Жена оцеля над 30 часа при минус 20 градуса в Рила

Открита е на 2300 м надморска височина под връх Харамията
20 яну 2021 12:37, Анисия Иванова
38
Жена оцеля над 30 часа при минус 20 градуса в Рила
Снимка: ПСС

Жена е оцеляла повече от 30 часа при минус 20 градуса в Рила преди да бъде спасена от планинските спасители от Дупница, съобщи Кирил Чолаков от спасителната служба. Пострадалата е на 42 години и е от Кюстендил.

Спасителите уточниха, че са открили жената на 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса, лошо време и гъста мъгла. След свалянето й постралата е била транспортирана в болницата "Пирогов", заради измръзванията на краката си.

Вчера 42-годишната жена вдигнала по тревога дупнишките спасители. Спасена е била единствено заради забравения си багаж и съобразителността на спасителите от отряда, които даже не са били на дежурство.

В понеделник тя пристигнала в новата хижа на Рилските езера. Казала, че отива към старата хижа и оставила багажа си. Когато спасителите се качили в новата хижа вчера, видели, че чантите стоели непокътнати пред входа. Поразпитали хората в хижата и разбрали, че багажът е на жена, която е дошла вчера, но не е нощувала при тях. Разпитали хижите в съседство, но така и не я открили.

Двама от спасителите, които били на поход, намерили чанта с храна и вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена. Благодарение на това успели да се свържат с нея. Тя обяснила, че се намира на хълм и не си чувства краката от кръста надолу. Въпреки погрешно подадените данни за местонахождението й, жената била открита жива около 14.00 часа следобед вчера, в основата на връх Харамията. Има сериозни измръзвания, дано да има късмет да се отърве леко, коментира Чолаков, цитиран от БТА.

"Наистина е имала късмет да оцелее при тези условия и при положение, че е без никава екипировка", коментираха спасители, участвали в акцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е такива гласуват "за Бойчето"!
13
0
 
24
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Жената доказва, че е много издражлива. Но нищо не я извинява за постъпката и защото другият път може и да няма този късмет.
12
5
 
26
 
! Отговори
Таню преди 3 години
"Наистина е имала късмет да оцелее при тези условия и при положение, че е без никава екипировка"в основата на вр. Харамията...Плаче ми се, просто... Какви шишарки налазиха планините, не е истина, просто..Представям си я с crivit клинчето (от пилатеса), как е дръпнала по склона на белите бракя с новите кечуа (от дйекатлоуна), слйеед новуту чилифончи от чйелинора...За сведение - преди няколко лета Боян Петров и Дойчин Боянов тренираха елементи в изкачването на Харамията лятос, тая зимата...
11
0
 
18
 
! Отговори
Нималс преди 3 години
Правилно ако беше Човек нямаше да оцелее !!
10
0
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
В Аляска учат децата как бързо да си направят малко иглу от сняг за да нощуват и оцеляват навън.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към коментар 7Паратуристи е думата
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За липсата на здрав разум и съобразяване с околната среда не е виновен никой друг освен самият ти. Не може до всеки с екстремни идеи да сложим спасител.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната. Ако отидете на Рилските езера ще видите стълпотворение от пара-с туристи с летни маратонки и дънки (това в добрият случай, че може да са е токчета и полички). Лошо е това което се е случило и дано спасят краката на жената, но трябва да е ясно, че в Рила не се ходи като в МОЛ-а. От 20 години съм по планините, с добра екипировка съм, но се пазя от много сериозни зимни походи. Важно е всеки да си знае реалните възможности.
6
1
 
19
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До ГробокопачНе, подобни изцепки са следствие от оскъдицата на мозък. Всяка година има по няколко такива, дето си мислят, че са изтеглили картата за безсмъртие.
5
9
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Подобни зимни изцепки са следствие от запирането на електората като жувотни в обор от Бойха. Ще видите лятото, как ще е, след като електората се ьрни като отвързан до.битък по бърчините - поплак, скари-бири и насейде нацвъкано с коли. Нормалното е, зимата човек да си почива у дома на топло и да събира сили за хууйя през полетта;))) както правят мечките, но не и при Бойха, който го запира почти целогодишно, за да остане на власт. Това обърква биологичният часовник на организмите;)))
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само жена може да оцелее при тия условия.....
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без екипировка, в лошо време, излиза от едната хижа до другата все едно е на разходка по плажа, после спасителите да спасяват. Който не си цени живота го губи, почти на косъм се е отървала
2
0
 
27
 
! Отговори
Лаик преди 3 години
При минус 20 градуса,вятър и 30 часа е оцеляла........ Това е по силите само на братовчедка на Йети - първа братовчедка говорим !!!!!!!
1
2
 
21
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Човешкото скудоумие няма граници...