Как пандемията преустрои съществуването ни?

Живеехме с фантазията, че сме всесилни, коментира антрополог
29 дек 2020 22:21, Петя Славова
26

Тежка година преминава, заради коронавируса. Как случилото се прекрои съществуването ни, резюмира експерт.

"Отрази се зле. Ситуацията със загубите беше драматична. Загуба на живот, на здраве, на работоспособност, загуба на доходи, загуба на илюзии. Живеехме с фантазията, че сме всесилни", заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "Денят ON AIR".

По думите му се е оказало, че за много хора да бъдат лишени от възможност да пътуват и да излизат с хора е катастрофа.

"Дадохме си сметка колко сме социални и колко са важни за нас срещите с другите, живия контакт", допълни той.

Социалният антрополог изрази мнение, че най-жизнената, най-активната и най-дисциплинираната част от обществото - високата средна класа - хората, които са свикнали да управляват живота си, преживява най-тежко пандемията.

"Това, което предстои да лекуваме, е наранената вяра в човека и нашите собствени сили, както и разкъсаните нишки в обществото. Налага се да направим нещо за професията на социалните работници, които помагат на всички", коментира на Александров пред Bulgaria ON AIR.

Според него по време на пандемията се е оказало, че у българското общество има солидарност.

"Държавата прави това, което може, с ограничения ресурс, който има, по начините, по които го прави винаги - леко хаотично, кризисно, следва проблемите и няма план да ги посрещне", каза още антропологът.


26
Още от Страната
Ваксинирането е бавен процес, кога ще усетим ефекта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
НАКАЗАНИТЕ МАЙМУНИ преди 3 седмици
СЕДЯТ В ЗАТВОРА!
ЕДИН ГОЛЯЯЯМ ЗАТВОР :)
18
0
 
3
 
! Отговори
orlin преди 3 седмици
Леко бърка за някои неща старият побелял човек.
1. Средната класа не са най жизнени, те плащат на най жизнените да ги обслужват и обичат.
2. Хората не се оплакват че и липсва общуване с други хора, а че живота им лично на тях се изпълни с трудности.
3.Голяма част от обществото правят всичко с пари. И след паденмията ще е същото. Няма да обменят чувства и любов за да се чувстват добре. Просто ще харчат, кой малко кой много..
17
0
 
0
 
! Отговори
проф д-р Хари преди 3 седмици
Тези измислени простотии като пандемии и други подобни само показват нивото на цивилизацията . Хубавото е , че нещата не зависят от човешките дивотии.
16
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Много добро определение .... Отровното трио стана триъгълника на Манолова. Хайлязгенов стана тъпия ъгъл в тоз триъгълник.

Кризите идват и си отиват. Те са полезни, защото хората се развиват само когато им е нарушен комфорта.
България и хората щи излезнат от тази криза много по-силни, и с много промени, което е за добро.
15
6
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 седмици
Този Харалан е просто един празнодумец ! Абсолютно безполезен за обществото тип!Смуче пари от лековерни предавания и закъсали кметове ,на които уж помага ! В моя град отмъкна от кмета 42 000 за някакъв проект! Шарлатанин и кухльо е тоя !
14
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
До 18. Говорите глупости породени от емоцията.По добре помислете как да оцелеете когато обществото се срине.
13
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
Кой пусна вируса???Кой финансира създаването му???Колко животи трябват за да може алчната политическа класа и назначените бизнесмени да задоволят алчността си??Кога Справедливост???Кога персонална отговорност???До кога некомпетентната ви администрация ще се гаври с правата и Свободата ни...с имуществото ни...Кога Справедливост???
12
2
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
До SS

Империи с милионни армии и тонове злато не можаха ни унищожат...1400 г. оцеляваме...предавани от политици и управленци...от еничари...ще надживеем скапаният ви вирус и схемите ви за власт и кражби...ще ви съдим...децата ви...внуците ви...за геноцида над нашите деца и внуци...Справедлив Свят..или мъртав!!Справедливост или Смърт!!
11
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Задаващата се финансова криза съчетана с пандемията ще ни доунищожи ! Рано или късно всеки ще се спасява кой както може.
10
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
а като си такъв тарикат и еВеш и властта и народа ни...кажи кой и защо създаде вируа...кой ни убива...и защо...и като доживееш до дни в които няма кой да ти смени памперсите...постижение ли ти е...поредната пишурка си...говореща много ...не казваща нищо...е от такива сме на този хал..и ти плащаха програми...пътни..проекти...с нашите данъци...елементарна пишурка...забравете ги еничарите
9
3
 
4
 
! Отговори
Бойко Мет.Бор. преди 3 седмици
Харалане, много шменти капели и пунта мара!
8
4
 
11
 
! Отговори
Антропологичен соц преди 3 седмици
Не "ПАНДЕМИЯТА", а безумни, безсмислени и безполезни мерки преустроиха съществуването ни. Следва поредната- "ваксиниране", за което и създателите, и СЗО, казват, че не е ясно дали ще спре инфектирането и разпространението. на вируса.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавата правела каквото може-да, раздава огромни суми на гербави олигарси и колекторски фирми!
Наистина - каквото може!
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лятото пак реваха за пари щото Българите избраха да почиват в Гърция а не в мутренските хотели,където бяха унижавани от същите тези собственици.Фалирайте и ни оттървете веднъж завинаги от вас и себеподобните ви псевдо хотелиери.
5
3
 
17
 
! Отговори
V преди 3 седмици
Аз много преди тая ,,болест,, съм писал че антибиотици са ползват само при тежки инфекции и че докторите нямат хапче за всяка болест и че си имаме имунна система .Тва че тоя е вярвал в илюзии не значи че всички сме пр.о.сти. Тия работи съм ги писал мноооого отдавна ;) Криза има на запад. Има много държави в Азия които си увеличават икономиката.
4
3
 
22
 
! Отговори
Коментар преди 3 седмици
Празни Лаладжии!Само преливат от пусто в празно!Само,дрън,дрън!Абе тия празнословци и дървени философи как нито вирус нито нищо не ги хваща че ми писна от тях
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нещо голям контраст между коментар и реалност. Магазините са пълни, границата с Турция е запушена от шопинг туристи, гърмят фоерверки всяка вечер.. някой хора може и да са доста зле, но като гледам масата от тях пируват. Братята роми от Германия и Англия не са спирали празненствата от както са си дошли
2
1
 
13
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
Така ни преустрои пандемията,че никой не обръща значително внимание на SS Пернишката секта с ресор Терор и гонения освен РИА,Дойче Веле и NY Times,ЕК,ЕП и няколко НПО-та!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми, почнахме да спестяваме от междуконтиненталните полети. С 4 членно семейство до Пукет...