Болници алармират: Проблем с качеството на антигенни тестове!

От МЗ не са коментирали избора си на производители
6 фев 2021 09:30, Петя Славова
42
Болници алармират: Проблем с качеството на антигенни тестове!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблем с качеството на антигенни тестове отчитат болници в страната. Те се предоставят безплатно на лечебните заведения от РЗИ и са закупени от Министерството на здравеопазването.

Не става дума за всички антигенни тестове, закупени от здравното министерство, а за определени производители или партиди. Това са тестове, на които болниците разчитат, за да предотвратят заразяване на останалите си пациенти, съобщава БНТ.

Още по темата

В определени случаи медиците установяват изключително висок процент на грешка - например над 30% фалшиво отрицателни резултати, като е нормално да е в пъти по-малко. Оказва се, че да се получи сертификат за качество и чувствителност на теста, не е толкова трудно - това ни разказаха вносители на тестове. Процедурата е облекчена заради пандемията.

Близо милион и половина антигенни тестове е закупило министерството. Предимно от производители от Китай и Корея.

Всеки пациент в онкологичната болницу в Русе се изследва с антигенен тест преди да постъпи за лечение, за да не зарази други онкоболни. От декември медиците използват тестовете на здравното министерство и забелязват проблем.

"Просто отчитането е по-трудно. Индикаторната лента тръгва да се позитивира от двете страни и по средата остава бледа. Лакмусовата хартия се оцветява в допълнителни тонове, не знам дали е от буфера в кита или от самата хартия", каза Гюнай Мутафов, старши лаборант в Комплексен онкологичен център-Русе.

След проверка с PCR тест се оказва, че грешните резултати са близо 50%.

"По листовка всичките са над 95 процента точни. Това ни кара да мислим, че не са доусъвършенствани тези тестове, които ги раздават", допълни Гюнай Мутафов.

Многопрофилната болница "Свети Пантелеймон" в Плевен получават от РЗИ 1300 опаковки с бързи антигенни тестове.

"Ние ги държим в кутиите, просто не желаем да разчитаме на тях и на тяхната достоверност. Много фалшиво отрицателни резултати. Представете си в една клиника по ортопедия с 20-30 оперирани пациенти и един положителен какво би могло да се случи", каза д-р Елиза Георгиева - директор на болница "Свети Пантелеймон", гр. Плевен.

За проблем с партиди от закупените тестове потвърди и държавният здравен инспектор.

"Имахме такава информация от ВМА, разбира се веднага тази партида се спира от употреба, връща се на фирмата, за да бъде заменена. Тестовете не са с еднакво качество, това е ясно на всички", заяви доцент Ангел Кунчев.

За да обезпечи болниците и ДКЦ-тата, здравното министерство е закупило антигенни тестове от 13 производителя, основно от Китай и Корея. В момента пазарът е залят от тестове. Критерий за избора на министерството е процентът на чувствителност, на специфичност и маркировката за съответствие с евростандартите.

 "Има производители, които дават висока чувствителност и специфичност, дават всякакви сертификати, но не се потвърждават", заяви д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лаборатория.

"Практически няма стриктен контрол и не е трудно да се получи така наречената СЕ маркировка, за който и да е диагностик кит за ковид", каза Александър Дечев - представител на фирма вносител.

Към момента трудно може да се намери тест с декларирана чувствителност под 90%. Друг е въпросът каква е реалната чувствителност на тестовете.

Над 20% от закупените от здравното министерство тестове са от китайския производител, който са се отказали да ползват от плевенската болница.

 "В професионалните групи мнението за тези тестове е доста негативно и колегите не разчитат на тях", каза д-р Елиза Георгиева.

В Гърция например според Дечев има стриктни изисквания при избор на производител."Тестовете да са в списъка на одобрени от СЗО, за тях да има публикации в реномирани с медицински журнали, както и някои други критерии, по които категорично не могат да бъдат допуснати тестове, които да са със съмнително качество", заяви Александър Дечев - представител на фирма вносител.

От здравното министерство не коментираха защо са предпочели именно тези производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Владимир Владимиров преди 2 години
Много е вероятно тези китайски тестове да са с пъти по-скъпи от другите.Същото го наблюдаваме и с тестовете при децата.13 милиона за 400 000 тестаЦена: 13 000 000 : 400 000 = 32.5Много хора казват, че същите тестове на дребно в аптеките стрували 7 лева.Въпроса сега какво правим.Ще съдим някой за злоупотреба, за кражба и ще го третираме като национален предател???
34
3
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Според мен болниците алармират, че няма достатъчно болни за поддържане на ''епидемията''!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Борисовото правителство и ГЕРБ трябва да си ходят заради този изключително безхаберен министър на здравеопазването. Тестове има , но фалшиви, ваксини няма освен за избрани. Една част от хората не искат, ама друга иска! Иска ама НЯМА. НО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА НИ ЗАЛИВАТ СЪС ЛЪЖИ И ОБЕЩАНИЯ НА КОРЕМ. Те се ваксинираха и сега да става каквото ще.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е министъра да почне да се заклева, че правителството работи за благото на народа. Какво като главния медицински инспектор признава. Нещо да се променя? Правителството е закупило едни бок_ луци и населението да си мисли, че се грижат за него. Аз лично съм изхвърлил два такива теста за антитела - 40 лева на вятъра. Линиите просветват едва след 2-3 часа или на следващия ден. Да изтеглят партидите, ама гледат да ги пробутат на народа. Такава е нашата власт - неграмотна и безотговорна. Позор!
31
2
 
5
 
! Отговори
PCR преди 3 години
Всъщност неточни и положително фалшиви са ПСР тестовете - те не показват инфекция, а мултиплицират протеини, което НЕ значи, че човекът е болен.
30
0
 
5
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
Значи какво - направиха абсурдни поръчки за ваксините, после направиха и абсурдни поръчки за тестове. А и да - каква изненада, че няма ясни критерии какви тестове може да се поръчват. Все пак тия неизвестни китайски въобще не може да се правят договорки под масата :D :D :D
29
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
В Германия има 2 антигенни теста, които се купуват от аптека или онлайн. Цените преди НГ бяха 6.50 и 11.5Е приблизително. Немските власти признават при влизане в Германия антигенен тест, ако е с чувствителност над 70%. А на нашите им е малкоооо. Дали щото ПСР скъп и не се харчат поръчаните!?
28
4
 
3
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Далаверата с ковида е в пълната си сила, време не остана. 4 април не е толкова далеч. Трябва да се правят кинти, много кинти, планини от кинти.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PCR-ите пък са фалшиво положителни, за баланс.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо за фалшивите ПСР-и?
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де,ами ако има много фалшиво положителни("болните се чувстват естествено добре,жизнени са,живеят си нормално),какво става с тях - натиквате ги насила в болниците ли?Защо за такива случаи никой не алармира,или фалшиви могат(и трябва) да бъдат САМО отрицателни тестове?!Нещо хептен взехте да я забатачвате с фалшивото нагласяване на нещата!!!Де гьостерица,де!Ама случили сте на оФФчи матрял!
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо много фалшиво отрицателни :)) Паниката спада!
23
9
 
11
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Има един вирус, който убива повече от всеки друг вирус - вирусът на страха! Страхът според езотериката разбива аурата ти, раздрънка връзките между фините ти тела и плътното ти тяло, раздрънква и всичките му системи, а с такива тежки поражения във всичките ти структури ти си с единия крак в гроба! Тъмните сили ОТЛИЧНО знаят каква е силата на страха и го използват максимално откакто свят светува!
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е основният проблем на антигенните тестове. Голям процент фалшиво-отрицателни, но у нас Баце наду тестването с тях и намали използването на ПСР, които са с по-малък процент на фалшиво отрицателни. Не случайно от Европа ни критикуват, че сме страната, в която се тества съм утро и малко от страна на държавата.За съжаление до две седмици ще видим резултатите от пускането на гимназистите присъствено. Смърта не е евроинституция, на която да замажеш очите.
21
0
 
1
 
! Отговори
до 24 от славянин преди 3 години
''До славянин А да ти го набия в простата *** може ли?!''Може, пробвай се!
20
7
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Знаете ли колко би ми пукало ако се чувствам супер, а тестът ми показва че съм ''тежко болен''!? Толкова - 0! Не вярвам нито в ''страшната сила'' на вируса, нито в тестовете, нито във ваксините, както много пъти съм писал - работя във фирма с 80 колежки и колеги, миналата година карах три пъти грипоподобни състояния на крак и на работа, както ги карат и колежките ми и колегите ми!
19
2
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
дебита, ако има повече положителни заради скапани тестове ще има нови мерки. Новината не е никак добра...
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ваксините им са като тестовете.
17
0
 
22
 
! Отговори
Естествено! преди 3 години
От Здравното министерство са се нагушили. Затова са купили тестове, които никой друг не иска, но затова пък на висока цена. Естествено, срещу съответната комисионна. Не е ли ясно?
16
5
 
14
 
! Отговори
Горянин преди 3 години
Чудно ми е ,защо се чудите че такива работи стават в БГ.Ами че това е нормално за *** с такова крадливо ,корумпирано , лъжливо управление на Гробарите.Те мислят само как да се напълни шкаффчето на Бокича.