Колекторски фирми събират дългове, заобикаляйки 10-годишната давност

От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите
8 фев 2021 09:13, Петя Славова
35
Колекторски фирми събират дългове, заобикаляйки 10-годишната давност
Снимка: БГНЕС

Сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове са получили в Асоциацията за защита на потребителите. Според Асоциацията, тези компании са успели да измислят начин, които да им позволи да заобиколят приетия наскоро закон въвеждащ 10-годишната абсолютна давност, съобщава "Монитор".

Проверка на асоциацията е установила, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин лицето губи правото си да се позове на давността.

Така например, ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга, но и за лихвите описани в погасителния план на дадена банка. Банките понякога за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата. Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума посочена в погасителния план на банката (главница плюс банкова годишна лихва).

От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите както и националния омбудсман Диана Ковачева по случая. Възлагаме своите очаквания на г-жа Ковачева, която е призвана от висотата на заемания от нея пост, да защити по категоричен начин интересите на българските граждани, допълват от Асоциацията. Те апелират потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от фирмите събирачи на дългове. Призовават ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
17
 
! Отговори
Аззз преди 3 години
Аз пък взех съвсем умишлено заем,които знаех,че не мога да върна за операция на детето ми ,като ипотекирах апартамента,защото не можах да го продам бързо.Да го взимат сега,важното за мен е ,че си спасих детето.Понякога се налага ,да се търсят заеми за лечение,когато няма държава и лечение в България.
12
13
 
18
 
! Отговори
Лесно е преди 3 години
Не вземайте пари на заем и НИКОЙ, ама НИКОЙ няма да ви рекетира да връщате каквото и да било . Няма да идват колектори. Няяма да получавате "заплашителни" писма . Няма да видите дори и един рекетьор около вас.За какво вземате пари след като знаете че не можете да ги върнете ? Обичате да живеете в риск ? Обичате мутри да ви търсят и да ви заплашват? Мислите си че договора за заем който сте подписали мигновенно губи сила в мимента в който изхарчите чуждите пари които са ви дали ? Просяци.
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами те всички са хора на оня прокурор с каскетазатова и си правят каквото искати той душицата иска да има кюлчета
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На лихвар, застраховач и узаконен лихвар, имаш ли възможност, хлъзваш му го между бузките, без да ти мигва окото. Както правят те.
9
9
 
13
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Ключовата фраза в поста ти е: "и НАП не си ги търси". Ми, дреме ми за твоята пенсия. Като 10 години си бил мишок и не си проверявал дали са ти плащани осигуровките, кой да ти опази пенсията бре? Аз ли? И на мен един не ми ги беше плащал 5 години. Хайде сигналче, че да видиш как ми плати всичко, че и глоба от 50 000 лева. Е, и фалира де.
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с 10 годишната давност е много глупаво. Шефката не ми плаща пенсионните осигуровки и НАП не си ги търси и сега чака НАП да и опрости дълговете след 10 години. Само че накрая аз ще остана с орязана пенсия, заради тази давност.
7
4
 
18
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Ами пък хайде малко хората да започнат да се пообразоват и да си отстояват правата, че то иначе няма кой друг. И на мен СС-груп някаква се опитаха да ми правят постановки за някаква сметка към мТЕЛ от 2008 година. Първо ласкаво досаждаха с молба да им преведа поне част от 80-те лева. После втвърдиха тона, пък то и аз. Ласкаво попитах колко коли хора ще ми дойдат, че да осигуря презервативи, че ги очаква *** приключение. Нарекоха ме пRостак и вече втора година ни вопъл, ни стон от тях.
6
4
 
11
 
! Отговори
Некой си преди 3 години
Защо управниците наши, избрани от народа, са калпави апаши и прости по природа? Защо закони пишат се от алчни днес злодеи,а не както в Европа - от правни корифеи? Защо никой не вярва на родната полиция? Дали защото с мафията тя е в коалиция? Защо в един известен, голям и мощен джип, седи необразован, трагично-смешен тип? Защо за да изкарват все по-добра заплата, мнозина покрай него продават си душата? Защо той управлява поробена държава, а не е зад решетките на правова такава? Аз отговора знам го, надявам се и вие. Виновен не е друг! Виновни сме си ние...
5
11
 
23
 
! Отговори
Аноним преди 3 години
До АнонименАко събирането на дължима сума е рекет то искането на пари от банки и кредитни фирми какво е - измама и изнудване ?Значи искаш пари. Подписваш разни документи без да гледаш, щото погледа ти е в малката купчинка пари дето трябва да ти дадат ... криеш се после 10г. и не си изпълняваш обещаните лично от теб задължения . Направили са ти 1..2...3... компромиса и опити да започнеш най-накрая за си върнеш взетата сума .... и накрая РЕКЕТИРАЛИ ТЕ били . Тарикат ли си ?
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо изобщо е позволено във закона да има фирми с такива правомощия? Та нали си има Частни и държавни съдебни изпълнители, мвр и всички други институции ??
3
17
 
33
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 2Рекет ли? Значи да дължиш пари и някой да си го поиска е рекет?Като не ти харесва да връщаш не взимай пари! Стига сте живяли с фалшив стандарт на кредит, който всъщност не можете да си позволите.
2
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е преименуване на рекета и е даден на свои мутри. Трябва да се забранят частни колекторски и лихварски фирми. Не може държавата да узаконява рекет .Самият държавен апарат вече е рекетьорско сборище .
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се касае за здраве - не вземате заеми бе хора. Можете