У нас има ваксини за всички, започнали имунизацията

Страната е поръчала над 13 милиона дози
25 яну 2021 13:06, Петя Славова
36
У нас има ваксини за всички, започнали имунизацията
Снимка: БГНЕС

Доставките на ваксините намаляват в Европа, какво е състоянието у нас, коментира специалист.

"Трудно е да се каже колко дози от ваксините ще пристигнат в България до средата на годината. Ситуацията е доста динамична. Хубавата новина е, че първоначалното забавяне, обявено от производителите не ни засяга, защото за първото тримесечие, за което е обявено намалението и има малък брой доставени медикаменти и те са в края на тримесечието. Забавяне е възможно да стане с всяка ваксина, тъй като производителите работят извънредно. Забавяне има. Въпросът е да няма спиране", заяви пред Нова тв секретарят на Националния ваксинационен щаб д-р Радосвета Филипова.

Още по темата

Ние сме една от малкото държави в ЕС, които заделят количества за втора доза от ваксината. "Именно това е притеснението на големи държави в Европа, които оползотворяват медикамента за първа игла. Ние правим от самото начало тъкмо обратното и заделяме за втора доза, за да може всички, които са започнали имунизация, да могат да я завършат", посочи д-р Филипова.

До момента няма проблеми, уточни тя. Според нея е трудно да се прави прогноза, тъй като ситуацията е много динамична. По думите й, квотата за България е спазена и процесът не е спрял.

"В процент няма как да бъдат изчислявани тези неща, защото България е заявила  над 13 милиона дози. Ваксините се поставят при нас само от лекари и това изисква организация", уточни д-р Филипова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия ваксинио малко като със самолетите, поръчваш плащаш и чакаш, не ясно до кога. Ще ги досгавят когата на никой не му трябват. Сега са за техните си пазари.
12
4
 
2
 
! Отговори
До славянин преди 3 години
Каза човека, който има поне 10 ваксини в тялото си!
11
3
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Трябва да слабоумен мазохист, за да си вкараш такава отрова в тялото! Но добре че ни скалъпиха тази епидемия/пандемия, за да се преброим НОРМАЛНИТЕ ЧОВЕЦИ и слабоумните мазохисти!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 9 преди 3 години
Ваксини има желаещи няма този ковид излезе пълен ашак.Страхът от ваксината е по голям от самия вирус хахаха.
9
7
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 3 години
Желаещи има, но ваксини няма.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама разбира се,че процентът няма значение,по важното е че в България броят на ваксинираните е в пъти по малък от която и да е Европейска страна! България-038%ЕС-1.9%
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучетата ли ще ваксинират, та са поръчали толкова много ваксини.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини има, желаещи няма. Ами сега?
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много закъсняхме с имунизацията. Типично за България, всичко тук се случва с доооооста голяма закъснение.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме и руска ваксина.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееее-вчера ваксинирахме 18 човека.....
2
1
 
17
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Заглавие в Политико!България, ще достигне 70 процента ваксинация на населението през 2040 година!От мен бих добавил, че няма никога да стане!Просто няма толко улавци!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек, има ваксини за 18 000 човека.Това че са поръчани 13 млн., нищо не означава. И аз мога да поръчам 5000 кебабчета, ама кога ще ми ги доставят - нито аз знам, нито тоя дето ще ми ги достави.Хората ваксинират по 20-30 000 човека на ден. Ние за 2 месеца, ваксинирахме 18 000 и вече голямата работа.Ей, да се смее ли човек, да плаче ли? :)