Високи глоби за сгради, които нямат технически паспорти

Срокът - до края на следващата година
25 яну 2021 15:11, Петя Славова
59
Високи глоби за сгради, които нямат технически паспорти
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на следващата година всички сгради в България трябва да имат технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Ново отлагане на крайния срок не се очаква.

Техническите паспорти са задължение на собствениците на сградите и ако не се спази срокът, ще има санкции.

Блок 213 в столичния квартал „Младост” е построен преди 40 години. В него живеят над 300 души. Документи за това кой и как е построил блока към днешна дата в община "Младост" няма. За сметка на това проблеми в годините не липсват.  "Започнаха проблеми в блока, разбира се, не само с течове, с покрива, с прозорци, с някои наводнения долу, с канализацията", обясни пред БНТ домоуправителят Снежана Лакова.

Етажната собственост решава, че ще кандидатства по националната програма за саниране. По нея идва и финансирането за техническо обследване на сградата. "Подадохме всички документи, което беше много работа, в продължение почти на половин година подписи, събиране, умуване с живущите, едно недоверие от тяхна страна", каза Лакова.

В ситуацията на блок 213 се оказват много от сградите в България. Те нямат нито технически паспорт, нито необходимите за него документи. "Всичките тези блокове са строени в комунистическия режим, в който голяма част от документацията е загубена", коментира инж. Димитър Пенев, който е експерт "Енергийни обследвания".

Идеята на паспортизацията на сградите е да се види какво е състоянието на сградния фонд.

"Първо влиза конструкцията на сградата, кога е построена, какъв е бетонът, какъв е типът на сградата, след това започват да се описват всички сградни елементи - тоест какви прозорци, как са подредени, дали са подменяни през годините, какво е състоянието им. Отделно с това отиваме вече на ниво хидроизолация на покривите, дали те са компроментирани, дали трябва да се направят", обясни инж. Пенев.

По закон изготвянето на паспорт на сградата е задължение на нейните собственици. Ако те не го изпълнят до 31 декември 2022 година, следват и санкции. Санкциите за юридически лица са между 1000 и 10 хиляди лева.

"Предвидено е там, където не са възложени, кметовете да възложат изготвянето на тези паспорти и след това по някакъв начин да си съберат парите", каза Валентин Йовев, зам.- министър в МРРБ.

Според експерти техническото обследване на една сграда струва между 3 и 10 лева на квадрат в зависимост от това колко от документите й са налични. Енергийният и техническият паспорт стават неразделна част от сградата при имотни сделки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
До баба Мара преди 3 години
Ох,бабо Мароо, много истини казваш, ама слагай тук-там по някоя точица и запетайка, че се задъхвам да ти чета писанията.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този блок е безлюден
27
0
 
35
 
! Отговори
пецата преди 3 години
В момента в който има увиснал поне 1 политик на уличен стълб в същия момент всичко ще се оправи
26
8
 
23
 
! Отговори
AcOrP преди 3 години
Наивно е да мислите,че 1000лв е проблема. Проблемът е, че тези сгради имат живот 50 години. Но тъй като няма технически паспорт не могат да кажат нищо.В момента в които се обследва сградата направи се паспорта, могат и ще задължат хората да платят основна реконструкция или събаряне за сметка на собствениците.ако това ви се струва не реално за справка запознайте се с казусът на блок 208 в ж.к. Надежда. А като бонус земята е общинска собственост. Тея 1000лв са най-малкото зло.
25
0
 
11
 
! Отговори
морски преди 3 години
Относно новото строителство - западните собственици продадоха некачествените апартаменти на наивни рускоговорящи, а сега те са в чудо от редовни ремонти.
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкъщи подобни екземпляри ще влязат само след съдебно решение и заповед. Да си обикалят общите части и покривите. В частната собственост работа нямат. Акт 16 се издава именно с такава цел. Сто пъти едни и същи данъци и такси.
23
6
 
21
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Другаря Плэвнелиев ясно каза, че ще излезете на квартири, понеже така било (80%) на Запад.Българина западняк няма да стане, но много хора пък, на улицата ще останат.Какво очаквате при хищнищеския уродлив капитализъм ?Що не пеете "Времето е наше", "Последен валс" ?Преди врещяхте като изоглавени, сега ще плачите с кървави сълзи...
22
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Факултета, Филиповци, Столипиново ще проверяват ли?
21
6
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Технически ръководител на строеж! Каква сладка работа беше по време на соца.Голямо крадене на материали падаше и голяма далавера имаше ако имаш такъв приятел или роднина!Колко му беше да отклониш 20 торби цимент или един циментовоз/срещу заплащане/ за вила или къща на някой.След това пясъкът повече,циментът по мално! Нашият блок ,построен през 1966.техническият са го окаушили точно за такова нещо,но след дъжд качулка.И сега арматурата на всички балкони се рони,а междуетажните плочи са ронливи!
20
0
 
25
 
! Отговори
мак преди 3 години
Все отнякъде трябва да влизат пари в хазната, нали, управляващи? Колко време ще отнеме такова обследване, какво значение има подредбата на прозорците, какво ще стане, ако хората не са в състояние да платят за всичко това? В хотели и махалите ще влизат ли проверяващите? Да не стане така, че част от хората ще се хванат на хорото, а другите ще почнат да се съдят и накрая ще отменят тези паспорти?
19
0
 
54
 
! Отговори
минувач преди 3 години
70% от българите са 'собственици' на жилища. Всички те са си платили за проектиране, узаконяване Акт 16 и така натаък. Държавата на Калинките загубила документацията - и вместо да накаже Извършителите - иска да Накаже Потърпевшите!!!Няма такава Наглост!
18
0
 
33
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
това е поредния лобиски закон в общините да си търсят документите и да не серазправят с нас следващото правителство да отмени незабавно всички лобискизакони защото ни съсипват живота 1000 лева на апартамент
17
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Документи за това кой и как е построил блока към днешна дата в община "Младост" няма."Другаре, ето така се "строеше" през светлия Комунизъм.
16
0
 
17
 
! Отговори
сс преди 3 години
а бой де!
15
0
 
32
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Попълване на бюджета..жална ни майка...
14
30
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 години
В целият свят е така!Браво!Тия дето реват и чакат нещо друго от Нинова се лъжат, с нея иде глад и застой!)
13
1
 
39
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Така ли ще я караме Байче?!?Бюджета ще го пълним с глоби от КАТ, непосилни данъци и зелени зони ли пичч?!?Значи върни се малко У селото и си спомни, че като не храниш магарето, то няма да тегли каруцата, а като биеш с камшика ще умре още по-бързо.Защо ониш хората от България?Кой ще ти плаща данъците вве умник?!?
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да ме хванат за хвърчилата.Нека видим дали глобата им няма да падне в съда.Били изгубили документите, ние трябва да ги съдим за това
11
0
 
10
 
! Отговори
морски преди 3 години
До строителНЕ всичко построено по морето има акт 16, а даже вече са се изплатили и печелят тарикатите добре, от отдаване под наем.Ясно е, че и данъци не плащат за недвижимо имищество...Мила родна картинка !
10
0
 
14
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
А тояга?