Без сурвакарски празници в Радомирско тази година

Няма да има палене на огньове, заря и посещения по домовете
4 яну 2021 17:15, Анисия Иванова
4
Без сурвакарски празници в Радомирско тази година
Снимка: БГНЕС

Забранено е провеждането на сурвакарски празници в община Радомир, съобщиха от общината.

Със заповед на кмета на града Пламен Алексиев се забранява провеждането на организирани събития и тържества на открито и закрито по повод традиционните сурвакарски празници в региона през януари. Не се разрешава палене на сурвакарски огньове, празнична заря и срещи с други сурвакарски групи. Няма да се допускат и посещения на сурвакарски и коледарски групи по домовете на хората.

Забраните важат за всички населени места на територията на община Радомир и се въвеждат с цел запазване на здравето и живота на жителите, допълват от общината.

Подобна заповед е издал и кметът на Брезник Васил Узунов. Сурва е най-големият зимен празник в Пернишко. По традиция в нощта на 13 срещу 14 януари маскирани мъже гонят злото с танц около ритуални огньове. Смята се, че колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили.

През 2012 г. пернишката Сурова стана част от националната система "Живи човешки съкровища" в категория "Традиционни празници и обреди". На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кмета на Брезник разреши, само радомирския се страхува
3
0
 
1
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 години
Тия пък все едно не могат да съберат 3000 лв за една глоба от РЗИ и да си направят празника.Габровци си направиха новогодишния концерт, калоферци ще си играят хорото в Тунджа, само Радомир се излага :)
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фараоните, императорите и кралете, които са опитвали да създадат нова религия, винаги са били насичани на парчета от народа. И сега новия световен ред няма да мине.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вие нормални ли стезаради грип топва