За два месеца: 1458 души са получили българско гражданство

Най-много родни паспорти взели граждани от Северна Македония
43
За два месеца: 1458 души са получили българско гражданство
Снимка: БГНЕС

1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година, съобщиха за БНР от Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани от Република Северна Македония.

От началото на годината  е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщи за БНР Димитър Здравков - член на Комисията по гражданство към вицепрезидента.

Запазва се тенденцията от предходни години за силен интерес към български паспорти от граждани на Република Северна Македония.

"През 2020 година, с издадените от вицепрезидента 279 указа, е променено гражданството на близо 19 хиляди души". каза Здравков.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 хиляди лица.

"Над 55% от общо издадените укази касаят лица от Северна Македония или това са близо 10 хиляди души. Следвани от граждани на Украйна - близо 2 хиляди, Република Сърбия - около 1200, Молдова, Албания и Турция", обобщи Димитър Здравков.

Той опроверга твърдението, че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна.

"Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента", обясни той.

Преди това има процедура по съгласуване със службите за сигурност, а всеки отделен случай се разглежда от специално създаден Междуведомствен съвет по гражданство, в който участват различни институции. След становището на съвета министърът на правосъдието прави предложение до президентството.

"И ние тук е президентството извършваме още една допълнителна проверка, за да може преди да постави подписа си, вицепрезидентът да има максималния обем от информация", обясни Димитър Здравков.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ердоган ще ги оправи, но ви съвртесм: но не ходете при доц. Зафер Оркун Токташ - арогантен некадърник гледащ само печалбата
35
2
 
1
 
! Отговори
За макетата Йок преди 1 месец
За макетата никакви паспорти.... а и за тези тук в България макета, да ходят там и да се борят за своята свободна Панония.
34
2
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Яка търговия върти Каракачанката
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за какво се джавкаме с македонците ,като с това темпо на даване на гражданство до година две македонец там няма да остане ?
32
0
 
3
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 месец
До хистъри

Карма, вследствие на тази война България загуби 51% от територията си и 151 000 войници и офицери.А общо жертвите са десетки милиони.
31
0
 
3
 
! Отговори
хистъри преди 1 месец
Сърбина Гавраило дето застреля Фердинанд и жена му в Сараево и даде повод за Първата световна война също си беше уредил Бг паспорт ...
30
0
 
1
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
*корекција

Во Хрватска се олеснува добивањето , дозвола за престој ...
29
0
 
1
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
Поентата ми е не се надевајте многу , многу дека тоа се ваши сонародници ...во последно време од Хрватска се олеснува одбивањето одобрение за престој за работа затоа што многу луѓе им емигрираа ...пред корона кризава јадранско приморје беше полно со работници од Македонија ... моја внука која студира сметководство доби можност за работа во Љубљана , сега е трет месец како го учи јазикот и одлично и оди ...
Како и да е пак фала за можноста што им ја пружате ....
28
0
 
1
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
Јас лично познавам 9 (девет ) мои блиски луѓе кои земаа пасош ...

1. Шест бивши колеги , од кои сега тројца се во Малта , еден во Белгија и пар сопружници во Хрватска.
2. Комшија кој сега работи во Холандија .
3. Двајца мои блиски роднини кои сега возат за шпедиција низ Скандинавија .

;)

Не знам колку ви е познато (кај нас имаше и по медиуми на времето .... СМК мислам беше ...) ги поучи луѓето да вадат прво нотарска изјава дека ,, се приморани поради егзистенцијални причини да изјават..,,
27
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
не разбрахте ли че паспортите им трябват за европа спрете издаването на бълг
документи един път завинаги какви българи има в турция стига вече сте
съсипвали държавата с тези жестове
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дигнете цената на пасошите от 5000 на 7000 Еврака да напълним Шкембака.....
25
0
 
1
 
! Отговори
Са6ко преди 1 месец
То така както върви след десетина години всички македонци ще са българи , и сега ми светна лампата защо македонците протакат промяните в Македония .
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 месец
Това са си 7 290 000 за два месеца. Шк3мбето ще вдигне още един етаж на мезонета
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
16 000 за една година , че кога са имали врема да ги обслужат ?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо 5000€ за български паспорт после ще приемем македония в ЕС
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха по смешна новина не бях чувал ,вървете и вижте в Германия колко получават немско гражданство , само по 14 000 на Област да не забравим че са 16 Области сами сметнете за какъв Бизнес с Док. става
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шкембе войвода е напълнил джобовете
19
0
 
6
 
! Отговори
Най впечатляващо преди 1 месец
Е че и македонските шиптъри се пишат българи.
18
1
 
15
 
! Отговори
Ххаха преди 1 месец
На нахалните македонци, които искат да щъкат свободно в ЕС, и са готово на всичко за БГ лична карта, но после олюят по България не трябва да им се дава гражданство. И после иначе ни броят, че сме 7млн.. реално като махнат всички такива само дето се водят “българи” може да останем и под 5млн. Ама явно така влияят на отрицателния прираст на населението.
17
1
 
10
 
! Отговори
Извинете ! преди 1 месец
Може ли, поне в почивен ден, да не ни занимавате с кривите глави в БЮРМ-ия ?