Заради пандемията: Без мъжко хоро на Йордановден

Ще има църковен ритуал, но без гости за празника
Обновена: 3 яну 2021 21:54 | 3 яну 2021 21:15, Веселина Йорданова
78
Заради пандемията: Без мъжко хоро на Йордановден
Снимка: БГНЕС

За първи път от над 100 години на Богоявление в Калофер няма да има мъжко хоро заради пандемията. Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над река Тунджа, където се изпълняваше многовековният ритуал, съобщи Нова тв.

Калоферският кмет Румен Стоянов казва, че за съжаление архивни кадри от отминалата 2020-а година ще топлят в началото на тази.

И мъжете на Калофер са изправени пред изпитание.

"Разтревожени са. По всичко си личи, че са разтревожени, защото този ден се очаква от всички. Най-емоционално. От преди два-три месеца започват да ме питат какво ще правим. Това значи, че тези хора за емоционално притеснени", твърди Стоянов.

С мъка на сърцето калоферци молят хората да не идват на Йордановден в града на Ботев само за тази година. Но въпреки пандемията църковен ритуал ще има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дадада, отнемане на правата и традицията в културата сочи директно към нов световен ред.още няколко месеца и всичко ще свърши.чипосани рожи и перманентен военен режим.
36
9
 
16
 
! Отговори
Накой знае ли преди 3 години
тия какво правят в реката? От кога хвърлянето на Кръста е съчетано с хоро?! За какво е това? Или това е някакъв езически ритуал, съчетан с много домашен алкохол?
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е поне тричане на кучета (тайно) ще има ли?
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе те и на кукерите от Разлог забраниха, ама получиха конфигурация от три пръста с преобладаващ среден.
33
3
 
36
 
! Отговори
факт преди 3 години
Традицията е от около 15 години, а не от 200. Старите българи не са били глупави да се разболеят в студената вода и се обличали с вълнени топли дрехи.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за забраните? Все от някъде трябва да тръгне тупаника. Влизайте и го играйте това хоро, то е важно. Ние ще видим по телевизията ако се опитат да го спират ...и старта е даден!
31
16
 
4
 
! Отговори
Поп Алигорко преди 3 години
Лоша поличба е това ....
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато светът слуша Виенската Филхармония на 1 Януари,И понеже много си слушал Виенската филхармония и въобще класичеката музика, си написал за себе си такъв псевдоним....
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Фифи яде сух хлябДокато светът слуша Виенската Филхармония на 1 Януари,И понеже много си слушал Виенската филхармония и въобще классичеката музика, си написал за себе си такъв псевдоним....
28
7
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
НО на софиянци им е разрешено да ударят едно мъжко хоро в Перловската река!
27
5
 
16
 
! Отговори
who care ????? преди 3 години
много важно !
26
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиянски бабаитлък, нямащ нищо общо с празника. Хубаво е че поне тази година няма да гледаме това позьорство на балканските глезльовци.
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Господ е българин"Това е гнусна лъжа.
24
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименA иначе на думи сме много велики. Като е до байганювско биене в гърдите, сме много добри."Буллгааааар, булгаааааааааар","По пет на нож","На три морета","Господ е българин"...За куха, ракиено-салатена патриотарщина сме много добри...Само дето сме един страхлив, конформистки и помярски народ,купчина мишунгери и човешки отпадъци.Срам ме е, че съм българин.
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да допълня нещо - за съжаление, днешните българи засрамяме предишните български поколения. Самите ние сме срам и позор за България, не защото по народност сме българи, а затова че сме безнравствени и морално пропаднали хора. Уви, в цяла Европа сме все в позорнии класации, европейците и други народи с право смятат българките за леките и евтини развратнички на Европа, а а българите - поп- фолк чалгари и прости пияндури. Уви, безсилни са малкото морални хора в България да променят това.
22
12
 
18
 
! Отговори
Ян преди 3 години
До Фифи яде сух хлябНе съм учуден,става дума за народ, който трича кучета, удря се с дрянови клонки по гърба, гази въглени...По-големи диваци от нас българите няма,по фолклора и обичаите ни си личи.
21
7
 
12
 
! Отговори
Хапчетата преди 3 години
До православен патриотКуку...
20
13
 
9
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Да живее православна и свободна България !!!!!? Смърт на новия фашизъм!!!!! Очаквайте Съпротивата ....подгответе се за битка ,сатанисти...ама няма да дойдем със знаменца и яйца ...
19
19
 
18
 
! Отговори
Фифи яде сух хляб преди 3 години
Докато светът слуша Виенската Филхармония на 1 Януари,ние българите "***'аме" пълнени чушки с боб.По бездуховен и мрсен народ от нас няма.
18
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гласувайте за БоратНе давай такива гнусни етикети за България и българите, въпреки че и ние като народ имаме доста трески за дялане. А ти като се срамиш, че си роден от българи и в България, нищо не ти пречи да си биеш шута. Надали в чужбина ще те заобичат и приемат за свой.