Поставят видеонаблюдение в Морската градина на Варна

30 камери ще следят за сигурността в парка
5 фев 2021 22:53, Петя Славова
17
Поставят видеонаблюдение в Морската градина на Варна
Снимка: БГНЕС

Видеонаблюдение ще бъде поставено в Морската градина на Варна. 30 камери ще бъдат поставени в историческата част на парка. Целта е да бъдат ограничени вандалските прояви. Видеонаблюдението по централните алеи ще засили и сигурността в едно от най-предпочитаните места за разходка и спорт в града.

Вандалските прояви в Морската градина не са често явление, но винаги предизвикват реакция сред варненци, защото щетите са големи и се руши обществено имущество. За последната година в община Варна има около 20 сигнала за по-сериозни посегателства.

"Най-често са пейките, спортните съоръжения, голям проблем имаме със спрейовете и т.нар. графити. Има и други обекти, които са увредени. Имаше случаи и на паметници в Морската градина, които бяха зацапани с боя или изпочупени", обясни пред БНТ зам.-кметът на Варна Тодор Иванов.

Жителите на града приветстват идеята за поставяне на камери. Видеонаблюдението ще бъде разположено по централната алея на Морската градина от Слънчевия часовник до Пантеона.

Над 100 000 лева годишно отделя община Варна за проектиране и доизграждане на системата за видеонаблюдение в града.

"Камерите вършат изключително много добра и превантивна работа. Не само тази е причината да се въвежда видеонаблюдение в Морската градина, разбира се, че е необходимо такова, защото с онова, което записваме и архивираме като данни, подпомагаме много институции и органи, най-вече полицията, немалко правонарушения са разрити с помощта на тези камери", допълни зам.-кметът.

Предстои в по-късен етап видеонаблюдението да обхване цялата Морска градина и да достигне до Станчовата алея, където спортните съоръжения и плочите на олимпийската слава също бяха изпочупени от вандали, а след това бяха възстановени от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
И защо досега не са били поставени камери,интересно,при възможностите на Варна ,а кмета да не е поставил камери,значи кмета трябва да не бъде преизбиран при следващите избори,както и предишните 2-3 кмета.
7
1
 
2
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Специално за Станчовата алея всички кошчета са жестоко смачкани и изтръгнати от местата. Спортните съоръжения също бяха счупени и подмениха само малко от тях с други по-вандалоустойчиви. Предпазната мрежа за децата по оградата също е разкъсана и негодна. Две от мемориалните табели не са възстановени. Някой упорито развива гайките по самата ограда, вероятно с цел крадене на платната. Мисля, че основният спорт на младия българин е станал вандализма.
6
0
 
2
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Долу на паркинга на алеята до морето има малка табела,на която пише "забранено лепенето и рисуването по стените". И странно никой не смее ,да вандалства там или да рисува графити. Страха от мут*рите е много голям фактор.
5
4
 
4
 
! Отговори
op преди 3 години
някой усвоява в мъглата. Трябват пари ...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е заради протестите срещу незаконните строежи. После ще гледат на камерите и ще преследват хората заснети по видеата. Не може гербаджийска мутра да мисли за хората. Обикновено мисли за собственото и на близките си мутри спокойствие
3
5
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Вие да не си мислите, че камерите са да пазят Вас?! Камерите са за да пазят тях от Вас!
2
4
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
По-долу имах предвид родителя ти от женски пол, но фашистите от днес.дг цензурират наред.
1
3
 
2
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
По 5год,по 5год,по 5год,по 5год. за тия вандали и без съд и присъда за да излезнат по бързо....след 5год.