Какво доведе до тежката катастрофа на АМ "Струма"?

Най-важно е поведението на водачите, смята Диана Русинова
4 фев 2021 09:25, Анисия Иванова
26

Четирима души пострадаха след верижната катастрофа на магистрала "Струма" между 5 коли и 2 микробуса. Това не е първата голяма верижна катастрофа по пътищата у нас. Гъстата мъгла обикновено е сочена като причина за повечето от тях.

"Трудно е да се предвиди мъглата къде ще падне и къде ще отиде. Въпросът е какво ние да направим повече от това, което сме направили, за да избегнем подобни гледки през 1-2 години", коментира Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики в "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ има няколко компонента, на които трябва да обърнем внимание.

"На първо място имаме поведението на водачите и хората. Би следвало всеки да знае, че в автомобила има бутон, който като се натисне, специален фар светва. Виждала съм, че много водачи не го използват", посочи Русинова.

Според нея на второ място е интелигентната система, предупреждаваща за мъгла, за която се твърди, че е работила по време на инцидента на "Струма".

"Тук имаме един проблем. На 14 февруари 2020 г. сложихме един нов пътен знак, който имаме право да използваме само на електронни табла и той ни предупреждава, че отиваме към мъгла. Въпросът е дали водачите всъщност знаят този знак какво означава", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че се работи институционално да се внедри още един метод за безопасност - сфери, които се поставят като маркировка отстрани на пътното платно и знак, който казва "3 сфери - нормална видимост, 2 сфери - карате с по-ниска скорост, 1 сфера - още по-ниска скорост".

"Ние даваме много пари за пътни магистрали, но продължаваме да даваме най-малко от всички останали - работим с най-ниските цени на километър. Хем искаме да ни е евтино, хем искаме да е добре направено. Няма как да се получи", категорична бе Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Сферин преди 3 години
До Анонимен 10Хора, не може един човек, който не прави разлика между сфера, кълбо, кръг и точка, да ми го представят за експерт по каквото и да било. Щом за вас е нормално експерт да не познава геометричните фигури, експерт който работи в сфера която е 90% физика и математика, не се чудете защо ни е такова дереджето. Слагайте ми сега минуси, защото правя разлика между точка и сфера! Тя казала сфера, ама имала предвид точка, аз съм крив защото не съм я разбрал. Пази Боже от такива експерти!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
Само питам: знае ли някой колко центрове, асоциации, НПО-та, фондации , клъстъри и т.н. до безкрайност има в България? Ако включим и политолозите ...? И кой ги храни всички тези и каква полза има всеки един от нас от техните нищо не казващи коментари? И това всичко е електорат на кого ...?
19
0
 
4
 
! Отговори
У преди 3 години
На моя кошник има специален бутон и го натискам, ама няма специален ФАР, каквото и да е това?А иначе срещу мъгла няма измислено нищо засега. На корабите има радари и се кара слепешката по радарната картина, също и при самолетите,обаче само S-band радара "вижда" през облаци и мъгли, а той е един грамаден-колкото цяла кола. Тъй че остава да карате по-бавно, според колко е гъста мъглата. Оня ден и при нас имаше, но не намалят, карат с 70-100, залепва зад някого и гаа.з, а вижда само предната кола.
18
1
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Добре, опитвам се да разбера, не с заяждам. В конкретния пример с хляба - така е, но изхождаме от позицията, че знам как изглежда хлябът, т.е. знам какво символизира знакът. Пример - обърнат триъгълник - без предимство. Какво променя, дали е сложен под номер 10 или 15? Плюс - знам, че има знак 47, примерно, но съм забравил кой е. Това не значи, че като го видя няма да знам какво значи. Да, по-вероятно е да знаеш какво значи, ако знаеш и номера, но не непременно. Няма ли логика в отва?
17
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
По голямата част от населението сме от npocтолюдието - това е основният проблем!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 2Няма как да знаеш кой е знак 36 и да не знаеш какво означва. Помисли малко - все едно да знаеш че 1 хляб струва 1.50 и да не знаеш че е хляб.Ей ти отговор на кава е ползата. Но не се надявам да разбереш нещо. Ти предното не си разбрал, сега знам че пак няма да разбереш и до края на живота си ще се чудиш ква е ползата. На такива като теб, както и да го обясниш - няма да го разберът. То си знае неговото и това е. Не можеш да го убедиш че е криво, то за него си е право.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарно. Нарисували са на платното отстрани на магистралата "сфери", или "точки" и са ти написали на табела. Например. Ако виждаш 3 напред с 90км.ч. Ако виждаш само 2 - 60км/ч. Ако виждаш не повече от една - 40км/ч. Но българина бърза да обижда и напада. Не моат да го учат него. Он всичко знаа!
14
1
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
И каква е ползата да знам, че еди-кой си знак е N36? Важното е да се знае какво значи самият знак. Какво носи номерът...
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6"Нормалния", на магистралата покрай Ниш в Сърбия за първи път видях тези "сфери" или "точки". Ще се въздържа да те питам за т'войто образование. Само, че бъгърина и това няма да го възпре. А в случая бус с гръцка регистрация е направил голямата поразия.
12
1
 
4
 
! Отговори
хитро преди 3 години
Този *** от Европейски център за транспортни политики е един от най-мазните слуги на пашата доко и компания. Слушал съм я много пъти и то внимателно. Същия самобитен артист като него е. Уж е много критична а не казва нищо съществено и накрая излиза, че виновните са някъде наоколо, но не е ясно кои са.Цитирам: "Ние даваме много пари за пътни магистрали, но продължаваме да даваме най-малко от всички останали - работим с най-ниските цени на километър..."Мазно а???
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за Бългрия трябва нов знак, кола блъсната в огромен камък!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до СферинАбе той това има предвид този експерд, но вика на точките сфери.
9
0
 
7
 
! Отговори
Жон Конър преди 3 години
Правилото е - караш с такава скорост, та да можеш да спреш най-далече до там, докъдето виждаш. По света някъде слагат точки отстрани на магистралата през известно разстояние, и колкото точки виждаш напред - ти дават препоръчителна скорост (повече точки виждаш, по-бърже караш).А тук в една статия пак за мъгла бяха дали съвет: ако е тъмно пуснете дългите светлини....Та не четете всички глупости дето някой е решил да списва.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе тия по разни пътни агенции,асоциации,центрове все едни якички мъжкарани.Със стартов фураж ли се ранат?
7
3
 
6
 
! Отговори
Сферин преди 3 години
В Сърбия, защото са по-прости от нас, вместо сфери, същия ефект го постигат посредством маркировка в аварийната лента. Ама нали тука сме по-хитри, ще сложим сфери, за да захлеби поредната близка до правилните хора фирма.Предлагам, да наслагате дрончета по цялата магистрала, вместо сфери и да подпишете договора така, че поддръжката им да изтече на 3 ден след монтажа и след това да сключите нов договор, за 240 млн. за поддръжка в следващите 24 месеца, но само когато няма мъгла.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви сфери ***, тая е луда. Имаш ли основно образование?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задкормилното устройство като види мъгла да намали ама за толко акъл немаМатреала е кофтиИ Бойко е виновен...как можа ДС направи магистрала, на коза пътека с дупки е по друго
4
1
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Белите и сивите коли не са эа предпочитане у мъгла
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати експерта "бутон за специален фар" ха-ха това са фарове за мъгла бе стрино и не на всеки автомобил ги има, иначе не е лошо да има някакъв вид ранно предупреждение за водачите преди да стигнат до мъглата.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето, когато аз карах изпитите, нямаше като сега. Показваш му знака и го питаш какво значи. Сега е лесно и пак не могат да вземат изпитите. Аз когато карах - идва един човек и ме пита - "Знак номер 36 кой е? Т.е. трябва да ги знаеш знаците, те са номерирани и ти трябва да знаеш под кой номер, какъв е знака.Тука сега, ако ги питам всички кой е знак номер 36 - веднага ще отворят гугъл и после ще се правят на много умни. Навремето гугъл нямаше, имаше книги и от тях учехме.