Национална стратегия предвижда закриване на болници у нас

Ще има и по-малко легла за активно лечение
9 яну 2021 12:30, Петя Славова
29

Националната здравна стратегия за следващите 10 години у нас предвижда шест приоритета за развитие в здравни сектор. Фокусът на документа е върху укрепването на здравната система, повишаване на качеството на медицинските дейности, развитие на лекарствената политика, електронното здравеопазване, човешките ресурси и гарантирането на финансова устойчивост.

Проектът планира и по-малко легла за активно лечение, както и намаляване на броя на болниците в страната до 2030-та година. В него се говори още за увеличаване на инвестициите към здравеопазването и преобразуването на малките и неефективни болници в медицински центрове с легла за наблюдение и лечение до 48 часа. В документа е заложена и рейтингова система на здравните заведения в страната и заплащане спрямо качеството на леченията.

"Струва ми се, че тази стратегия трябваше да бъде подготвена след един обстоятелен анализ за това което се случва през миналата и се случва през тази година. Тъй като през този период имахме много уроци, които показаха какво е състоянието на здравната ни система", коментира проф. д-р Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Според Димитров разположението на болничната система в България е в порядъка и мащаба на 90-те години, когато населението е било около 9 млн., а сега то е по-малко от 7 млн. души.

"Когато имахме друга структура на производството, друго икономическо развитие на страната, ние запазихме тази форма и при сегашните условия тя се оказа неефективна. Две болници в България ползват 10 % от общия ресурс. Около 30-35 болници у нас са повече от 50 % от ресурса на болничната система. Това показва две неща – голяма свръх концентрация на здравеопазване в няколко града и възможност за увеличаване на хоспитализациите", смята той.

Експертът е категоричен, че голяма част от хоспитализациите са фиктивни, като повече от 50 на сто от ресурса на здравната каса отива за болнична помощ, а около 30 % разходи за лекарства.

"В световната практика разходите за извънболничната помощ минават 25 -35 на сто. Първо трябва да се преустрои болничната помощ, да се насочат инвестиции в нея, тя трябва да има материалната база за това и да разполага с професионалисти. Това нещо е споменато в стратегията, но аз не виждам етапите, през които трябва да се мине", обобщава Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
15
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Великобритания има общо 120 хил. болнични легла на 66 милиона население, а България има 50 хил. легла на 6.9 милиона души. Дори половината легла да се закрият пак България ще има повече болнични легла от Великобритания, Франция и много други страни на глава от неселението.
5
6
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Това трябваше да стане много отдавна - у нас има прекалено много болници, които се източват от ръководството им и често в тях няма лекари специалисти - закриването е неизбежно...
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега новата тенденция е да се закриват държавните болници и да се откриват частни болници които не работят към здравната каса.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живков ги откриваше -шофьорът му сега ги закрива.
2
3
 
26
 
! Отговори
Разликата преди 3 години
По времето на лошият социализъм се откриваха болници.А сега по времето на добрата демокрация се закриват болници.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дават ли си сметка колко е провалена системата покрай тази епидемична ситуация? Не само, че болниците в България не достигат, те просто не са болници. Дават ли си сметка, че България има най-стари болници в цял ЕС? Само техните две спонсорирани болници са що годе съвременни - едната изцяло я затвориха когато златното им петле Домусчиев се разболя, в другата пък се самонастаняват управляващите. В останалите видяхме - мизерия, порутени стени, липса на съвременно обзавеждане, умиращи по стълби хора