Може да очакваме скоро южноафриканския щам и у нас

Имунолог: 90% от преболедувалите могат отново да бъдат засегнати
26
Може да очакваме скоро южноафриканския щам и у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Това, че първи случай на южноафриканския щам на коронавируса е изолиран в съседна страна, означава, че скоро можем да го очакваме и у нас.

Това каза имунологът д-р Цветелина Великова от УМБАЛ "Лозенец" в София пред БНР.

Още по темата
"Практиката показва, че дори разболяване на голяма част от населението не води до създаването на популационен имунитет. Конкретно при този, но това се наблюдава и в други райони по света – в някои региони на Бразилия, Япония, във Великобритания също. Вирусите постоянно мутират, възникват нови варианти. Целта на самите вируси е да бъдат по-заразни, по-адаптивни към промените и да могат да се разпространяват повече, обясни д-р Великова.

При южноафриканския вариант 90% от преболедувалите от основния вариант на пандемията могат да бъдат отново заразени. Притеснителното е, че всеки нов вариант на вируса потенциално се среща с възприемчиво население, заяви имунологът.

По думите й имаме имунитет срещу голяма част от аденовирусите, които сме срещали в нашето ежедневие. Това е една от причините за по-ниската ефективност на базираните на аденовируси ваксини.

Конструкциите на РНК ваксините много лесно могат да бъдат модифицирани, отбеляза тя.

Разликата между различните видове ваксини срещу коронавируса е в това на какъв етап предлагаме на организма вирусния протеин, уточни д-р Великова.

Когато прилагаме протеинова ваксина, ние даваме готов белтък, готова част от вируса. Когато прилагаме РНК ваксина, даваме информация на организма как да произведе този белтък. Когато прилагаме вирус-векторна ваксина, също даваме информация как да се произведе този белтък, но с още една допълнителна стъпка - през ДНК, каза д-р Великова.

Ако бъде увеличена скоростта на ваксинацията, ако повече ресурси бъдат впрегнати, ще бъдат ваксинирани много повече хора. В момента при нас лимитиращият фактор е количеството на ваксините, смята имунологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Здравей те преди 3 години
Имам един въпрос. Ако е биологично оръжие защо целия свят не е умрял?
22
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 3 години
ДА ГО ОТКРЕХНА ОНОЯ ПЛЕШИВ НАТЕГАЧ МУТАФЧИЙСКИ СКОРО МНОГО СКОРО ПРИСТИГА МАРСИАНСКИЯТ ЩАМ ОТ КОЙТО НА ГАДНЯРА ДОЛЕН ЩЕ МУ ПОРАСТНЕ КЪДРЕВА КОСА.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като е горещо и стоят на открито, по-малко се заразяват
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо в Африка е толкова слабо разпространен ковид, щом от там произлиза най-страшния вариант(не щам)?
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви ваксини бре, кви щамове? Миналата седмица, в Сряда, звъня на личния лекар и го питам:Докторе, кво ще прайме, ще се ваксинирам ли и аз? И човека се измя и отговори:" Ква ваксина ве, ти добре ли си?" "Ми нали казват там да се ваксинираме." - отговарям и той каза: "А бе седи си там сега мирен. Що ти е на здрава глава, бинт да слагаш?"Както искате, така го разбирайте.
18
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Мен лично много повече ме плаши южноамериканския, южнокорейския и новоюжноуелския щам! Хахаха!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказа се, че тоя "вирус" не вирее в Африка. Какво да прави, налага се да емигрира като не му обръщат внимание...
16
2
 
5
 
! Отговори
Киро Жарта преди 3 години
Тоя е гоУем щам ! Около 30-35 сантиметра !!!
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дето ходи по папаята и танзанийските кози ли чакаме?Да прибирам козите, ако е той.
14
1
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
С бързия влак ли да го чакаме? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСИЧКИ ЩЕ УМРЕМ ОТ ГРИП! Само че вече се нарича ЩАМ! Само който си зазида вратата и си залепи прозорците със тиксо, ще се спаси!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ваксините не действат срещу този щам, така че какво правим?
11
1
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Ами да - ще дойде след като стотици българи са на почивка и плаж в Африка - по ТВ поне излъчиха репортажи от плаж в Африка с нашенци ...Нямало никакви ограничения заради Ковид-19...
10
2
 
21
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
"Когато прилагаме РНК ваксина, даваме информация на организма как да произведе този белтък" Тоест, според всяко съществуващо определение, си инжектираме нещо, което генерира авто-имунна реакция в организма ни. Звучи като превъзходна идея. Особено при положение, че "резултатът" е неизмерим, недоказуем, нищожен и нетраен.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нетърпение го очакваме с хляб, сол и народни танци на летището. Бойко да идва с ножицата да реже лентата
8
0
 
16
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Някъде няколко дни преди изборите ще дойде !!! Смях ,Бацко,смях....
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като го очаквате защо пускате големите ученици, които се справят прекрасно до момента присъствено?Да разнесат вируса и пак да почнат да измират хора на стълбите пред болниците ли?
6
0
 
22
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
"При южноафриканския вариант 90% от преболедувалите от основния вариант на пандемията могат да бъдат отново заразени"Обаче магическата, вълшебна генна терапия, която не създава имунитет и не предотвратява заразяване, някак магически и вълшебно действа и срещу него? Въпреки, че на теория кара клетките да произвеждат спайк-протеина на Първоначалната Версия на китайското вирусче? Е КАК СТАВАТ ТЕЗИ МАГИИ БЕ, господа продавачи, пардон, "доктори"?
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе стига разтягахте локуми,ами вземете отговорете какво правим с тия 18 милиона поръчани ваксини?
4
0
 
21
 
! Отговори
..... преди 3 години
Явно по- зле от боядисани канарчета... Нали вече се влиза с PCR в БГ, защо трябва на всяка цена да сдобиеме от този щам? Или просто го пръскат от горе и си знаете сценария. Така звучи. След като преболедувалите нямат защита от него, значи и антителата от ваксините няма да са надеждни ( те са базирани на предишните щамове ). На къде отиваме в такъв случай?