Много българи - без изискуемия стаж за поне минимална пенсия

Каква е причината?
26 яну 2021 21:48, Петя Славова
44

Всеки трети българин се пенсионира с недостатъчно стаж или възраст. Каква е причината?

"Твърде много хора към навършването на пенсионната възраст най-вероятно няма да имат изискуемия осигурителен стаж, за да получат поне минималната пенсия. В 90-те години казахме, че няма правила, хората масово не се осигуряваха - резултатът е такъв, какъвто го виждаме", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му това е много сериозен проблем, а общата философия на пенсионните системи не предвижда движение назад в изискванията. Манолов подчерта, че държавното обществено осигуряване не получава тези средства, които лицата биха преместили от партидите си в посока първия стълб, те отиват в "Сребърния фонд".

"Информацията, която пенсионните дружества предоставят, е малко като сметките на "Топлофикация". Държавата няма как да направи разяснителна кампания за всеки един случай. Може би в България прекалено много се избърза с постигането на показателите стаж и възраст. Решението е да се намали изискването за осигурителен стаж. Казармата се признава за осигурителен стаж, но на войниците в казармата този период им се признава като трета категория труд", обясни Манолов.

И добави, че в същото време сержантите, офицерите и генералите се пенсионират по първа категория труд

"Не се е увеличило потреблението, но се увеличи неговата отчетност, защото сега не ходим на кръчми, където не се отчита потреблението, а пазаруваме в магазини, където се отчита. Рисковано е децата да ходят на училище в пандемия, но децата след 7 и 12 клас трябва да положат матура. Трябва да се помисли кое е по-малката беля", каза още президентът на КТ "Подкрепа" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че безработицата няма как да скочи рязко.

"Характерът на тази криза е по-различен, тази криза не е икономическа. Взеха се мерки, запазиха се работни места. Първите трусове бяха смекчени", обясни Димитър Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
Аз само предлагам преди 3 години
Е това не мога да го разбера.Преди са имали 30 години стаж,заплата по 160-240$и сега взима 240-359$ пенсия.Сега който има 30 години стаж средна заплата от годините от 350-400$ и ще взема 190-220$Сметнете как се краде.И по най новите сметки .Ако внасяш по осиг.на 700$-800$ 45 години ,след това ще взимаш 200-250$ тук не се включва по високия процент за 1-2пенсия.
40
3
 
4
 
! Отговори
Presspapier преди 3 години
Незнам ама някои иска българите работещи през демокрацията при разни чорбаджии да имат 20-30 години трудов стаж при един и същи чорбаджия а пък говорят за свобода на трудовия пазар и свобода на избора къде да работиш. Това че от 1997 има фиксиран курс на лева и валутен борд не означава че чорбаджиите са осигурявали работещите българи на високи заплати.
39
6
 
14
 
! Отговори
Отвратена преди 3 години
Със 180 лв. пенсия през комунизма се живееше прекрасно.Хлябът беше 0,26 ст... Не манипулирайте децата, които не са живели през комунизма!Останалите помним какво беше тогава и какво е днес...
38
4
 
11
 
! Отговори
Отвратена преди 3 години
Няма да изтриете чрез манипулации паметта-българска за комунизма! Не през комунизма , а през "демокрацията"от 1990г. до около 2006г. чорбаджиите не внасяха осигуровки на работниците и никой не ги задължи!!!Да не говорим, че тогава имаше и безвъзмезден труд от работници без договори. Майстори и виртуози да изопачават истината "бол"!Също става въпрос,че през комунизма министрите са получавали 350лв.пенсия, а не всички.Отново изманипулиран коментар...Да се отвратиш!
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989 година всеки имаше достойна пенсия. Нямаше такава огромна разлика в заплатите и даже първи секретара на ОК на БКП взимаше 350 лева, а не 3500, както лъже един преди мен. 30 лева земеделска "пенсия" имаше, но това не е пенсия, а социална помощ, за хората на село, които не са се осигурявали и все едно сега да е 600 лева.Взимаха ги партийците тези 350 лева а българските бачкатори със стаж от по 40 години не можеха да вземат повече от 180 лева! Червени лъжи опашати!
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киро Брейка е най носталгично настроен към някогашния тошков "модел" на управление. Към него се присъединяват още няколко "вярващи" които твърдят че Тошко искал да присъедини България към евро съюза и да я отлъчи от Съветския Съюз та затова бил отстранен!Само че Тошко не е Тито който пускаше югославяните да пътуват свободно по целия свят без да имат нужда отизходни виза като българите. Червените хвалебствия обаче не помагат защото изобщо не са верни! Батакът на България си е от 76 години насам
35
5
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Виж пенсиите на другите, дето нямаха социализЪма.Слабичък си в манипулациите, но все има кой да ти се върже.Това са последиците от обещаваното "светло комунистическо бъдеще".
34
0
 
17
 
! Отговори
Гост преди 3 години
В "демократична" РБ: 65 г. възраст и 37 г. стаж за жени, 40 г. стаж за мъже. В момента са с 1-2 г. по-малко, но всяка година се увеличават. Само мисълта за тези изиквания ме отказват от всякакво ОСИГУРЯВАНЕ!!! В ЕС хората също се пенсионират на 65-67 г., но с мин. изискуем стаж САМО 10 години /и то сборен напр. 2 г. в Германия, 5 в Холандия и т.н./
33
2
 
24
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Хахаха, смях. Майка ми от испания взима 3 пъти по-висока от българската пенсия, въпреки че стажът й зад граница е 2 пъти по малък.
32
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията е така - няма пенсии или са мизерни като заплатите. Вие друго ли очаквахте когато преди 31 години подрипвахте и ревяхте като мага рета по площадите?Преди 1989 година всеки имаше достойна пенсия. Нямаше такава огромна разлика в заплатите и даже първи секретара на ОК на БКП взимаше 350 лева, а не 3500, както лъже един преди мен. 30 лева земеделска "пенсия" имаше, но това не е пенсия, а социална помощ, за хората на село, които не са се осигурявали и все едно сега да е 600 лева.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Края на статията е показателно за бг-бизнеса, ама иначе кръчмарите са първите къде ореваха орталъка.
30
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Че софийското жителство си беше екстра !!! Освен това, сега не виждам по различна ситуация, колко е заплатата на партийните секретари на гроб, колко е на учителите и лекарите? За учените няма да говоря.
29
4
 
6
 
! Отговори
авантаджии преди 3 години
До И добави!?Със високите си заплати безнаказано крадяха ДОТВ. Комунистите!
28
0
 
9
 
! Отговори
комунисти-равниловка преди 3 години
До И добави!?Пред пенсия на работата с половин заплата поради големия трудов стаж МНОГО ЩЕ ВЗЕМЕШ! - така ти отговарят началниците и те изравняват с младите специалисти.Няма по-олекотена работа и по-прилична заплата преди да се пенсионираш. Уравниловка
27
2
 
15
 
! Отговори
И добави!? преди 3 години
"Казармата се признава за осигурителен стаж, но на войниците в казармата този период им се признава като трета категория труд", обясни Манолов. И добави, че в същото време сержантите, офицерите и генералите се пенсионират по първа категория труд"!? Затова никога няма да гласувам за комунисти, защото са ЛИЦЕМЕРИ, първо гледат себе си да оправят, а за народа забравят, него само го доят!
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има хора които за 10 години внасят осигуровки колкото други за 40 години стаж не могат да внесат. Обаче няма да се пенсионират. От НОИ си правят майтап, да извиняват много, ама те хората доматите с колците не ги ядат.
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 50-те години на миналия век прабабата ми е получавала 5 лева пенсия.
24
11
 
13
 
! Отговори
За сведение преди 3 години
Първите секретари на ОК на БКП получаваха 3500 лева месечно на ония пари.Учител - 170 лв.Лекар - 220.Шлосер VI разряд - 600.Партията води народа към светли бъднини!
23
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кат са бачкали на черно, пари в пликче - така ще е ....
22
6
 
18
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Никой не може да прецака държавата! А Димитър Манолов е едно безполезно *** на ГЕРБ.