Как пандемията преустрои съществуването ни?

Живеехме с фантазията, че сме всесилни, коментира антрополог
29 дек 2020 22:21, Петя Славова
26

Тежка година преминава, заради коронавируса. Как случилото се прекрои съществуването ни, резюмира експерт.

"Отрази се зле. Ситуацията със загубите беше драматична. Загуба на живот, на здраве, на работоспособност, загуба на доходи, загуба на илюзии. Живеехме с фантазията, че сме всесилни", заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "Денят ON AIR".

По думите му се е оказало, че за много хора да бъдат лишени от възможност да пътуват и да излизат с хора е катастрофа.

"Дадохме си сметка колко сме социални и колко са важни за нас срещите с другите, живия контакт", допълни той.

Социалният антрополог изрази мнение, че най-жизнената, най-активната и най-дисциплинираната част от обществото - високата средна класа - хората, които са свикнали да управляват живота си, преживява най-тежко пандемията.

"Това, което предстои да лекуваме, е наранената вяра в човека и нашите собствени сили, както и разкъсаните нишки в обществото. Налага се да направим нещо за професията на социалните работници, които помагат на всички", коментира на Александров пред Bulgaria ON AIR.

Според него по време на пандемията се е оказало, че у българското общество има солидарност.

"Държавата прави това, което може, с ограничения ресурс, който има, по начините, по които го прави винаги - леко хаотично, кризисно, следва проблемите и няма план да ги посрещне", каза още антропологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
orlin преди 3 години
Леко бърка за някои неща старият побелял човек.1. Средната класа не са най жизнени, те плащат на най жизнените да ги обслужват и обичат.2. Хората не се оплакват че и липсва общуване с други хора, а че живота им лично на тях се изпълни с трудности.3.Голяма част от обществото правят всичко с пари. И след паденмията ще е същото. Няма да обменят чувства и любов за да се чувстват добре. Просто ще харчат, кой малко кой много..
16
0
 
0
 
! Отговори
проф д-р Хари преди 3 години
Тези измислени простотии като пандемии и други подобни само показват нивото на цивилизацията . Хубавото е , че нещата не зависят от човешките дивотии.
15
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Много добро определение .... Отровното трио стана триъгълника на Манолова. Хайлязгенов стана тъпия ъгъл в тоз триъгълник.Кризите идват и си отиват. Те са полезни, защото хората се развиват само когато им е нарушен комфорта. България и хората щи излезнат от тази криза много по-силни, и с много промени, което е за добро.
14
6
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Този Харалан е просто един празнодумец ! Абсолютно безполезен за обществото тип!Смуче пари от лековерни предавания и закъсали кметове ,на които уж помага ! В моя град отмъкна от кмета 42 000 за някакъв проект! Шарлатанин и кухльо е тоя !
13
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
До 18. Говорите глупости породени от емоцията.По добре помислете как да оцелеете когато обществото се срине.
12
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Кой пусна вируса???Кой финансира създаването му???Колко животи трябват за да може алчната политическа класа и назначените бизнесмени да задоволят алчността си??Кога Справедливост???Кога персонална отговорност???До кога некомпетентната ви администрация ще се гаври с правата и Свободата ни...с имуществото ни...Кога Справедливост???
11
2
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До SSИмперии с милионни армии и тонове злато не можаха ни унищожат...1400 г. оцеляваме...предавани от политици и управленци...от еничари...ще надживеем скапаният ви вирус и схемите ви за власт и кражби...ще ви съдим...децата ви...внуците ви...за геноцида над нашите деца и внуци...Справедлив Свят..или мъртав!!Справедливост или Смърт!!
10
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Задаващата се финансова криза съчетана с пандемията ще ни доунищожи ! Рано или късно всеки ще се спасява кой както може.
9
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
а като си такъв тарикат и *** и властта и народа ни...кажи кой и защо създаде вируа...кой ни убива...и защо...и като доживееш до дни в които няма кой да ти смени памперсите...постижение ли ти е...поредната пишурка си...говореща много ...не казваща нищо...е от такива сме на този хал..и ти плащаха програми...пътни..проекти...с нашите данъци...елементарна пишурка...забравете ги еничарите
8
3
 
4
 
! Отговори
Бойко Мет.Бор. преди 3 години
Харалане, много шменти капели и пунта мара!
7
4
 
11
 
! Отговори
Антропологичен соц преди 3 години
Не "ПАНДЕМИЯТА", а безумни, безсмислени и безполезни мерки преустроиха съществуването ни. Следва поредната- "ваксиниране", за което и създателите, и СЗО, казват, че не е ясно дали ще спре инфектирането и разпространението. на вируса.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата правела каквото може-да, раздава огромни суми на гербави олигарси и колекторски фирми!Наистина - каквото може!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото пак реваха за пари щото Българите избраха да почиват в Гърция а не в мутренските хотели,където бяха унижавани от същите тези собственици.Фалирайте и ни оттървете веднъж завинаги от вас и себеподобните ви псевдо хотелиери.
4
3
 
17
 
! Отговори
V преди 3 години
Аз много преди тая ,,болест,, съм писал че антибиотици са ползват само при тежки инфекции и че докторите нямат хапче за всяка болест и че си имаме имунна система .Тва че тоя е вярвал в илюзии не значи че всички сме пр.о.сти. Тия работи съм ги писал мноооого отдавна ;) Криза има на запад. Има много държави в Азия които си увеличават икономиката.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо голям контраст между коментар и реалност. Магазините са пълни, границата с Турция е запушена от шопинг туристи, гърмят фоерверки всяка вечер.. някой хора може и да са доста зле, но като гледам масата от тях пируват. Братята роми от Германия и Англия не са спирали празненствата от както са си дошли
2
1
 
13
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Така ни преустрои пандемията,че никой не обръща значително внимание на SS Пернишката секта с ресор Терор и гонения освен РИА,Дойче Веле и NY Times,ЕК,ЕП и няколко НПО-та!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, почнахме да спестяваме от междуконтиненталните полети. С 4 членно семейство до Пукет...