560 машини обработвали пътищата в страната през нощта

Всички пътища са проходими при зимни условия
15 фев 2021 11:12, Красимир Ангелов
3

Снимка: АПИ

560 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, съобщават от АПИ.

Настилките и съоръженията се третират срещу заледяване и хлъзгавост, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим.

Всички пътища са отворени за движение за леките автомобили и са проходими при зимни условия. Ограничен е трафикът на тежкотоварни автомобили над 12 т и преминаването с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала", по път II-37 Батак – Доспат и по път III-866 Девин – Михалково. В област Смолян снежната покривка е над 35 сантиметра.

Затворен за МПС над 12 тона e "Троянски" проход.

Днес в 9 области в Югозападна и Южна България – Перник, София-град, Софийска област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, е определен жълт код за потенциално опасно време за ниски температури, които създават условия за поледици и хлъзгавост.

Обработката на настилките продължава, тъй като заради ниските температури особено в усойните места и по съоръженията има предпоставки за хлъзгавост и заледяване.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя, отчитат от пътната агенция.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшно почистване бре. Само прибиране на пари. Вчера горе-долу по обяд, карам към Варна и стигам участъка наречен магистрала. Гледам пътя сух,пък по асфалта нещо като малки парченца лед. Настигам един камион дето хвърля сол. Не било лед ами сол. Като има сняг и лед нито се чиести,нито се хвърля сол, ама на сух асфалт може. Ще се приберат едни пари. После ще ми обясняват, че не се краде.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътищата доста добре но тротоарите са зле на много места. Трябва повече от тези малките багерчета да обикалят.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре се справят с почистването, позитанците нека си изтерясват и кълнат, те друго не могат.