Цената на нивите в Добруджа пада, в Монтана и Видин - расте

Инвестицията в земя е пристан за съхранение на пари
9 фев 2021 16:52, Анисия Иванова
23
Цената на нивите в Добруджа пада, в Монтана и Видин - расте
Снимка: БГНЕС

Земята в България не е комасирана, не е уедрена и на много малко места имаме напояване, което обхваща не повече от 3% от общия обем на обработваемата земя. Това вреди на интереса към обработваемата земя в България, каза Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Още при първия локдаун сделките с имоти намаляха значително. Независимо че в един период от време отпаднаха противоепидемичните марки, страхът от заразяване доведе до това сделките със земеделска земя да се извършват само при крайна необходимост", каза гостът.

"Забелязваме много сериозен спад - търсене има, но предлагането е слабо. Както знаем, земята не се произвежда и това води до допълнителен стрес на пазарите“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта пазарът на земеделска земя е много динамичен в зависимост от региона, като в Добруджа се забелязва по-голям спад в цените за първи път от години, докато в Монтана, Враца и Видин те нарастват.

Подобна е ситуацията и при рентите, като те се определят според землището и климатичните условия, обясни Стайков.

По думите му основните играчи на пазарите в момента са българи и не се наблюдават тенденции на чуждестранен интерес.

Стайков прогнозира, че пазарът ще се възстанови след втората половина на годината, като добави, че това зависи както от темпа на ваксинация, така и от климата. Инвестицията в земя сега е един пристан за съхранение на пари.

"Ако възстановим напояването няма да сме толкова зависими от климата и тогава цените ще продължат плавно да се покачват", каза още гостът.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Шмайзер преди 3 години
До АнонименВ твоята глава вече е пустиня!
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 20-30 години, като България стане пустиня, ще видиме какви ще са цените на земята.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пада друг път колкото падна и цената на имотите Голем смех падна
15
2
 
6
 
! Отговори
Латифундист преди 3 години
Значи ще купуваме ниви в Добруджа.
14
3
 
10
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Цената на земята в Добруджа ще падне точно на 32 май. На някои им се ще, ама.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНеотдавна гледах видео от северозапада за един образ,човека си извадил сам зъба,защото нямал пари за зъболекар,те нямат средства за себе си, камо ли средства за развитие на района си! Те нямат чекмеждета,които чакат да бъдат напълнени!
12
1
 
11
 
! Отговори
северозападен мързел преди 3 години
До Анонимен 13Ех, колко е лесно да ''умуваш'' и да се плюнчиш зад монитора!
11
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северозападна България най мързеливите хора. Топкова земя има там за различни дейности....нищо неправят . Само реват и чакат някой да ил помогне . Кой е този някой ! Извънземно! Започнете да произвеждате нещо...четете гледайте...
10
5
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Вие забелязвате ли кво става на вън ? Трета зима без зимна влага. Просто не вали и няма да има реколти .Явно се променя климата.
9
1
 
3
 
! Отговори
wild west преди 3 години
Да не строят нова магистрала?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако сте 30-40 собственика, ще можете да си закарате краставиците направо в Била, няма нужда да търсите мутри.
7
8
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Че кой Ви спира да възстановите напояването? Нали вече ще има водни сдружения и можете да участвате?! А, забравих, Вие пари не щете да давате, само да получавате, ако може на площ, че е най-лесно...
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименсъбирате се 30 - 40 собственика на обработваеми земи , правите си едно частно ТКЗС и готово .-------Ами не е "готово",защо аз помня как селяните си изхвърляха продукцията и краставиците на пътя,защото мутрите им налагаха ниски цени на изкупуване и хората се отказваха от земеделие,защото не можеха да си покрият разходите. А субсидиите са по-ниски от другите ЕС държави,защото управляващите ни не изискават повече от ЕС, но и субсидиите се раздават само на приближени на властта
5
2
 
9
 
! Отговори
режисьора преди 3 години
Цената на земята е сравнително постоянна величина във времето. Най голямо нарастване има в Румъния от около 300 до около 6300 долара/хектар. Навсякъде земята поскъпва. Тенденцията е такава.
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкажете как един български земеделски бизнесмен напуска България, залага си земята и със заема инвестира в земя в САЩ , защото е притиснат в България и няма сигурност.Докато не изгонят и последния българин и унищожат българския бизнес,няма да мирясат,докато не изсекат горите и оставят голи чукари,няма да мирясат,докато не замърсят и природата ,няма да мирясат!Защо няма контрол и правов ред?
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
събирате се 30 - 40 собственика на обработваеми земи , правите си едно частно ТКЗС и готово .
2
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербери,върнете стоманените тръби за напояване ,които откраднахте!И дайте трактори и техника на селяните,както и пазар, за да не оредява населението и опустява България!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сюжет на филм:Човек пътува 40 години във времето, ама не знае напред или назад, защото е от Видин...