70% от новите пенсионери с повече пари с новата формула

Отпада включването на трите "златни години", отбелязва Сачева
21 дек 2020 11:00, Петя Славова
13
70% от новите пенсионери с повече пари с новата формула
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляват българите, за които е по-благоприятно включването на трите "златни години" при изчисляване на пенсията им. Това посочва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на питане от депутати от БСП. Действащата в момента нова методика, осигурява по-високи пенсии за 70% от новите пенсионери. Това показва статистиката от двугодишното паралелно прилагане на двете методики, уточнява министър Сачева, цитирана от "Монитор".

"Тенденцията е за постепенно нарастване на този процент, както при новия начин на редукция на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от 1 септември 2021 година, така и по-принцип за бъдещите пенсионери с намаляваща продължителност на стажа преди 2000 година", посочва социалният министър.

В момента кандидат пенсионерът може да избере по коя методика да се изчисли пенсията му. Старата формула предвижда да се включват трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 година до края на 1999 г.

При новата - трите "златни години" отпадат. Изборът по коя методика да се изчисли пенсията трябваше да продължи до 1 януари 2023 година. С последните промени обаче срокът беше намален до края на 2021 година.

Оценките показват, че от промяната ще бъдат засегнати не повече от 30 000 пенсионери, чиито пенсии са отпуснати след 31 декември 2021 г., казва Сачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
До12до9 преди 3 години
Точно така трябва да се преизчисляват и Сачева знае, че е справедливо, ама смутолеви, че парите нямало да стигнат.
11
2
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Така е. Основното е да се смени методиката за изчисляване на размера на пенсиите, която сега води до изоставане на вече отпуснатите пенсии с всяка измината година. Разумният подход е да се преизчислява всяка година размера на пенсиите със средният осигурителен доход от последната година, което е свързано и с премахване на минималната пенсия и всеки да си получава каквото му се полага.
10
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Процентите на Сачева са лъжа. Процентите са числа, а не цифри. При сегашната все по-широко разтворена ножица на заплатите, все пвоече хора са под средния осигурителен доход, което означава по-нисък индивидуален коефициент през всяка следваща гопдина и по-ниска пенсия без онез три най-добри години, когато ножицата на заплатите все още не беще широко разтворена о половината хора бяха под средната заплата, а не 3/4, както е сега.
9
0
 
7
 
! Отговори
ния преди 3 години
Занимавам се с изготвяне на УП 2 и изчисляване на прогнозна пенсия в завод, който при социализма беше 5200 човека средно на 35 години. Сега се пенсионират по-голяма част от тях и при 99,9% по-висока е пенсията с ттрите години преди 1997г. Затова не вярвам на тези цифри на г-жа Сачева.
8
0
 
5
 
! Отговори
Беновска пипа преди 3 години
Абсолютни глупости. Ясно е че тази методика не работи и трябва изцяло да се промени моделът за изчисляване на пенсиите. Хорта, пансионирани преди 2000 година получават почти минималната пенсия, но никой не му пука за тях и са оставени да мизерстват. Кога ще спре гаврата на държавата с българските пенсионери????
7
4
 
4
 
! Отговори
Пенсиите от 97-ма преди 3 години
Нямат право да се обаждат, защото от 12 години са на печалба - при тая средна продължителност на живота. ;-)
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bravo na srednia rod v rbg :-)
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчисленията добре, но има ли кой в момента да внася достатъчно в бюджета, за да може да се плащат.p.s.Извинявам се ако съм създал лъжлива новина или мисля хейтърски срещу светлото бъдеще.
4
8
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А тия от 1997 г,които се пенсионираха при 3 000 лева за $ ? И не ми казвайте Жан Виденов! Щото неговото правителство падна на 4 февруари ,след това дойде Софиянски и СДС ,а после МАВЪРА!
3
8
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Лъже, както обикновено.На всеки, който знае как се изчислява размера на пенсиите, това би трябвало да е ясно. Вероятно е точно обратното - на 70% от бъдещите пенсионери, пенсията ще е с по-малък размер заради тези отпаднали 3 най-добри години. Никога не са наричани златни години.
2
0
 
12
 
! Отговори
здр преди 3 години
Защо трябва да има ЗАСЕГНАТИ?
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ot jivite ili umrelite? ;)