Спасиха турист от смърт на връх Ботев, но едвам го накараха да слезе от планината

Той искал да снима филм
12 фев 2021 21:19, Нели Христова
39
Спасиха турист от смърт на връх Ботев, но едвам го накараха да слезе от планината
Снимка: БГНЕС

Турист бе спасен от бяла смърт край връх Ботев след акция на отрядите на планинската служба в Калофер и Троян. Странното в случая е, че едвам го накарали да слезе от балкана.

Издирването му започнало, след като в късните часове на 10 февруари бил получен сигнал от млада жена, че приятелят й тръгнал към заслон "Ботев", но връзката с него се изгубила. Обадил се на баща си малко преди 2 часа през нощта, но бил силно дезориентиран. Рано сутринта на следващия ден две групи от планински спасители – от Троян и от Калофер, тръгнали  едновременно от север и юг към заслон „Ботев”. Успоредно с това през централата на ПСС била задействана процедура за локализиране на телефона му от мобилния оператор, пише "Марица".

Около 10:30 ч. е получено съобщение от дежурния метеоролог в ХМС на вр. „Ботев”, че е забелязан човек в посока връх Жълтец, който се движи бавно и неориентирано. Въпреки ураганния вятър и с риск на живота управителят на туристическата спалня на връх Ботев се качил на ските и тръгва към заслона, за да помогне на туриста.

Отрядът от Калофер успял да получи от Виваком снегоходна машина, за да стигне по-бързо до туриста и да изпревари влошаването на времето.

Управителят на туристическата спалня насочил туриста към заслона, като му посъветвал го да се преоблече със сухи и топли дрехи и му дал вода.

По всяка вероятност заради стреса от прекараната навън нощ и хипотермията туристът настоявал да остане няколко дни в заслона, за да снима филм. Двамата планински спасители от Троян, които стигнали до заслона, също не успели да го накарат да тръгне надолу. Те му запалили печката, за да се стопли. През това време дошли колегите им от Калофер със снегоходната машина, които убедили мъжа да слезе с тях до местността Паниците, където го очакват близките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Курти Куртев преди 3 години
Дайте снимка на този псевдотурист... Заради такива умственоизостанали спасителите си рискувт живота...
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото си спасител, толкова и казваш истината! Хайде да са малко повече от 10лв... По важното е спасителите да са Хора с морал и съвест и след акция първо да запитат - "как се чувства спасения след акцията", а не "кога ще ни преведат парите от акцията". Бъдете здрави!
28
2
 
0
 
! Отговори
ОТ СПАСИТЕЛ преди 3 години
Парите за доброволците са 10 лв на акция, но възможността да помогнеш на човек в краина нужда е върховно
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПижоАбсолютно съм съгласен с теб, те може би без пари работят....може и да взимат някой лев, обаче си е до чувство да бъдеш спасител не до парите :))
26
0
 
11
 
! Отговори
Taню преди 3 години
Е, на тоя с абс. кеф ше му напукам шамарите. Правил се на мъж пред кифлaта. Цял отряд хора ще се трепят в най-трудната част на Балкана, че да го спасяват... На Г-н Нешев тепърва ще му става страшно, като гледам какви *** стръвно са налазили планините...
25
1
 
30
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
До Вуйчо ВаньоАз също се присъединявам с респект към доброволците от Планинската спасителна служба. Реплекирам те, защото те НЕ са "ниско платени". Те НЕ СА ПЛАТЕНИ ИЗОБЩО. Това са доброволци! Планинската спасителна служба е част от Българския червен кръст и заплати там няма. Няма хонорари, бонуси и т.н. Дейността на БЧК и съответно ПСС се осъществява само и единствено с доброволен труд!Респект!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно е с психопати.Психопатите имат нужда от мн. адреналин за това се стремят към дейности с висок риск или голяма физическа активност.Например, тъпо ми е,нека видим как ще реагира съседа, ако го събудим с пиратки под прозореца, в 3 ч.през нощта или как ще реягират хората като ги замерваме с бутилки от прозореца на хостел".Това с пишман туриста е чиста психопатия.Този тип грандомански представи карат психопатите да вярват,че нормите, законите и правилата не важат за тях.Устремени са към върха.
23
0
 
12
 
! Отговори
факт преди 3 години
Всеки луд с номера си... в Индия такива ги бият с една здрава тояга около метър дълга и около 3 сантиметра дебела. Не знам от каква дървесина е, за да си поръчам няколко да имам и да набивам ум в главите на някои
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Млада жена се обадила,че приятелят й липсвал!Ясно младежът се яко дрогирал и се взел за оператор снимащ филм за планината!Да му направят тест за наркотици.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе оставяйте го там и след 3 дена само да са посмяли близките му да ревнат че никой не го е спасявал. Аман от пишман планинари. Филм щял да снима той. Бе къв филм бе, ти не знаеш де са намираш, филм щял да снима....
20
2
 
10
 
! Отговори
според него преди 3 години
Основен проблем е наличието на мобилна връзка - обадила се ,че нямало вече такава , а пък посред нощ в два часа отново имало...... Я го оставете на естествен подбор - нали е търсил усамотение, хармония и вдъхновение в Балкана - щеше да ги намери до другата вечер със сигурност!!!
19
4
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
А има ли планинска застраховка и кой ще плаща масрафа по издирването ??? А!?
18
7
 
20
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До Анонимен 20 Да бе мноУ ясноОще един дето си следвал мечтите, пА после и за него хеликоптери да вдигаме, па доброволци да го търсят, па статии да се пишат.Не знам това момченце дали има баща, ама ако съм на баща му го правя едно ТВУ заключен една седмица в банята на шамари и студена вода, пА арем му дойде акъла.Че го родим язе, че го храним, а оН ми тръгнал по баирите филм да снима.Такаааааа ли?!?! Земи тия шамарри синко...
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо ВаньоНяма какво друго да се каже :) Човека може би е отишъл да си сложи край на живота, спасителите са го сецнали :) *** шега естествено :))
16
5
 
20
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Щеше да стане чуден филм, приятелката му щеше да пусне сърцераздирателен пост във ФБ как са тръгнали заедно и се връщат заедно, ама не по начина който си е представвяла и т. н. Разбира се трябва да има и виновни - примерно производителите на обувките му или пък на чорапите и ръкавиците, заради които премръзнал в нощта на снега... В крайна сметка гледахме един такъв герой в много по-хард вариант.
15
2
 
42
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
До ГробиАбе мани мани бате....Чудя им се на търпението.Ми като ми каже Оставете ме ОК пич, и си отивам в топлата хижа....Другия вариант е да го ритам по склона до Калофер, таман да го отпуснат субстанциите дето ги е шмъркал.Респект към Мъжете от ПСС.Високопланинските, но ниско платени герои наБългария
14
2
 
19
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Рипаш срещу Виваком, щото имали машина да ремонтира предаватели с проблеми по планините ли? Ама , съдейки по акъла ти, ти си от същите баирбудали. Ако дойдат да те спасяват с тая машина, едва ли ще откажеш. Все сте смели на думи, пък мани, мани...
13
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсата на физически труд кара хората да изперкат. Ако си копал цял ден на нивата няма и да ти дойде на ума да обикаляш из планината.
12
3
 
16
 
! Отговори
Mda преди 3 години
Жалко, трябвало е с ризници да го дотъркалят до долу. Планината се напълни с ****или.
11
3
 
22
 
! Отговори
Гроби преди 3 години
До Вуйчо ВаньоТия от ПСС и печката му запалили, кафе не му ли свариха, топло чайче, нещо;))) Бе и миндилят му с миндел, ку откорша една вейка от смърчовете или бориките, па като я поокастра грубо, па бой, бой, бой, ша го стопла едно убаво и а надоле...;)))