Доц. Гломб: Пандемии винаги е имало и ще има, без паника

Антибиотикът се прилага безконтролно, бактериите се усъвършенстват
3 фев 2021 09:51,
12
Доц. Гломб: Пандемии винаги е имало и ще има, без паника
Снимка: Кадър Нова тв

Пандемии и епидемии винаги е имало и ще има. Само преди век грипната пандемия е отнела между 20 и 50 милиона живота. Тоест, повече от жертвите на Първата световна война. Това заяви пред Нова тв доц. Любомира Николаева–Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

Още по темата

"Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но да не забравяме, че могат да бъдат и бактериални. Трябва да се подготвим и за подобен вариант. Бактериите могат да се усъвършенстват и да победят антибиотика. Причината е безконтролното му прилагане. Постоянно чувам от близки "бях на лекар и той дори един антибиотик не ми предписа", допълни още доцентът.

По думите й пандемията от COVID-19 нито е най-голямата, нито е най-унищожителната в историята на човечеството. И уточни, че СЗО има списък от десетина болести, които са предполагаемите причинители на бъдещи пандемии. "В него са например Кримска хеморагична треска, вирусът Зика, Ебола и тн.", каза вирусологът.

Доц. Любомира Николаева–Гломб коментира и новината, че вече мутиралият британски вариант на COVID-19 отново е мутирал.

"Британците заложиха на специален институт, който се занимава само с коронавируса. Оказа, че върху британския вариант, който циркулира в Англия, се е появила известната мутация 484К, при която една аминокиселина е заменена с друга. Тя е характерна за южноафриканския щам. Предполагам, че това няма да бъде голям проблем. Преболедувалите и ваксинираните просто ще имат леко по-слаб имунитет, а не липсващ. В Националния център по заразни и паразитни болести имаме машини и специалисти, които извършват изследвания на щамовете. До момента при 33 проби е установен британския вариант. Търсим и южноафриканския и бразилския", уточни Гломб.

По думите й е нормално броя на заразените леко да се повиши, защото мерките у нас се разхлабват. "Най-важно е да няма паника. Децата над 12-годишна възраст предават вируса по-лесно, както възрастните. Тези в детската градина и началните училища имат по-малко рецептори и вирусът се прикрепя по-трудно", коментира още вирусологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 3 години
До АнонименЗащо наивно вярваш, че фитнесите или заведения работят само от два дни? Мислиш ли, че заведенията в хотелите са само за гости? Всичко е на хартия. Няма дисциплина, но няма и кой знае какви мерки! И защо трябва да се разчита на някой да ни казва как да се пазим. Единствено ме притеснява, че много хора естествено нямат избор и естеството на работата не позволява работа от вкъщи. А никой не го е грижа за такива хора. Вируса вилнее, но и сметките не спират. Това е Световна лудост!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
нина преди 3 години
Медийте са тези, които предизвикаха паниката
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Пропусна Банско и свързаните с него навалица от различни страни, чакания по опашки, хотелите и ресторантите. Това също може да се окаже донякъде непредвидим фактор.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кои мерки се разхлабват???? Единственото различно нещо е, че работят МОЛ-овете и фитнесите, но те отвориха преди два дни. Кога успя тоз вирус така бързо да се разпространи???
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Довчера плашеха, днес вече спокойно, така е било и ще бъде. Раздвоение на личността според фунийките знаци и вятъра.
6
3
 
9
 
! Отговори
Напомнящ преди 3 години
Въпроси с понижена трудност: Кой министър само преди няколко дни се хвалеше, че контролира пандемията перфектно? И кой му подсказваше какво да говори? И.. Понеже защото имаха супер информация, за разлика от шефа на СРЗИ, който едва днес е разбрал и се е разтревожил, че има тенденция към повишение на случаите, съвсем " адекватно" разхлабиха мерките и "социализират децата в училищата". Хората масово спряха да носят маски, след тези изявления за "грандиозен успех" и прекрасност в оазиса.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е!
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щаба са в паника че населението НЕ е паникьосано!!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
без паника - всички ще умрем - единсвеното неизвестно е кога.
2
7
 
8
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Кукумявка
1
4
 
8
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Кукумявка