Високи глоби за сгради, които нямат технически паспорти

Срокът - до края на следващата година
25 яну 2021 15:11, Петя Славова
59
Високи глоби за сгради, които нямат технически паспорти
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на следващата година всички сгради в България трябва да имат технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Ново отлагане на крайния срок не се очаква.

Техническите паспорти са задължение на собствениците на сградите и ако не се спази срокът, ще има санкции.

Блок 213 в столичния квартал „Младост” е построен преди 40 години. В него живеят над 300 души. Документи за това кой и как е построил блока към днешна дата в община "Младост" няма. За сметка на това проблеми в годините не липсват.  "Започнаха проблеми в блока, разбира се, не само с течове, с покрива, с прозорци, с някои наводнения долу, с канализацията", обясни пред БНТ домоуправителят Снежана Лакова.

Етажната собственост решава, че ще кандидатства по националната програма за саниране. По нея идва и финансирането за техническо обследване на сградата. "Подадохме всички документи, което беше много работа, в продължение почти на половин година подписи, събиране, умуване с живущите, едно недоверие от тяхна страна", каза Лакова.

В ситуацията на блок 213 се оказват много от сградите в България. Те нямат нито технически паспорт, нито необходимите за него документи. "Всичките тези блокове са строени в комунистическия режим, в който голяма част от документацията е загубена", коментира инж. Димитър Пенев, който е експерт "Енергийни обследвания".

Идеята на паспортизацията на сградите е да се види какво е състоянието на сградния фонд.

"Първо влиза конструкцията на сградата, кога е построена, какъв е бетонът, какъв е типът на сградата, след това започват да се описват всички сградни елементи - тоест какви прозорци, как са подредени, дали са подменяни през годините, какво е състоянието им. Отделно с това отиваме вече на ниво хидроизолация на покривите, дали те са компроментирани, дали трябва да се направят", обясни инж. Пенев.

По закон изготвянето на паспорт на сградата е задължение на нейните собственици. Ако те не го изпълнят до 31 декември 2022 година, следват и санкции. Санкциите за юридически лица са между 1000 и 10 хиляди лева.

"Предвидено е там, където не са възложени, кметовете да възложат изготвянето на тези паспорти и след това по някакъв начин да си съберат парите", каза Валентин Йовев, зам.- министър в МРРБ.

Според експерти техническото обследване на една сграда струва между 3 и 10 лева на квадрат в зависимост от това колко от документите й са налични. Енергийният и техническият паспорт стават неразделна част от сградата при имотни сделки.


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Чичо

Чиченце, точно как се "рони" арматура? Сигурен ли си, че въобще знаеш какво е това "арматура"?
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До AcOrP

"Тези" сгради нямат живот от 50 г., трайността на конструктивните елементи се измерва в столетия, стига ВиК, електро и пр системи да се поддържат професионално. Не се правете на неграмотен пророк и не лъжете хората!
34
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
сине не виждам точките и запетаите иначе карам по темата
33
1
 
3
 
! Отговори
До баба Мара преди 2 месеца
Ох,бабо Мароо, много истини казваш, ама слагай тук-там по някоя точица и запетайка, че се задъхвам да ти чета писанията.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
този блок е безлюден
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е в Боцвана при Боци Първи - банани, данъци и такси
30
0
 
35
 
! Отговори
пецата преди 2 месеца
В момента в който има увиснал поне 1 политик на уличен стълб в същия момент всичко ще се оправи
29
1
 
25
 
! Отговори
чекмеджето преди 2 месеца
това ли измисли тоя път Боко за да си напълни чекмеджето?
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ще е историята в "Хранилка" - том 2
27
8
 
23
 
! Отговори
AcOrP преди 2 месеца
Наивно е да мислите,че 1000лв е проблема.
Проблемът е, че тези сгради имат живот 50 години.
Но тъй като няма технически паспорт не могат да кажат нищо.
В момента в които се обследва сградата направи се паспорта, могат и ще задължат хората да платят основна реконструкция или събаряне за сметка на собствениците.
ако това ви се струва не реално за справка запознайте се с казусът на блок 208 в ж.к. Надежда. А като бонус земята е общинска собственост.
Тея 1000лв са най-малкото зло.
26
0
 
11
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
Относно новото строителство - западните собственици продадоха некачествените апартаменти на наивни рускоговорящи, а сега те са в чудо от редовни ремонти.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как е, вкусни ли са бананите
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вкъщи подобни екземпляри ще влязат само след съдебно решение и заповед. Да си обикалят общите части и покривите. В частната собственост работа нямат. Акт 16 се издава именно с такава цел. Сто пъти едни и същи данъци и такси.
23
6
 
21
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 2 месеца
Другаря Плэвнелиев ясно каза, че ще излезете на квартири, понеже така било (80%) на Запад.Българина западняк няма да стане, но много хора пък, на улицата ще останат.Какво очаквате при хищнищеския уродлив капитализъм ?Що не пеете "Времето е наше", "Последен валс" ?Преди врещяхте като изоглавени, сега ще плачите с кървави сълзи...
22
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във Факултета, Филиповци, Столипиново ще проверяват ли?
21
6
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Технически ръководител на строеж! Каква сладка работа беше по време на соца.Голямо крадене на материали падаше и голяма далавера имаше ако имаш такъв приятел или роднина!Колко му беше да отклониш 20 торби цимент или един циментовоз/срещу заплащане/ за вила или къща на някой.След това пясъкът повече,циментът по мално! Нашият блок ,построен през 1966.техническият са го окаушили точно за такова нещо,но след дъжд качулка.И сега арматурата на всички балкони се рони,а междуетажните плочи са ронливи!
20
0
 
25
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Все отнякъде трябва да влизат пари в хазната, нали, управляващи? Колко време ще отнеме такова обследване, какво значение има подредбата на прозорците, какво ще стане, ако хората не са в състояние да платят за всичко това? В хотели и махалите ще влизат ли проверяващите? Да не стане така, че част от хората ще се хванат на хорото, а другите ще почнат да се съдят и накрая ще отменят тези паспорти?
19
0
 
54
 
! Отговори
минувач преди 2 месеца
70% от българите са 'собственици' на жилища. Всички те са си платили за проектиране, узаконяване Акт 16 и така натаък.

Държавата на Калинките загубила документацията - и вместо да накаже Извършителите - иска да Накаже Потърпевшите!!!

Няма такава Наглост!
18
0
 
33
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
това е поредния лобиски закон в общините да си търсят документите и да не се
разправят с нас следващото правителство да отмени незабавно всички лобиски
закони защото ни съсипват живота 1000 лева на апартамент
17
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Документи за това кой и как е построил блока към днешна дата в община "Младост" няма."

Другаре, ето така се "строеше" през светлия Комунизъм.