Продават ни германски картофи за български?

Наши производители сигнализират, че стоката им отлежава по складовете
15 яну 2021 11:12, Петя Славова
50
Продават ни германски картофи за български?
Снимка: БГНЕС

В търговската мрежа у нас има германски картофи, представени като български, твърдят от Националната асоциация на картофопроизводителите в България.

Производители от Самоков споделят, че познават прекупвачи, които са си извадили сертификат за производител и подават чужди картофи като български, съобщи bTV. От асоциацията твърдят, че стоката им отлежава по складовете, докато пазарът е залят с картофи от Германия.

"Продават се немски картофи, като произходът пише, че е България. Обиколихме борси, някои вериги и действително ние виждаме, че там се предлагат картофи с произход България, които обаче нямат нищо общо с нашите картофи", обяснява Тодор Джиков.

Агенцията по храните се самосезира. Инспекторите им ще проверят търговци и прекупвачи, заедно с данъчните и Комисията за защита на потребителите.

На този фон на пазара се вижда, че вносните картофи са по-евтини, защото в някои европейски страни производителите получават по-големи субсидии.

Картофи от сорт "Сорая", които се произвеждат в Ихтиманско, се произвеждат и в Германия. Затова производителите много лесно могат да бъдат заблудени. Българските картофи през този сезон отлежават в складовете. Между 40 и 70 стотинки за килограм вървят картофите по пазарите. Почти цялата стока е обявена като българска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
Може да не ни бива в производството на компир, но пък скоро ще имаме най-много Супер Компютри на глава от населението!!А след 20-30 години като построим "Хемус" и "Струма" ще ни трябват само още 2 ядрени реактора модел 1985-а, за да ударим Германия в земята!!
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С умиление компирската мафия си спомня миналата зима дето ни цакаха с по 1.50-2лв за кило. Тъжно е наистина. Знам че излезе последния модел GLS AMG но тази година няма да си го купите. Пускайте компютрите по 50ст. Щото ще загният!
14
1
 
14
 
! Отговори
Opиeнт преди 3 години
В една нормална държава просто на пазара ще има избор - български картофи по 2 лева килото, германски по 50 стотинки - и всеки да си купува каквито иска. В Норвегия местното производство е 10 пъти по-скъпо от вноса и никой не е загинал. Но у нас е ясно какво ще стане - пунтa мapа.Някой репортаж как се произвеждат картофи в Германия и как - в България да сте виждали? Не може праисторическа оран с магаре да се конкурира с механизирано производство от XXI век, няма какво да се лъжем.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бившите колониални играчи се сдобиха с нови колонии. Този път и в Европа. Не е приятно да се чувстваш прееббан в 21-ви век. Май се оказва, че Германия победи във втората световна война. За победителите останаха само годишните паради и медали
12
0
 
13
 
! Отговори
1234 преди 3 години
В ЕС е така. в Римската империя е имало повече ред
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единия начин е да се създаде верига държавна от хипермаркети само за български производители, като се субсидират наемите и поддръжката на сградите. В началото за стъпване на крака. После държавата ще се оттегли. Ама чуждите вериги ще наддадат вой, нелоялна конкуренция и политиците ще клекнат. Време е за съвсем нови лица в политиката
10
7
 
13
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
На крива ракета субсидиите са й виновни... А не че производителността на труда в Германия е толкова пъти по-висока отколкото в Територията, че даже с германските заплати себестойността е по-ниска. А преди Джугашвили да нахлуе в България колко стока сме изнасяли за Германия.... амин.
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Можем даже половин Европа да зареждаме с качествени зеленчуци, но ако те не ни позволяват ей къде е Русия през морето. Ама с тези плужжеци и некадърни дипломати какво може да се промени.
8
0
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Даже ни...продават и германски коли...побългарени.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко за българските производители. За съжаление това е престъпление. Аз гледам само българско продукти да купувам, като месо, зеленчуци, плодове и производни от тях. Но за съжаление, продавачът лъже. Продавачът в повечето случаи не е производител, гледа само приходите и лъже за производителя. Правят го големите марки. В кауфланд доматите са турски, но се рекламират като български. А защо са в турски кашони? Да бяхте сменили кашоните поне.
6
4
 
11
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 3 години
Важно е стоката да е хубава, а не къде е произведена. Бих избрал задължително българското, ако поне е равно по качество и цена с чуждото, не съм дотам патреот да купувам родно, ако е бо клучаво.
5
0
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Кой се договаряше за квотите и субсидиите преди години, как се договаряше, спомняте ли си ?!
4
1
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
не само са германски ами са и фуражни не могат да се съхраняват след няколкодни се развалят затова се продават по 49 ст в търг вериги същото е и с лука
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ечестито няма ли да ви светне най после 89 година "демократите обвиняваха ккомунистите че субсидираха селското стопанствосега нямане и една десета от това което произвеждахме тогава да не говорич за качествовсичката стока дето влиза у нас селскостопанска е субсидиранасамо на българите 30 години им разбиват селското стопанствозада стане земята евтина и новите латифундисти да има земи за по 10 села битер феодализъм- бае ви тодора ще го търситее сега освен слуги друго ниможете да бъдете
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ми това е. Без специален закон за защита и стимулиране на българското производство ще сме потребители на чуждото. И да не се оправдават с ЕС, защото вече всеки е бил навън и знае как родните им традиционни плофове и зеленчуци са защитени от външна конкуренция. Начини има. Управници с гръбнаци няма. Безгръбначни влечуги и слуги
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Червена хубава седмица" и "Жълто качество за всички". Това са веригите. Който ги разпознае