотеките - оборотите им спаднали
15 дек 2020 22:15, Петя Славова
23

Нов протест на таксиметровите шофьори. Те искат актуализация на цените, отпадане на данъци и приравняване с градския транспорт. Въпреки че протестът беше обявен като "национален", на демонстрацията се събраха около 20 автомобила.

Емил е шофьор от 23 години и подкрепя колегите си от таксиметровия бранш. Споделя, че оборотът последните месеци е паднал сериозно, а конкуренцията се е вдигнала, особено след влизането у нас на конкретно руско приложение за споделено пътуване.

"Смея да твърдя, че това приложение го лансира някой министър или депутат, или някой на много високо равнище, защото над 10 пъти правим протести за него, но никой не взима никакви мерки. Това приложение е абсолютно незаконно", коментира той.

Според таксиметровия бранш оборотът се е сринал драстично – 75% за дневните курсове и 90% за нощните след затварянето на дискотеките.

"Не само, че сме загубили между 70 до 90% от оборотите си, а защото голяма част от автомобилите, за да бъдат конкурентно способни на този пазар, те са лизингови, или с други думи - хората могат да загубят работата си, но и собствеността, която са плащали", каза пред Bulgaria ON AIR представителят на федерацията на таксиметровите шофьори Георги Димитров.

Настояват и за отпадане на патентния данък, въпреки че държавата вече направи отстъпки в тази посока

"Предпочитаме да отпадне, защото оборотът е супер надолу, ние не може да се оправим", категоричен е Емил.

От таксиметровия бранш искат началната цена да се увеличи на 2 лева и 10 стотинки. Дневно километър пробег да струва лев и 30, а през нощта 1,50.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Sofia преди 3 години
Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно ..)в селското стопанство има нужда от работна ръка ,в нашия малък град има повече таксита от камиони ,такси стоят по дължина по цялата гара ,даже като се появи слънце и карти играят ) но не доволни ,хората вече много рядко пътуват с такси
25
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Бакшишите знаят как се прави, хем нагли,хем мързеливи, хем крадливи, хем вечно недоволни и винаги им се дава.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво протестират.В мръсните им коли е опасно да се возиш
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия го удариха през просото. Никаква хигиена не спазват Какви клиенти чакат.Да стават линейкаджии, докато има вакантни места там.
22
0
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Раздрънкани и мръсни коли,неизлъчвани и лошо миришещи шофьори ! Това е реалността! Ще люпят семки по цял ден без клиентела! Особено в провинцията...
21
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки път прибирайки се от чужбина се возя на такси постоянно защото ми е безумно евтино.Обидно ниски цени, винаги оставям бакшиш.
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах защо ми изтриха поста? Просто казах че не разбирам цялото това реване от хора които цакат държавата и клиентите с поне половината от изработеното. Нали се сещате че кеша няма как да се контролира. Ако не им изнася сменят професията, я встроителство, я чистота и това е. Много други бизнеси и повечето хора са в безнадежна ситуация и едвам свързват двата края. Чак пък толкова не мисля че са важни точно бакшишите.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На такси се качвам в най най краен случай, все те лъжат и постоянно недоволни, не благодаря. Тази година не ми се е налагало да ги ползвам и се надявам и догодина да е така.
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами на който не му отърва таксиджийството, да сменя професията. Алтернативи на тяхната услуга вече има предостатъчно. Реално те протестират за налагане на държавен протекционизъм на техния бизнес, с цел гарантиране на печалба и задържане на видоки цени. Къде се е чуло и видяло такова искане в държава с действаща пазарна икономика!? Друг вариант е общината да сложи квота за фиксиран брой таксита и да се свърши. Тогава който се уреди ще печели.
17
0
 
14
 
! Отговори
нина преди 3 години
когато полицай и бакшиши ооределят дневния ред е жалко за държавата шом темпото се определя от най миско квалицираната подслойка ..... рушвета и бакшиша са избор не задулжение
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия вдигнат ли цените, клиенти съвсем няма да видят, особено в София, дето метрото върши перфектна работа. Ама толкова им е акъла.
15
1
 
12
 
! Отговори
БС преди 3 години
Не им разбирам проблемите , живея в Англия и много често използвам Uber
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива експерти са по всички въпроси, а май ценообразуването и микроикономиката са им убегнали
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Командировка съм в Пловдив. Пил съм и хващам автобус до там. Слизам на автогарата, не познавам града и хващам такси до хотела. След 15-20 минути сме там. Сметката е близо 15 лева. Плащам и слизам. На другия ден вечерта си викам такси до гарата, а диспечерката ми кава: господине, по-малко от километър е, може да стигнете пеш!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От софийските бакшиши по-долни няма! Във Варна нито един път не съм имал проблеми, разправии, помпене на сметки и т.н.
11
0
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
Сега уча и малкия на занаята! С добър език, пеш нема да оди!
10
7
 
0
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
1985 година се возех в чавдарката на Исмаил и стоях между краката му с пълна уста. На всяка последна спирка ми купуваше баничка. Ехееее печен съм в игрите. После ме продаде на зиладжиите на мариците. Бях като многоустата Ксавие от Монтана. Ама доктора ми намери гастрит и ми забрани да гълтам. После само задна скорост. Вадя бакшиш от анцуга!
9
0
 
11
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
Кано не кълве читавия рибар сменя стръвта, мястото или събира такъмите и се пробва друг път. Смотания клечи, замята и псува лошия късмет.
8
1
 
1
 
! Отговори
Шишо преди 3 години
Шест коментара,шест ***!