Ваксинирането е бавен процес, кога ще усетим ефекта?

Нужни са поне 2 милиона ваксинирани, изчисли математик
29 дек 2020 22:37, Петя Славова
40

Експерти изразиха мнение, че можем да очакваме колективен имунитет до една година при положение, че се ваксинира около 70% от населението.

Ако у нас това са 3 млн. и половина от общо 5 млн., подлежащи на имунизация, това прави 30 хил. души средно на месец.

Още по темата

"Когато броят на ваксинираните стане 2 млн., вече започва да се усеща. То се усеща още и преди това, но там се усеща вече съществено", коментира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако дойдат достатъчно ваксини, за да могат да се ваксинират 10 хиляди на ден, няма да има проблем да постигнем ефекта в тези граници - 6-7 месеца, и масов имунитет до края на следващата година.

Прогнозите на имунолози са да постигнем нужната колективна защита през следващата есен. Прекаралите инфекцията обаче не е нужно да бързат с ваксинирането, ако имат изградени антитела.
 
"Трябва да се даде приоритет на онези хора, които не са прекарали инфекцията", смята имунологът проф. Христо Таков.

И макар че все още е рано за четвърта фаза от имунизационния план, когато е ред на възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, при личните лекари вече има запитвания. Имунизацията в кабинетите им обаче би затруднила тяхната работа.

"Първо трябва да прегледаме пациента, да подпише информирано съгласие, да разтворим ваксината, да бъде поставена и след това трябва да се изчакат около 15 мин. Отива към половин час. При 5 часа кабинетно време коефициентът на полезно действие няма да бъде много висок", коментира общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Затова джипитата ще обсъдят с Националния ваксинационен щаб по какъв начин ще се провеждат имунизациите на следващ етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
В същност няма никакво значение дали ще се ваксинирате или не, защото това е една самоограничаваща се инфекция. И понеже болшинството на тая земя са не ***, ами направо говежди мозъци ще тичат доброволно да тъпчат парички в ненаситната паст на шепа хищници..
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-хах в България 3 милиона ще има да ги ваксинират 15 години с това ниво на работа и на организация (ако въобще има толкова ваксини за на нас де, то е ясно че желаещите не са много). Файзер все парите и каза ще видим! :Д
10
7
 
13
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
НЯМА ДА УСЕТИТЕ ефекта. СЗО ЗАЯВИ, че ваксинираните може би продължават да разпространяват вирус. ЩЕ СИ НОСИТЕ МАСКИТЕ и след боцкането. Вече ни обработват с "нови мутации" - ООООЩЕ ПО-ЗАРАЗНИ! Не след дълго, ще се наложи реимунизиране - срещу новите щамове! Не знам какъв *** мозък не е разбрал още, че НЯМА КРАЙ
9
11
 
5
 
! Отговори
Революцията започва преди 3 години
Купувайте си мощни оръжия и провизии и не заедно да се пазим от ваксинираните с гмо зомбита които скоро ще започнат да ни нападат.Препоръчвам ловните карабини с калибър 243 като добър много добър вариант за самозащита. Имат сила добра точност. От 300 метра без проблем пръскат мозъка на зомбито.
8
6
 
7
 
! Отговори
До Covid-19 преди 3 години
Добра е разбира се, убива както вируса така и гостоприемника му и затова е ефикасна на 100%
7
12
 
10
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
Руската ваксина е най добра.При нея няма странични ефекти.При другите не се знае.Тепърва ще се се води статистика.
6
10
 
4
 
! Отговори
Боц преди 3 години
Лекарите за това са учили.Бият ваксината с наслада и получават добри пари.Кеша е наградата и харчлъка им ще се увеличи.
5
8
 
11
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
Желаещите да бъдат чипирани с руска ваксина да подадат молба в офиса на "Дондуков 2", там другарката Йотова ще Ви запише, а товарищ Радев ще ви я достави експресно с МИГ 29 ... !!!
4
6
 
5
 
! Отговори
А СЯ ДЕ преди 3 години
Ако се ВАЦИНИРАТ 50% от населението- а 20% са преболедували- КО ПРАИМЕ? Пак ли медицински фашизъм?
3
9
 
17
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
Тогава Моля обърни се към някой русофил, те са чипирани с руска ваксина по рождение и могат да ти прилеят от нея ... !!!
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава Моля ще ми осигурите руската ваксина без да пътувам до Русия !!!!! Щом както изглежда ще стане почти задължителна ....
1
17
 
21
 
! Отговори
проблем преди 3 години
2 милиона васксини - може и да намерят.Ама 2 милиона мераклии? От къде?