В Русе дишат най-мръсния въздух, София е трети в класацията

Концентрацията на фини прахови частици е близо три пъти над нормата
26 фев 2021 08:45, Петя Славова
26

Русе отново поведе класацията за мръсен въздух. В последните дни концентрацията на фини прахови частици е близо три пъти над нормата. Мръсен въздух имаше и на други места в странат, съобщава Bulgaria ON AIR.

Средно за година се наблюдават 35 превишения на нормата за фини прахови частици във въздуха. От началото на годината това се е случвало вече 10 пъти. Половината от тях са през последните 5 дни.

"Хората се умориха, вече само пишат, не им се ходи по протести. Отново чакаме да видим ще има ли промяна в институциите, когато се смени политическата власт", заяви Владислава Гарвалова.

Още по темата

Русенци смятат, че на проблема с въздуха се обръща внимание само по избори, но той остава нерешен.

"Имам в телефона си за измерване на въздуха и следя това нещо и доста често се дава замърсяване", каза Господинка Николова.

Проблемът обаче не е ограничен до Русе. Той е следван от Горна Оряховица, където вчера бе отбелязано превишение на нормите от 2,15. София не изостава, като в някои квартали превишението в началото на седмицата бе почти двойно (Надежда - 1,99). С подобни стойности след тях се нареди и Плевен във вчерашния ден (1,91). В класацията попадат и Бургас, Варна, Пловдив, Смолян и други.

От РИОСВ дават две основни причини за превишените норми. Първата и оказваща най-голямо влияние е отоплението с твърди горива. На второ място са климатичните условия.

"Високо налягане, безветрие, мъгла, които задържат отделяните от битовото отопление емисии и те остават над града. Отделно има влияние преносът, който в момента се установи, че идва от Сахара на фини прахови частици - това допълнително натоварва и затова са тези превишения", смята началникът на отдел "Въздух и вредни физични фактори, води, КПКЗ и ОХВ" инж. Христо Милков.

А на дневен ред остава и въпросът за поставяне на станция за измерване на органичните замърсители.

"Тази така чакана станция да измерва тежка органика все не идва. Правят се някакви комисии, пишат се някакви писма, положението всяка година е едно и също и даже става по-зле", допълни Владислава.

Според заявения график към регионалната лаборатория, станция на Агенцията по околната среда и водите ще извършва измервания 4 пъти в годината.

"Към момента станцията, която Община Русе евентуално ще закупи или ще вземе под наем, все още нямаме яснота и къде ще бъде разположена", добави Милков.

Преди дни трябваше да се проведе заседание на временната комисия по въздуха в града, но то бе отложено. Все още не е насрочена нова дата.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
елате в Пирдоп, въдуха е пълен с арсен , сяра , живак .. ама нямаме финни прахови частици и всичко е ОК ...
22
0
 
2
 
! Отговори
шопендар преди 1 месец
софия е в котловина,с недобра вентилация,единственото решение е газификация на софия и селата в котловината,но на разумна цена
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като прочетеш че Горна е на второ място и изпадаш в екстаз. - нито заводи , нито движение , а откъде това замърсяване ?
20
1
 
6
 
! Отговори
Бивш русенец преди 1 месец
Навремето майките на невръсни деца ,какъвто бях и аз тогава ,направиха ПЪРВИЯТ протест по време на комунистическата диктатура в страната!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък само Русе е най-мръсният град На тази територия кое е чисто? Такова чудо и в африканския свят няма.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди комунизмът им беше виновен. Цъфнаха и вързаха при демокрацията. Жалкари
17
0
 
11
 
! Отговори
Бивш русенец преди 1 месец
Да! Затова Русе вместо 200хил. вече са по-малко от 150хил. жалко за хубавия град.
16
0
 
1
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 1 месец
Много притеснителен репортаж, забележете как се свиха пенсионерките , като видяха задаващите се от лево "младежи"...
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой знае ли как прекръстиха предприятието Монтюпе в Русе. Същото, което уж използва филтри при производство, а си мирише на химикал и в центъра на града. И така е от години, повече от пет. Като ги изгонят от тук ще се местят вече в Африка.
14
3
 
3
 
! Отговори
до Пенсионер преди 1 месец
Предният беше от ГЕРБ. Същата работа. Еднакви са. Единственото спасение е евакуацията. То затова в момента Русе няма и 50 000 души, а предприятията неистово търсят работници и ги возят всяка сутрин от над 150 километра.
13
1
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
То блоковете са от преди да започне обгазяванията. Ти позволявай да се строят предприятия които замърсяват, ТЕЦ-ове, горящи ***, пък чакай на гората да ти пречисти въздуха.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
o, prekrasna turisticheska ekstra atrakcia za poklonnicheskia safari torizam v rbg...niama nujda setne ot kadene i prikadiavane s tamian v vrajdebna za slaveichetata, gurgulicite, paticite, lebedite, dvata aslana v oboriste i v ovcha kupel...;)
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то няма как да има блок до блок,всички дървета отсечени и после да викаме,че въздухът е мръсен. Кой да го пречиства. Отделно се хвърля пясък по улиците за опесъчаване. Къде отива този пясък после. Много ясно,че вятърът го разнася навсякъде и го дишаме. Той не се изпарява.
10
4
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Гласувайте пак за БСП и нямате проблеми. Излагация. Такъв хубав град.
9
1
 
6
 
! Отговори
русенец преди 1 месец
"Към момента станцията, която Община Русе евентуално ще закупи или ще вземе под наем, все още нямаме яснота и къде ще бъде разположена"... Другарят кмет живее в едно китно село без промишленост и му е през трътката. Иначе не е нужна станция за да се установят основните замърсители. Иначе по традиция шеф на РИОСВ е бивш служител на замърсяваща фирма, в момента е от "Лубрика". Предният - от "Монтюпе".
8
2
 
16
 
! Отговори
русенец преди 1 месец
Оставете фините прахови частици, кажете как е с въглеводородите и защо все още предприятия като "Монтюпе", "Лубрика" и Оргахим продължават да ни тровят? Стига сте се оправдавали с печките на твърдо гориво, защото и лятото е така.
7
2
 
6
 
! Отговори
Отело преди 1 месец
- Дездемона, ще тъ удуша, или ще тъ пратя у Русье!
- Удуши мъ, не мъ пращай у Русье!
6
2
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
В РУсе главният, но не и единствен замърсител е бившето Монтюпе-алуминиеви отливки на двигатели !
Другият може би е ТЕЦ-а ?!
А и коли много се карат, е както навсякъде ...
Ако има вятър - разкрава мръсотията, но каот се лсучи безветрие - огромна шапка смог над нискат ачаст на града !!!
5
1
 
7
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 1 месец
Сега да не вземе някой да се обърка в мислите си, че в Горна Оряховица замърсяването е от автомобилите/както се опитват да ни убедят/!Не, че и в София е от автомобилите.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Хората се умориха, вече само пишат, не им се ходи по протести."

А колко романтично беше когато с "Дишай" и Екогласност се буташе народната република! Сега като я бутнаха, яка им гърбина - децата на запад, пенсията малка, животът мизерен, въздухът - мръсен, а Генерал Борисов им пази свободата!