20 фирми с помощи от 150 хиляди, повечето - ресторанти и заведения

Има и такива с едва 300 лв. за наеми, заплати и осигуровки
18 фев 2021 20:34, Петя Славова
25
20 фирми с помощи от 150 хиляди, повечето - ресторанти и заведения
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Търговците, които ще получат пълен размер на помощта от Националната агенция по приходите (НАП), наброяват едва 20 фирми. Това показват данни от последните издадени заповеди от шефката на НАП Галя Димитрова за изплащане на сумите. Въпросните фирми ще получат максималната помощ от 150 000 лв., отпускана чрез приходното ведомство, предава "Монитор".

Сред одобрените кандидати са туроператори, туристически агенции, йога студиа, както и кина. В списъка с останалите над 3400 търговци, които също ще получат безвъзмездни финансови средства, се включват магазини за търговия на дребно, заведения, фитнеси, хотели в Слънчев бряг и други.

Още по темата

Повечето от одобрените бизнеси са ресторанти и заведения. От таблиците в заповедите става ясно, че има кандидати, чиято помощ е под 1000 лв. Някои от тях ще получат по едва 500-600 лв., а други ще приберат по-малко от 300 лв. безвъзмездни средства, които да използват за наем, заплати или осигурителни вноски на служители, заплащане на ток, вода, за ремонт или друго. При голяма част от документите обаче има допуснати грешки - в 60 на сто от случаите има неточности в срока или декларирания оборот. Приблизително 50% от заявленията за подкрепа в размер на 10% всъщност се отнасят за обекти, намиращи се извън молове или търговски центрове, което е задължително изискване за подпомагането.

Реално фактор за размера на финансовата помощ е икономическата дейност на предприятието. С 20% от оборота си без ДДС може да бъдат подпомогнати търговци, чиято основна или допълнителна икономическа дейност е свързана с образование, дневни грижи за деца с артистична и творческа дейност, с разпространение на филми и телевизионни предавания, с музеи, опазване на исторически паметници и места, с поддържане на добро физическо състояние, с ресторантьорство, наеми, пътнически транспорт. С 10 на сто от оборота пък могат да бъдат подкрепени заетите в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, с лекарства и други фармацевтични стоки, с медицински и ортопедични стоки, с цветя, растения, семена, козметични стоки. Тук попадат и фирмите с туристическа агентска или операторска дейност, както и магазините в доскоро затворените молове

Припомняме, че мярката бе обявена в края на декември и още в началото на януари започна да действа. Чрез нея микро-, малките и средните предприятия (МСП) могат да получат до 150 000 лв. Безвъзмездно, като задължително изискване е те да са засегнати от някоя от последните заповеди на здравния министър.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 23
"Милионерчето"е отчело повече от 900хил.лева.за м.декември 2019-та! Колко ДДС, данък печалба, данък върху доходите на физическите лица и осигуровки е внесло? Пенсиите на колко пенсионери е осигурило? Спрян е. Наемите си текат. Охраната, банковите кредити и т.н. Дайте този дето може да го убием с камъни. После защо бягат кадърните българи. Него го плюете. А този дето крие обороти и не си плаща задълженията го съжалявате. Е, нема да ги стигнем европейците с този манталитет.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай ти Гaня не иска да плаща осигуровки, данъци и застраховки, пише сметките на листчета, крие оборот, маже и лъже. И после - ама що така стана.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
значи на милионерчето с ресторанти по Витошка по 150 000 сакън да не фалира ,на олигаршчето с хотелите по 150 000, а на пенсионерите 300 лв пенсия !
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 15
2018г. БВП Белгия- 542,8 милиарда USD. България - 65,13 милиарда USD. Източник Световната банка. Пак заповядай.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 17 До 15
Като кажеш "А", следва да кажеш и "Б". Какви са данъците и осигуровките в Белгия? Какъв е БВП на Белгия? За "бумащината" не знам дали си наясно. Попълвал ли си документи за кандидатсване. Защото аз от април 2020-та го правя.
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четете поне заглавието!
Цитирам: "Търговците, които ще получат пълен размер на помощта от Националната агенция по приходите (НАП), наброяват едва 20 фирми."
Двадесет! Двадесет, по дяволите!
За цяла България!
Яко подпомагате, няма що!
Благодарим от сърце!
18
4
 
11
 
! Отговори
Издънкова преди 1 месец
Това са на нашите хора от бул Витоша която я затворихме за да могат да си правят бизнеса там иначе защо да има парко места за живущите като можем да отдаваме под наем улиците и тротоарите на наши хора
17
4
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Дъщеря ми има фирма в Белгия.
И да, повярвай ми, няма нищо общо нито условията им, нито бюрокрацията.
Да не ти обяснявам за какви РЕАЛНИ пари става дума, не за тиквените милиони и милиарди.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 13
И аз работя с фирми от различни браншове: фитнеси, кебапчийници, патфюмерия. Те си получават помощите без никакъв проблем.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 13
Ти дай твой пари и после гледай дали си имал основание. Не разполагай с чужди. Получават си парите когато са изрядни. И в Герамания кога започнаха да плащат? Та хайде Приказки от 1001 нощ. Другите държави са разтворили кесиите и раздават на калпак. Имам клиент който си получи 20%. Но го отряза една от банките за безлихвения кредит. Защо ли? Та хайде продължавай да философстваш.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12
Ами виж ги. След това ги провери в търговския регистър. Всичко е публично. Пусни в Гугъл търсене и виж дали има статии за тях, техните собственици и роднините им. И ни светни. А не се чуди. Ако имаше нещо досега Свободна Европа, Дневник/Капитал, Биволъ и т.н.да са писали. Опозицията също не спи. Ама няма. Защото парите са по европрограми. И ще има бау.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък работя с много фирми от различни браншове и не знам за нито една, получила и лев помощ!
Естествено, че има ясни критерии и те са такива, че да не може да се получи реална подкрепа.
Поинтересувай се как е в цивилизованите и правови европейски държави и тогава пей възторжени песни за шайката Гроб!
На много места директно раздадоха пари, а след това се преценяваше дали получателите наистина имат нужда от подкрепа. И това за да е бързо и да не фалират хората.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои ли са въпросните фирми, сигурно на някои баце и маце....
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 8
Сигурен съм, защото съм подал докумети на няколко фирми по различни програми и те са одобрени. Има ясни критерии. Декларирания оборот сверяват с данните от касовите апарати и подадения годишен статистически отчет. И така трябва да бъде. Аман от тарикати.
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Списъците с одобрените фирми по мерките 40/60, 10 и 20 % от оборота са публични! Разобличете "гербаджийските" фирми. Счупете главата на змията! Хайде! Да не се окаже само, че сте хейтъри и тролове!
9
6
 
18
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Какво има да се сочи?
Одобрените със сериозни суми са гербавите фирми, имаш ли съмнения?
За другите остава подигравката и униженията.
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДртПрч
Заповедите са публични! Посочи в тях гербаджийските фирми! Хайде отворко!
7
0
 
5
 
! Отговори
наши ваши и т.н. преди 1 месец
ние сме на всеки километър!
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1
Абе пич смотан! Не може да си декларирал 2500лв. на месец и да искаш сега 150 хиляди! Масово се декларира 1/4 от оборота. По ведомост са с по 18-19лв.на ден и нямаха проблем досега? А сега им дават 24лв.на ден и олеле, това са нищо пари! Защо ли? Масово са със задължения за осигуровки и данъци. Но карат 7-ци, по две седмици на море в Турци, купиха големи апартаменти в южните квартали на София и т.н. Що да плащат данъци? Сега дай! Ама нанай!
5
1
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Раят , слезе на земята .
Яжте и пийте , братя и сестри. Ще живеем вечно с новата ваксина