Ако имате COVID-19, пазете и кучето

То може да се зарази от вас и после да предаде болестта на друг
5 фев 2021 18:28,
36
Ако имате COVID-19, пазете и кучето
Снимка: БГНЕС

Ако сте заразени с коронавирус, е добре да спазвате дистанция и от домашните любимци. При спазване на противоепидемичните мерките няма да пренесат вируса на друг, но това може да стане, когато то ближе болния, а после отиде при друг човек. Това обясни пред БНР ветеринарният лекар д-р Ива Георгиева.

"От началото на пандемията имам прегледани около пет кучета, доказани с тест, че са с коронавирус", каза тя.

Преди време стана ясно, че във ферми за норки на различни места по света са регистрирани случаи на мутация на COVID-19. Имаше и разболели се четириноги в зоопаркове. Наскоро британски и американски учени допуснаха, че за да преборим пандемията, не само хората, но и домашните им любимци може би ще трябва да се ваксинират.

"Истината е, че при животните обаче има други много по-сериозни вирусни заболявания, имаме и бързи тестове, с които за 15 минути можем да докажем който и да е вирус. Засега няма научно обосновани факти, че кучетата и котките боледуват точно от този вирус. Те боледуват от много други коронавируси, те са голямо семейство, но това са различни видове вируси", каза още д-р Георгиева.

"По тази причина световните организации на ветеринарните лекари излязоха с официално становище, че котешкият и кучешкият коронавирус е различен от човешкия, че човек не може да зарази домашния си любимец, разбира се, като се спазва карантината и за домашния любимец, ако стопанинът му е под карантина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
4
 
! Отговори
сф преди 3 години
О кучкар по-нагло нещо няма.То не стига, че детските площадки са нафъкани с кучешки остатъци от храносмилателната им систена Миналата седмица изгониха хлапетата от спортната площадка, вързаха вратите и си пуснаха вътре песовете
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До7Елементарно. Каишката ще е тип твърда, а не гъвкава и да е поне 5 метра. По добре по дълга, щото следващите щамове ще изискват все по дълга дистанция.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не ми стана ясно,как можем да спазваме дистанция от домашното си куче?
5
3
 
0
 
! Отговори
бай Спиро преди 3 години
Понеже Баце е кучелюбец, те са превилигировани. Напролет децата си не можехме за изведем за половин час в парка, но пастирите на кучета се джуркаха когато и където си искат ! А и тогава се знаеше, че козината на кучетата е сюнгер разнасящ зарази. Сега се потвърди, че и даже боледуват..Толкова !
4
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не знаех това. Чак сега ми стана ясно.
3
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 2:Ами елементарно - преминаваш на венозно хранене. И ги карантинираш - всяка в отделен аквариум, като между два аквариума трябва да има поне два метра разстояние.
2
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Това обясни пред БНР ветеринарният лекар д-р Ива Георгиева."Ветеринаерните лекари и те решиха че е крайно време на се качат на ГРОБ-арския влак и намажат някое и друго чекмедже.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам рибки порода Гупи. Моля някое Дупи от НОЩ да каже как да ги предпазя от ковид? Мислех за някакъв тип маски, гумени, ама как ще се хранят?