12 от 32 язовира в Разградско са почти празни

Най-големият язовир Бели Лом е повишил нивото си с 2 сантиметра
12 яну 2021 12:55, Анисия Иванова
8
12 от 32 язовира в Разградско са почти празни
Снимка: БГНЕС

В област Разград няма риск от наводнения и преливане на водоемите след обилните валежи през последните дни, съобщиха от областната администрация. Дванайсет от общо 32 язовира в региона са на така наречената кота мъртъв обем, което означава, че на практика са почти празни.

Най-големият язовир в областта Бели Лом е повишил нивото си за денонощие с два сантиметра. Той е пълен на около 30 процента от капацитета си и няма потенциална опасност от преливане. Приток на вода има в язовир Балкански, който заедно с Бели Лом се води от първа степен на опасност, но единият му изпускател е отворен и няма риск да повиши нивото си.

Още по темата

Язовир Подайва е покачил нивото си с 0,5 м, а язовирите Пчелина-1, Пчелина-2 и Островче с от два до пет сантиметра. Нивото на водата във всички тях е далеч от кота преливен ръб и не представляват опасност. В язовир Каменна чешма има приток на вода, нивото е далеч от кота преливен ръб, но превантивно се изпуска с 30 литра в секунда. Под кота преливен ръб е и язовир Голям извор. При проверка е установено, че коритата на реките Бели Лом, Келовска и Топчийска са с добра проводимост и също няма повишаване на нивото.

Изпратени са писма до кметовете на общини в региона да наблюдават реките и водоемите, всекидневно да докладват в Областния съвет по сигурност и веднъж седмично да изготвят справка за ситуацията. Това ще продължи до нормализиране на обстановката.

Досега не са постъпили сигнали за наводнени пътища, дворове и къщи в областта, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Емилиян Станев.


8
Още от Страната
20 души са евакуирани в Бургаско заради покачването на р. Маринка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
Падаря преди 1 седмица
От седмица вали като за потоп ,а язовирите празни ? Не е от преливниците май .
И тия вецове на бившите министри от БСП и СДС-тата да се проверят.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Преливниците трябва да са отворени , когато ТРЯБВА да са отворени,
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Иван
Преливниците са винаги отворени. Това им е целта.
5
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
До Анонимен

Отворили са преливниците, щото не им е правен ремонт откакто са построени. А на тези с ремонт от царуването на цар Тиква им се няма много доверие.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма страшно, късметлията Борисов за пореден път се спаси от още една криза - водната - този път благодарение на дъждовете.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хидроинженера няма ли да се погрижи за електората си? Гьоловете им пресъхват
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо когато му дойде времето тиквата ще им докара от сините испански тръби и ще ими реши проблема като в Перник, ама друг път.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе какво сте отворили преливниците...язовирите празни ..те отворили. Затвайте да се пълни като стигне 80% и вали тогава ги отваряте . Все на опаки всичко правите... соц бастунии