По-малко заболели, но пак сме първи по смъртност в Европа и света

Статистиката - на база 100 000 население, според ECDC
20 дек 2020 13:30, Петя Славова
101
По-малко заболели, но пак сме първи по смъртност в Европа и света
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България отново е на първо място по четиринадесетдневна смъртност в Европа и света на база 100 000 население според ECDC. Това коментира д-р Момчил Баев с писмо до медиите, анализирайки последните данни от Единния портал.

23.8% са положителните проби от изследваните 4 213. Нови 105 души са настанени в лечебни заведения, като още шест души са в интензивни структури.

За последното денонощие са регистрирани 48 нови случая на 9 лекари, 19 медицински сестри, 14 санитари, 1 фелдшер, 5 друг медицински персонал434.22 души е четиринадесетдневната заболяемост на 100 000 население
 26.21 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население.

Още по темата

Обработените проби за изминалите 24 часа са сравнително малък брой, но остават близко до обичайните за събота. Три седмици след въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки процентът положителни проби падна драстично. Въпреки това е много по-висок от определения за критичен от ECDC праг - 4%.

Новите случаи са на най-ниското си ниво за събота от 17.10.2020 г. насам. Предходната събота са отчетени 3097 положителни, но при над 8500 теста. Хоспитализираните и интензивните отново бележат ръст през първи почивен ден, но на седмична база ще вероятно ще отчетем спад и при тези показатели. Обявените за излекувани са повече от новите, но са далеч от рекордния брой през изминалите две седмици.

Починалите и установените медици са намалели в сравнение с делничните дни, но това е в рамките на нормалното за събота и неделя. Заради спецификите при организацията на работа в лечебните заведения не всички проби се изпращат за обработка, както и не всички данни се въвеждат своевременно. В София се забелязва значителен спад при регистрираните нови случаи. Във Варна, откъдето през седмицата беше съобщено, че здравната система е в критично положение, продължават да се отчитат голям брой новоустановени.

Първите ограничения в края на октомври бяха върху дейността на нощните заведения, присъствените занятия на гимназиален етап в средното образование и студентите. Към 12.11. прогимназиален етап също премина в онлайн режим на обучение, а на 27.11. цялата система на средното образование, детските градини и яслите преминаха в ДО, а ресторантите и фитнес центровете преустановиха временно своята дейност.

 Всички дневни данни отчетени по-горе, както и изложените ограничения, като основни предпоставки за ограничаване на разпространението на заразата са следвани от извода, че мерките работят и тяхното действие трябва да бъде удължено.  “Мекото затваряне” оказва нужното влияние върху повсеместното проникване на вируса. Постигането на трайни резултатите изисква продължаване на усилията в тази посока.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
12
 
! Отговори
ПЪРВИ преди 3 години
сте по тъпотия, другото е следствие от това
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не си харесва народа, да го смени.С малката подробност, че изборът ти може да не те хареса. И децата ти да не хареса. Може би внуците ще са достатъчно асимилирани, да се впишат в сред домакините.
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление българите умираме от инсулт, инфаркт и недояждане и студуване. Бойко ни остави на последно място по бедност и на първо място по смъртност.
61
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път в живота ми няма да мога да ида на почивка на Бахамите... заради Ковид-19. Досега не можех... заради пари.
60
2
 
12
 
! Отговори
ДО 64 преди 3 години
НЕ Е ВИНОВЕН ТОО ЩО ЯДЕ БАНИЦАТА,А ТОО КОЙТО МУ Я ДАВА,ТАКА ЧЕ ВИЕ БГ НАРОДО СТЕ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО ЛОШО,ВИЕ КОИТО МЪЛЧИТЕ И ОСТАВАТЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НА СВОБОДА ДА УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРИЯ,УМИРАЙТЕ БЪЛГАРАНИИИИ НЕМА ДА МИ Е ЖАЛ ЗА ВАС ТАКА КАКТО НА ВАС НЕ ВИ Е ЖАЛ ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ,УМИРАЙТЕ БЪЛГАРАНИИИИ УМИРАЙТЕЕЕЕЕ
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като разместиш буквите на КОВИД 19 се получава 19 ВОДКИ.
58
1
 
11
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯЯЯ преди 3 години
ЗА ВСИЧКО ЛОШО КОЕТО СТАВА У БЕГЕТО Е ВИНОВЕН САМО НАРОДООООО,И ЗА ТОВА СИ ГО И ПОЛУЧАВАТЕ,НА ПЪРВО МЕСТО ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА Е БЕГЕТО, УМИРАЙТЕ УМИРАЙТЕЕЕЕ А МАФИЯТА СИ ЖИВЕЕ ЖИВЕЕЕЕЕЕ НА ВАШИО ГРЪБББ,СТРАХЛИВИ БЪЛГАРАНИИИИИ ЩЕ УМРЕТЕЕЕЕЕ ЩИМ КАТО НЕ СТАВАТЕ ДА СЕ БИЕТЕ СРЕЩУ БГ МАФИЯТА
57
2
 
11
 
! Отговори
До60 преди 3 години
Тоя пък,взел да коментира Южна Корея! Абе ти не гледаш ли,не слушаш ли Вожда?Ние тук си имаме - магистрали,виадуктите,маркировка,мантинели и т.н.Какво значение има Това,че държавата под"вещото"ръководство на вожда,се провалила тотално в тая криза?
56
3
 
4
 
! Отговори
Бойко М Борисов преди 3 години
Станишев е виновен и Костов и Мобуто СеСе Секо и Юри Гагарин.Ако не бяха те сега нямаше да ни е на такова дередже здравеопазването.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Южна Корея над 50 млн. души население. Имали за 5-ти ден над 1000 случая , а за денонощие починали 15 човека . Обвиняват управляващите ,че са закъснели със затягане на мерките A при нас Вожда при почти 5000 случаи, над 100 починали дневно ни убеждаваше ,че всичко е под контрол , няма нужда от мерки и колко добре се справяме
54
4
 
16
 
! Отговори
Пацо преди 3 години
Най бедни и най болни сме в ЕС защото ни е такова населението. Пролетта като затвори всичко човека и бяхме най-добре, то не беше Мангъров, Шведски модел, Англииски пример. Мрънкане мрънкане, Боко беше виновен, имало конспирация, нямало вирус според президентчето. После протести, всякакви утaйки протестираха, платени, безплатни идeoти. Сега пееме обратното, Мангъра се скри, президентчето смени плочата, ония от боец май са фира.....Ся пак мрънкаме що пък нямало мерки. Прoст народ слаба държава.
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе важното е че крадецът се "справя" а това Как,са подробности!
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до49Ти само гледай следващите избори в България да видиш умрел на гласува ли. Всички починали от Ковид ще гласуват, ще ни обяснят, че не е имало време да ги заличат в списъците и те са се възползвали от ситуацията да се разходят от гро.бищата до избирателните секции и да пуснат една бюлетина.
51
2
 
3
 
! Отговори
до49 преди 3 години
Умрел не гласува. Оппа, не май някой твърдеше че в щатите са гласували?
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До щяха...Лъжат за тестовете, властта лъже системно за всичко. После се чудят що не им вярваме за ваксините.
49
5
 
2
 
! Отговори
Секс, лъжи, интернет преди 3 години
Англичаните ревът, че са първи, Холандците подскачат, че нищо не се прави...Дания мрънкят, Франция вече е умряла, Италия загива, Испания са още по-зле,Португалия.....направо са отписани и захвърлени в океана .....Айде стига бе ....На кой да вярваш? САЩ -направо се разпадат....Австралия също....
48
2
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 3 години
Който не си харесва народа, да го смени.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Не е лъжа, данните са налице и всеки може да сметне смъртността спрямо населението - прости сметки на прогимназиално ниво.
46
1
 
4
 
! Отговори
Важното е преди 3 години
Хотелите, ресторантите и училищата да отворят и луната спи. Тия данни все някак си ще ги излъжат и интерпретират по удобен начин. За починалите - нито дума, хич не им дреме.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече от властта обясниха - народа е виновен. Те тоя народ системно не го харесват - крайно време е да го вкарат зад бодливите мрежи, където труда прави хората свободни и да си внесят друг народ отнякъде.