Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?

Гъвкавите работни схеми увеличавали производителността с над 30%
15 фев 2021 17:00, Анисия Иванова
193
Демоде ли са 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица?
Снимка: Pixabay

Производителността и ефективността на труда са се увеличили с над 30%, благодарение на въвеждането на гъвкави работни схеми, става ясно от Проучване на Adecco, което обхваща 8 хил. души предимно в най-големите икономики в света. Това сподели д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Когато служителите са били попитани на какво отдават повишената ефективност и продуктивност, над 75% споделят, че това се дължи на по-голямата свобода и контрол върху собствената им работа в сравнение с предпандемичните обстоятелства", каза Йончева.

По думите й пандемията е послужила като катализатор на вече залегнали трансформации в трудовия пазар и там, където работодателите се притеснявали да въведат гъвкави работни схеми, които в България са били разглеждани като стигма, сега вече подобно притеснение е отживелица.

"Към този момент по-скоро мениджърите и собствениците на бизнеси не са готови да отговорят на променените изисквания и очаквания към тях от страна на служителите като емпатия, меки умения и емоционална интелегентност. Все пак това са умения, които се натрупват с времето, но за сметка на това първата стъпка вече е направена, а именно промяната в психологическите нагласи", допълни тя.

По думите й бизнес лидерите доскоро са били микромениджъри, наблюдаващи процеса и следящи какво правят служителите им през 8-часовото работно време, но сега вече те нямат възможността да го правят поради дистанционната работа. За да разберат дали работният процес е ефективен, те са принудени да комуникират със своите служители на много по-задълбочено ниво, обясни д-р Йончева.

"Ползата за бизнеса от гъвкави работни схеми ще бъде изключително голяма. Още преди пандемията много служители загатваха, че 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица вече са демоде. Това очакване на служителите за постпандемичното им професионално развитие е налице от една година насам", каза още гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

От разговора стана ясно, че експериментите с намалено работно време и по-кратка работна седмица са малко на брой, но данните от тях са изключително позитивни и дават надежда за интересни промени на пазара на труда.

"Една фирма, ескпериментирала по подобен начин, докладва увеличение на ефективността с около 40% при 4-дневна работна седмица. Друга отчита 20-процетно нарастване на ефективността, но пък за сметка на това ангажираността на служителите се е увеличала с 40 на сто".

Според госта в обозримо бъдеще не се вижда краят на фиксираното работно време, нито правителствени реформи в тази насока, тъй като те вървят много по-бавно от реалните потребности на пазара, но определено се очаква гъвкавост.

"Не смятам, че можем да се върнем към така нареченото "старо нормално" при положение, че вече сме опитали от ползите на друг тип организация на труда".

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тукашните *** са с плаващо работно време 24/7. Винаги са готови да те залеят с тъпoтиите си и да опорочат всяка новина.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два часа на ден .Три дена в седмицата .Да мой да си почине оня с джипката че много се уморил ;) Той султана вече е минал на тоя режим затова не ходи у министерски съвет .
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да познанем. Ако 8-часовият ден е демоде, следователно го правим 12-часов. То горе-долу и сега е така, при пенсионна възраст близо 70 години.
15
5
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Разбира се, че труда е благороден, иначе си турист. Но безсмисления труд който кипи в капитализма не е.
14
0
 
17
 
! Отговори
Ryugg преди 3 години
Кажете го на служителите на магазини или заведение...
13
4
 
12
 
! Отговори
Демоде е работата преди 3 години
като цяло. По принцип само бал.ъче.тата работят. Нормалните хора на работят.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е модно да се въвеждат еднакви стандарти за коренно различни видове труд. Някъде е възможно да се търсят резултати, за други позиции е важно спазване на точноопределено работно време /напр. работа с клиенти, деловодства, на каси ит.н./.Изобщо подобни обобщения издават само липса на професионален опит и незапознатост с проблема.
11
3
 
28
 
! Отговори
НималсSS преди 3 години
Демоде са да за германци , белгийци , англичани холандци , за тях работната седмица е 3 дневна като на работа не работят а са само шефчета !! Работим ние освободените от комунизъма робуваме сега за по 10 евра на час на освободителите които закриха всички наши заводи !!! ЕВАЛА !!!! НИЕ РАБОТИМ ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДО СЪБОТА НА ГУРБЕТА И ПАК ПАРИ НЕМА !!!!!!!!!!!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трудът е демоде от началото на човешката историяили владееш другите или те теб, като победителя (онзи с повече земи) налага труд (демек окови) над победените за поколение напредсъвременният човек не разбира това и си мисли 'бачкането' и демокрацията' (пребоядисан олигархо-комунизъм) го прави свободен'благородието на труда' (разбери прегърбен гръб, оточени крака, засухрени ръце) е комунистическа пропаганда
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работен ден? Работна седмица? Тук това няма да мине.
8
14
 
5
 
! Отговори
ИТ ЗАПЛАТА 6900 ЛВ преди 3 години
Трябва да се работи по 60 часа седмично, само мързеливите търтеи искат по 3-4 часа да работят и да вземат по 5к заплатам не бутат!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те никога не са идвали на мода. Пише за тях само в КТ.
6
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм работил по 8-часа на ден. Още като зелен студент на 21 започнах работа в една израелска IT компания. Тенис на маса по цял ден, дартс, масажи, игри. Докато навляза в материала не си позволявах да се забавлявам повече от час на ден, но бързо бързо свикнах и неща, които преди 12 години ги правех по цял ден, сега ми отнемат 10 минути. Когато се налага, оставам след работно време. От край време в офиса ходя само, за да поиграя с колегите. Така е по всички западни компании.
5
2
 
25
 
! Отговори
Observer преди 3 години
И от всичко какво се вижда,? Работника работи, директора е шефа, мениджърите по департаменти са организаторите. Ами какво вършат така наречените подмениджъри, шефове на екипи, тийм лидери. Май стават излишни. А там беше най голямото натягане. Свои хора, роднини и всякаква абсолютно ненужна плява.
4
2
 
8
 
! Отговори
Полюционер преди 3 години
Та кой работи толкова много?
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"гъвкави работни схеми" разбирай : ще бачкаш по 12-13 часа, когато на шефа му е кеф
2
2
 
20
 
! Отговори
81051 преди 3 години
Който е гъвкав и умее да сиправи сметката добре, вече е оценил предимствата и надистанционния труд, и на ротационните схеми с дожурства в почивни дни. Който мисли по дъървения начин, не съумява да се справи с новите условия инеизбежно се проваля. Не ми се споменава за фелдфебелчетата, които в стремежа да се зитъкнат, тормозят служителите с *** контрол, с ненужни всекидневни отчетчета и докладчета. Такива трява да бъъдат отстрнявани без никакви отсрочки, защото нанасят най-големите вреди
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4-дневна седмица човек е много по-ентусиазиран и по-продуктивен. Отдавна трябваше да я въведат, където е уместно.