Учители искат незабавно спиране на присъствените учебни занятия

Учителското съсловие осиротя с още един свой колега, се казва в отвореното писмо
26 фев 2021 10:26, Ния Христова
153
Учители искат незабавно спиране на присъствените учебни занятия
Снимка: БГНЕС
Учители от цялата страна призоваха за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия. Причината е, че още един пореден преподавател загуби битката с COVID-19. Това написаха от "Учители за безопасно образование" в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния министър Красимир Вълчев, разпространено и до медиите, предаде Bulgaria ON AIR.
 
Ето и пълния текст на позицията:
 
Учителското съсловие осиротя с още един свой колега - осемдесет и третия /83/,загубил битката с Ковид-19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък.
 
Екипът на Учители за безопасно образование настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи.
 
Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията. Данните, към днешна дата показват именно това:
 
- У нас вече свободно се разпространява Британския щам на вируса;
 
- Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции;
 
- Към 24.02.2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население; - Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи;
 
- Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост;
 
В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск. Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители.
 
Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи.

153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четейки коментарите тук,стигам до заключение,че българите сме доволно п.рост и злобен народ,който не заслужава да има лекари и учители.
144
2
 
1
 
! Отговори
komitata преди 1 месец
те заплатите и 3 бона да направят същата -реформи в сектора няма .контрола е нула и образованието нула-пенсионери с придружаващи болести работят ,частните уроци си вървят в сенчестата икономика а млади учители няма .Искуствени паралелки с по 12-14 ученици много и после нямало учители -то като видиш кой е начело на синдиката да ти стане ясно всичко
143
2
 
7
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
До В никакъв случай,

Да има стимули, къде са младите учители и какъв процент заемат от общият брой учители, м? Да, рано или късно старите ще бъдат заменени, но колко души ще запълнят тази голяма дупка, която ще се отвори до 10 години?

Каква е мотивацията на млади учители да работят в смесени или изцяло доминирани от етноси училища, каквито се очертават се повече да бъдат в провинцията, поради отлива на българи зараждат деца, освен знаем кои? Има прослойки, които не подлежат на интеграция.
142
9
 
3
 
! Отговори
В никакъв случай преди 1 месец
До реалнафантазия
Живееш със задна дата драги! Материалното стимулиране при учителите е вече доста добро и прилива на млади хора е осезаем. Така, че тези за възрастните не ги пробутвай! Колкото до ваксините да се плашат старите баби бива, ама грамотни и интелигентни, каквито трябва да са учителите, когато това е световно решение с гаранции, ти да ми пробутваш подобни аргументи не вървой! Освен, ако не ти се иска системата съвсем да зацикли!?
141
4
 
10
 
! Отговори
До реалнафантазия преди 1 месец
Преминаване от присъствено в онлайн обучение /ДО/. Основно гимназиите: знаят да боравят с компютър и нямат нужда от човек до тях/както е при малките/. Поне това може са се направи, вс. знаят защо е наложително, в по-надолу постове е писано!
140
4
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
До 139,

В крайна сметка какво предлагате?

От една страна част от учителите искат присъствено, другата ДО.
Малка част от учителите искат ваксина, повечето не...

Но и учениците не спазват мерките нито присъствено, нито учат от вкъщи както трябва.

Е, след като няма разбирателство, защо просто не поискате да се обяви учебната година за нулева?
139
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И е пълна лъжа, че осигуряват ДО на децата, ако по желание откажат "присъственото". Повечето училища-директно ти отказват и оставаш БЕЗ абсолютно никакво обучение!! Въпреки, че в заповедта на министър Вълчев, изрично е записана тази възможност!!! Да, но де факто- Д.О. НЯМА и така си принуден да ходиш насила "присъствено" в бациларника !!! Безбожници!!
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И родителите на големите са за онлайн!! Новият щам поразява и младежи и е с тежки усложнения за тях - сърдечни и съдови, а в някои статии излезе, че остават стерилни задълго след преболедуване. Какъв е проблема големите да учат онлайн, бавачка ли им трябва или не работят с компютър?? А в училищата:никой не е с маска, дистанция нула, кой здрав-кой болен, никой не прави тестове!!! ни Т се мери, после се пренася заразата по автобуси,метро, в семейството, а сега и заведенията отварят!
137
3
 
7
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
До В никакъв случай,

Може би макар и не на първа линия учителите смятат, че са, и че са опитни мишки с тези експериментални ваксини, които след време организма на хората поставили си ги ще покаже имат ли страничен ефект.

И не няма кой да заеме техните деца по простата причина, че младите учители са малко, а скоро почти половината от учителите ще се пенсионират. Направи си изводите колко застарява е средната възраст в тази система. :)
136
16
 
4
 
! Отговори
В никакъв случай преди 1 месец
Разбира. се, че ще искат затваряне, защото така им е по добре. Като ги е страх що не искат да се ваксинират? С това дистанционно образованието става мижи да те лажем. При тия високи заплати, който не му се ходи в училище да се маха, друг ще дойде веднага. Такива не са учители по призвание, а по интерес! Никакво затваряне повече!
135
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За това, че отвори гимназиите, точно когато трябва да затваряш. Затова, че постави живота на хиляди деца, учители и родители на "каквото дойде". Този експеримент с човешки животи, никога няма да ти го простим!!
134
2
 
9
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
До Учителката,

В крайна сметка каква дейност извършва МОН, учители и директори?
Защо спада мотивацията на преподаватели и ученици към учебният процес?
Заплатите се увеличават, а резултат никакъв...
Дали проблемът не се корени в това, че учителите вече имат само задължения, а учениците само права? :)
133
0
 
7
 
! Отговори
Учителката преди 1 месец
До реална фантазия: Питате в какво училище - едно от няколкото добри училища в областен град, ученици 8-12 клас. Но същото е и в езиковата гимназия. От етноса нямаме - само няколко от 600 ученици. А в училищата на етноса .....е, там е все едно ДО или присъствено - учебен процес просто няма.
132
15
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 1 месец
Айде стига вече манипулации и театри една година, затлъстяхте и залиняхте пред компютрите. Децата деградираха тотално, стига спектакли, СТОЙКИ И чалъми. Да се стегнем и мобилизираме психически и физически, че ще се превърнем съвсем във зомбита и михлюзи.
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам къде учите, та сте изцяло на ДО? В момента много от децата учат присъствено, а повечето частни гимназии и училища преминаха изцяло на "присъствено"!!
130
7
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
До 129,

Вие видяхте ли катастрофалните резултати на седмокласниците по математика? Дори средно за страната не беше 3ка, а чиста двойка, но знаем, че не се оценява при 50% + 1 за 3 в България.
А сега ми кажете след като изцяло преминаха на дистанционно заради кризата, какви ще са резултатите тази година, след като при присъствени са показали ужасно слаб резултат.... на мен не ми се мисли за тази година, а на вас? :)
129
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато има риск да здравето и живота на деца, родители и учители-децата да учат само онлайн!! Който не иска да учи и 24/7 да стои присъствено в училище, пак нищо няма да научи!!!! Има болни по училищата, никой не прави тестове! Хайде стига експерименти със здравето и живота на хората!!
128
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е този зор да се учи присъствено с цената на жертви не знам. Големите ученици са преносители на заразата по семействата си.Освен това се създават струпвания по училищата,градския транспорт метрото,магазините в близост до училищата.Тези струпвания неминуемо водят до заразявания.На самите учители също.Трябва да се учи онлайн докато населението на държавата не премине достатъчна ваксинация,а не да се симулира дейност нарочно,и с цената на човешки загуби!!
127
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тези учители им дойде добре да си стоят в къщи и да си получават пълна заплата. Не искат да са в училище, но не искат и да се ваксинират. Който го е е страх да не се зарази да се вксинира има вариант, но в къщи си е най- добре.
126
3
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
До Учителката,

В какво училище преподавате г-жо? И говорите ли за определен етнос, че не желае да се включи в процеса на работа или това са деца на българи? :)