Срокът за техническите паспорти на сградите наближава

Процедурата по подготовка на документите може да отнеме година
18 фев 2021 10:20, Петя Славова
94
Срокът за техническите паспорти на сградите наближава
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наближава крайният срок за изготвяне на технически паспорт на сградите. До 31 декември 2022 година всички собственици трябва да са готови с документацията. Процедурата по подготовка на документите може да отнеме повече от година.

Срокът няма да бъде удължаван, защото процедурата вече четири пъти е отлагана. Тя е по изискване на Европейския съюз. Паспортизацията е задължителна за сградите, които са построени преди 2007 година. Глобите са 300 лв., но това не отменя ангажимента на собствениците такъв технически паспорт да бъде съставен.

По думите на Александър Александров, който е професионален домоуправител, техническият паспорт отразява реалното конструктивно състояние на една сграда, отразява промените, които са извършени в нея, функционирането на всички системи и е една гаранция за безопасност.

"Самата процедура може да стигне до година, процесът е сложен особено когато сградата се състои от повече от един отделен вход, т.е., няколко входа трябва да се обединят в едно, тъй като е важно да се знае, че паспортите се правят за цялата сграда, а не се прави поотделно за всеки вход", уточни пред БНТ Александров.

Всеки вход избира представители, които избират фирми за техническите паспорти, но по думите на домоуправителя се стига до конфликти - коя фирма е по-добра, коя оферта е по-евтина, трудно се събират пари и реално може да отнеме и повече време от една година.

В момента няма фиксирана пазарна цена за изготвянето на техническите паспорти, но според Александров средно се очаква за апартамент от 60 квадрата да бъде в порядъка на 200 лв. Разходите се разделят между живущите в един вход, като е редно това разпределение да се случи на база големината на тези апартаменти, на база квадратура или на някакъв друг принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
37
 
! Отговори
SS преди 3 години
Едни фирми на едни ,,наши"хора ще направят пачка.Измислят се закони,наредби и правила за да се оскубе населението. Сега вече търпението свърши и май ще играят тоягите.
62
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето хора не се интересуват от поредното изцеждане на пари от народа.Държавата да плати и да изпрати специалисти да свършат работата, ако е толкова важно.
61
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БабаНа за какво и е и нужен този паспорт ? пък и не само на нея , а и на всичси нас, освен да ни съберат още едни пари които да напълнят нечий друг дълбок джоб. Нов вид данък , както и еко винетката за колата.
60
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не участвам в подобни глупости.
59
0
 
32
 
! Отговори
Баба преди 3 години
Само да обяснят ,как баба живееща сама със минимална пенсия ще спести 200 лв за този паспорт ?
58
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как ще поискат паспорт на бабата с 200-300 лв.пенсия,която едва свързва двата края или на незаконните ромски бараки в гетата,които са стотици хиляди.
57
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези вече са пресметнали колко ще спечелят от паспортите и от глобите.И повярвайте ми,никак не е малко.Ще се пълнят чекмеджета,яко ще се пълнят.
56
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма интерес към тези паспорти. Ненужни и скъпи бумаги без съществено значение за собствениците. На който му е хрумнала идеята, да ги плати.
55
2
 
21
 
! Отговори
SS преди 3 години
Както съм казвал идват лоши времена,пандемия,финансова криза,глад,европейски рекет и т.н.ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ КОЙ С КАКВОТО МОЖЕ !!!
54
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди това трябва да се издадат жълти книжки на тия,които го измислиха и да се изпратят в съответните специализирани заведения.
53
1
 
25
 
! Отговори
Най-притеснително преди 3 години
е огромното количество лични данни, и документи за собственост, които ще бъдат описани в тези "технически паспорти" и ще дадат достъп на всеки зложелател да се възползва, къде за избирателни подписки, къде за кражба на имоти, къде за изнудване, а на имотната мафия много храна за години напред. По принцип си има институции, които са създадени за да съхраняват такива бази данни - и дори от тях успяват да бъдат откраднати - пример НАП, какво остава за това да ги размахваме по техническите паспорти.
52
2
 
32
 
! Отговори
SS преди 3 години
Тук вече ще стане проблем.Тия съвсем прекалиха.
51
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 1 Било изискване на ЕС. Изискване на ЕС ли е вече неколко години в България да се гори *** на ЕС? да ни продават некачествени храни ? Не желая такъв ЕС. Преди когато бехме към друг съюз немаше никакви подобни изисквания. Аз си искам тогава старият съюз.
50
4
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Ще го търсите спокойния живот от времето на бай Тошо.Няма да го намерите !!!!
49
4
 
6
 
! Отговори
морски преди 3 години
Къщата ми гредоред паметник на културата, не е дала "дефект" много поколения наред.Да му мислят наивните руснаци, купили некачествените апартаменти ново строителство!
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след пернишкото земетресение 2012 г. много от сградите в софия се оказаха с пукнатини,което за пореден път доказва,че сградният фонд в столицата е в окаяно състояние.софия е в сеизмична зона...средата на 19 век по витошкия разлом става земетресение от 7 степен,но спред други сеизмолози то е било над 7,5-8 степен.ако това се случи днес просто не ми се мисли какво ни чака!
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44 Колата с паспорт / стикер/ къщата с паспорт искат , остава по още един паспорт за мъжа, паспорт за жената и пр.Ами ББ изхарчи сумата ти пари предизборно, сега трябва да се пълни хазната и какво ли още нема да ни измислят да одерат до живо.
46
1
 
20
 
! Отговори
българин преди 3 години
Дали ще влязат в гет"та?Как ще издадат паспорт на незаконни къщи или такива с търпимост?Дали ще ги глобят за липса на паспорт?А дали ще вземат парите като ги глобят или ще мине давност и които платил се е минал.Нагли и про"ти
45
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо и кому са нужни тези паспорти , освен на тези които чакат да свлекат още пари за нищо от народа. Какво ще промени паспортът на къща или апартамент строени н- р преди 40 - 50 ,- години с план, с разрешително за строеж и съответен контрол от общината тогава? Преди 30-40 г. контролът върху строителството си беше истински, не е като сега с пари.Това си е нов вид узаконена кражба.
44
4
 
13
 
! Отговори
сс преди 3 години
фирмата е на то луп то луп ми сирчев....кюлчиджиев