Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит

Драстично е намалял броят на магаретата, отчитат от "Ветеринари в действие"
Обновена: 21 фев 2021 20:50 | 21 фев 2021 20:50, Валерия Белчевска
173
Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит
Снимка: Pixabey

Покорно и работливо, магарето винаги е било част от селския бит. Във фолклора то заема съществено място, а в немалко български народни приказки има магарета. И макар доскоро край селските къщи в района на Гоце Делчев да се виждаха завързани магарета, с годините тенденцията е във все по-малко стопанства да присъства четириногият помощник.

Драстично намалял е броят им, отчитат пред БТА от организацията за защита на животните "Ветеринари в действие". От десетилетие техни екипи обикалят селата в гоцеделчевския регион и полагат грижи за местните магарета. И ако допреди десет години се е налагало да преглеждат около двеста и петдесет животни, то сега броят е намалял до едва петдесет.

Ветеринарният лекар д-р Константин Антов от "Ветеринари без граници" каза, че по негови наблюдения магарето губи своето значение в селата и тенденцията е към изчезването му като вид в района на Гоце Делчев.

"Преди години основното препитание на хората тук беше селското стопанство и най-вече тютюнопроизводството. В днешно време повечето хора, които са се занимавали със земеделие са починали, а младите предпочитат да работят в близкия общински център", разказа местният жител Стоян Траянов. Доскоро в Баничан се гледаха над тридесет магарета, сега са едва пет, допълни той.

Стоян е сред малкото хора в селото, които все още отглеждат магаре. И макар неговото да е на преклонна за тези животни възраст - близо тридесет години, той е категоричен, че няма да остави стопанството си без този помощник. "То е сиромашко животно - малко яде, много работи, товарят го, върши хубава работа, но няма вече хора, които да работят на нивите", допълни местният стопанин.

Причините за намаляващата роля и респективно бройка на магаретата са много - както икономически, така и свързани с осъвременяване на селскостопанската работа и по-достъпните вече машини, с които да се обработва земята, посочи д-р Антов. Това поставя магаретата в неблагоприятната ситуация да стават излишни.

За сметка на намаляващия брой магарета в дворовете на хората, създаденият преди пет години приют за тези животни край село Баничан е максимално запълнен. В него се отглеждат шестдесет възрастни животни. Първоначално в приюта се грижат за тридесет, но поради големият интерес се е наложило капацитетът да бъде удвоен.

Тук се отглеждат магаретата, които вече не могат да бъдат в услуга на своите стопани, разказа за БТА д-р Антов.

"Това са предимно стари, болни животни, които по една или друга причина вече няма кой да ги гледа и просто, ако не ги вземем ние, най-вероятно ще отидат в някоя кланица за месо", допълни ветеринарният лекар.

Настанените тук магарета са на хора, които са привързани към тях, те ги обичат и искат да са сигурни, че ще доживеят старините си на спокойствие, каза още д-р Антов. Това са животни, вече изкарали по една-две войни в живота си, шегува се ветеринарният лекар.

Условията в приюта са съобразени с нуждите на обитателите.

Магаретата са социални животни и имат нужда от компанията на други от техния вид. Тук живеят на групи, което позволява да си намерят другар, разказа лекарят, който се грижи за тях.

Дейността на приюта е насочен към местните стопани, макар че интерес към него има и от по-отдалечени райони. Има случаи, при които стопани водят магаретата си от други населени места, с идеята животното да изживее спокойно старините си като отплата за дългите години покорен труд.

Самата идея на приюта не е да вземем магаретата на хората, посочи д-р Антов. Основната цел на организацията е да помага на стопаните да поддържат магаретата здрави и в добра форма, за да им бъдат от помощ. Когато обаче остареят, приютът е мястото, където да получат заслужена почивка.

Именно заради привързаността на местните хора към магаретата, от "Ветеринари без граници" разработват проекти, с които да се запази значението им в селския бит. От организацията за защита на животните обмислят варианти, в които магарето да бъде полезно за собственика си и отново да се намери приложение работливостта и предаността, с която служи на своя стопанин.


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 месец
До Да ги отглеждат 152 След като Китайците ядат Жаби , змии , гущери , прилепи , маймуни , кучета и котки , защо ние да не ядем магарета.Клането на кане и магарета е регламентирана с наредба на ЕС. По особеното е че преди клане трябва да се къпят.
155
0
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Марко 145 И за увредените майки става.
154
0
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Увредените майки веднага на протест.Да опазим магаретата.
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов
Какво се има впредвид под "donkey hybrids"?
Катъри и мулета ли?
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 151
Кога за последно си ходил в някое българско село?
Навремето като имаше животни, прасетата бяха Гошо, мъжките магарета Марко, женските Пена.
151
1
 
6
 
! Отговори
Да ги отглеждат преди 1 месец
за месо... няма нищо по-хубаво от кюфтенца от младо магарешко
Магарето е е дно от най-чистите животни - не пие вода ако вие сте пили преди това от съда и не пасе трева , ако сте стъпвали върху нея ... абсолютно ЕKO животно
150
0
 
2
 
! Отговори
Вайлънт сторм преди 1 месец
Универсален работен ***. Също като едно време в Океански риболов.
149
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Ветеринарни без граници" - платена и ползваща се с парите на българските данъкоплатци продажна антибългарска НПО
148
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието на темата е неправилно! Първо, магарето не е "излишно" селскостопанско животно, има го в почти всяко българско село, второ - на животните не се дават човешки имена, скапани ***!
147
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Марко Борисов не е излишен.
146
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Не се оплаквайте и философствайте, а четете "Guide to good animal welfare practice for the keeping, care, training and use of donkeys and donkey hybrids" на европейската комисия.
Хората са се постарали и похарчили пари за експерти в областта.
145
2
 
3
 
! Отговори
Кори Нинова преди 1 месец
До Марко

Да, от магарешки кюрр по-успокояващо нещо няма, така е.
144
1
 
12
 
! Отговори
Марко преди 1 месец
Може да ги използват за друго. На Марко К**а ще свърши добра работа срещу озлобени, проклети и загорели самотни лелки, заемащи ръководни позиции.
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дядо Петър

Магаретата ги преселиха в Парламента, говдата като теб, дядо...

И всички гласуващо говда.
142
2
 
6
 
! Отговори
Кори Нинова преди 1 месец
Ама какви големи кюрове имат, а?
Магаре да те ***... безценно...
141
1
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 1 месец
Магаретата се преселиха на пл. Народно събрание.
Само че вече не са работливи. Защото отдавна станаха крадливи.
140
4
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
Американците са виновни. Ако не бяха създали автомобила и до сега щяхме да си ходим с магарешки каручки на село.
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Магарцедесът с камшично запалване и висящ карборатор е остаряла форма на транспорт.
138
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то хора не останаха по селата , вии искате животни ..
137
3
 
5
 
! Отговори
До 141 преди 1 месец
Забрави само да кажеш,че това село е католишко и там хората си изклаха магаретата заради техния вид уж специфичен суджук!