Коронавирусът спъна желанието на хората да сключват брак

Навсякъде в страната отчитат отлив при сватбите
15 яну 2021 18:58, Петя Славова
25
Коронавирусът спъна желанието на хората да сключват брак
Снимка: БГНЕС

Коронакризата накара желаещите да сключат граждански брак масово да се откажат през 2020 година от официалната церемония. Навсякъде в страната отчитат отлив при сватбите, съобщава "Монитор".

Сватбите в Пловдив намаляха през 2020 г. в сравнение с година по-рано. Това отчитат от общинското предприятие "Радостни обреди", съобщи директорът Чудомира Пинджева. Тя уточни, че през 2019 г. двойките, които са сключили граждански брак в града, са били близо 1800, а в годината на пандемия техният брой вече е 1500.

"Спадът е в изнесените ритуали. След затварянето на заведенията през пролетта, а и есента, двойките предпочетоха да сключат граждански брак в залите на общинското предприятие. Защото масовото предпочитание е ритуалът да бъде там, където после ще бъде тържеството, именно в ресторантите с цел гостите да не се разкарват", поясни тя. Въпреки това общинското предприятие продължава да извършва ритуали на открито, като най-предпочитаните от влюбените места са били Пеещите фонтани, фонтанчето до къщата на Златю Бояджиев, на открито в Старинен Пловдив, където фонът с възрожденските къщи е неповторим. Тези от двойките, които са били заявили ритуал в ресторантите, са преместили официалната част в зали след затварянето на заведенията.

В София през 2020 г. двойки са предпочели да сключват брак през делничните дни, а не уикенда. Причината е
избягването на струпването на хора в условия на пандемия. Това отчете директорът на Столичен дом за радостни обреди Сашка Габровска. В столицата са сключени 4400 през 2020 година. На територията на Столичната община има 5 обредни зали. По време на церемониите са се спазвали всички противоепидемичните мерки, като броят на гостите, които са допускани, е бил съобразяван и с големината на обредните зали, каза още Габровска. Въпреки COVID мерките първата целувка си остава без маска. След първото затваряне през пролетта на миналата година част от церемониите са били пренасочени по желание на двойките за лятото или есента на годината. От общината обясниха, че няма много отменени ритуали, защото, за да се стигне до олтара, са необходими купища документи.

С 300 по-малко сватби през 2020 година отчитат във Варна заради пандемия. Това особено проличава през традиционно силните летни месеци, когато ритуалната зала във Варна остава празна дни наред.

 Варненци масово се отказват от сключването на граждански брак заради извънредната пандемична обстановка. Само през май и юни отменените ритуали са били над 65 %, което се повтаря и през есента, заяви Албена Ралчева - организатор бракове в Ритуална зала-Варна. Под венчилото за годината са минали 992 двойки, което е с около 300 по-малко в сравнение с предходни години, коментира още Ралчева. Анулираните бракосъчетания заради пандемията са 63. Иначе ритуалите преминават при спазването на всички противоепидемични мерки.

365 двойки си казаха заветното "Да" и сключиха брак през 2020 г. в Добрич, показва справка в Обредния дом. Официалните сватбени ритуали са 121, а разписванията са с около 70 по-малко в сравнение с 2019 г. Избраните месеци, в които има най–много сватби, са юли, август и септември.

"Едва след Новата година се отчита нов ръст на желаещите да сключат брак, въпреки че кампанията със записванията за 2021 година започна още от октомври миналата година. Например за 11 януари 2021 г. графикът беше пълен. По-суеверните двойки продължават да запазват дати със символика в числата“, каза още Ралчева. Традиционно, изнесените ритуали предизвикват най-сериозен интерес сред младоженците. За летните месеци почти всички дати и часове за този вид тържества вече са запазени, обясняват от общинската фирма "Обреди".

 104 влюбени двойки са се отказали от намерението да сключат граждански брак на територията на община Стара Загора през 2020 година, показва справка от администрацията относно веселите ритуали. Някои от несъстоялите се семейства на няколко пъти променяли предварителните дати за бракосъчетанията заради наложените санитарно-хигиенни мерки около коронавирусната пандемия преди окончателно да решат, че живеят на семейни начала без благословия на кмета или посочен от него служител.

До 31 декември заветното „Да!“ в Града на липите са си казали 474 двойки, в бройката на новобрачните има 70 чужденци, регистриран е и един брак между гражданин и гражданка на Полша, които предпочели да си разменят венчалните халки насред старозагорския античен форум това лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: сватбикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
- И защо се развеждате след толкова време- Започна да ми готви без сол, да си мисля че имам Ковид...
22
1
 
0
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
До 22: Какво се готвиш, бе?! Да не очакваш войната да е като Втората световна - да седиш в окопите и да се пуцате с танковете? Третата световна ще трае само един ден, даже само един следобяд. По една атомна бомба на всеки град. На по-големите градове и повече. Късметлии ще са тези, които умрат веднага при експлозиите. Другите ще умрат от радиацията след няколко мъчителни дни. Щял да се готви... Никога не са оцелявали най-силните. Оцеляват най-приспособимите, като ***.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гответе се за Трета Световна Война и Нов Световен Ред, какви бракове, какви пет лева, човека се връща към първичното начало, оцеляват най-силните!
20
1
 
17
 
! Отговори
Цибур преди 3 години
Нали това е целта - педеращина и хомосексуализъм. Без пол без брак без вероизповедание без определение. Семейната клетка Трябва да бъде разрушена . На нейно място извратении. Сената на САЩ го реши . Скоро и в други държави..Без майка без баща . Само ТО!!! празнувате ли , амеби? Безгръбначни ? Мекотели?
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брака е проституция на едро.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брака е за богати не за бедни аз се уплаших от брака
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без брак е наи добре живота
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее вироса
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв шок? Сега ще излезете и ще кажете че е спаднала бройката на хора които ходят по ресторанти и кръчми...
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата мода не обича брака щте се обичаме без брак
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще сключва брак на никои не му треба Вела на главата
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде бе. Нема ли некой да напише някоя дивотия на политическа или здравна тема. Голяма скука настана. Изчерпахте ли се?
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е коронавирусът, а тъпите забрани.
10
5
 
16
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
на кой му е до женене....хората ще се чудят как да оцелеят в тая чумава герберастка година ....
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8И гледат с часове - чакат ги да се оженят тия на монитора!
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Ако човек не се жени, а живее без брак, това може да се приеме и за сдържаща тактика. Освен това не трябват пари нито за сватба, нито за развод.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусът спъна желанието на хората да сключват брак----------Затуй пък порно сайтовете чупят рекорди!-))))
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Попът и адвокатина и те хляб ядат.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жената вкъщи - законна ***.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова пари трябват да се ожениш и още толкова после да се разведеш :(