Ако си контактен с контактен - полага ли се болничен?

Работодателят не иска Мая на работа, а тя няма болничен от РЗИ
12
Ако си контактен с контактен - полага ли се болничен?
Снимка: БГНЕС

Мая Атанасова е от Кърджали и се наложило сама да търси РЗИ и да пита дали е под карантина, но въпреки това не получила отговор. Майката и дъщерята на Мая са с коронавирус, тя и съпругът й са контактни.

"Наложи се да изследваме детето, понеже то беше контактно с майка ми. Дъщеря ми имаше симптомите. Взеха ни 110 лв., тъй като дойдоха на домашно посещение, защото дъщеря ми е под карантина. Нямаме допълнителни пари за изследване. От работното ми място поискаха да изляза в болничен за една седмица, за да видим дали ще проявя симптоми. Личният лекар обаче ми обясни, че не може да ми даде болничен, тъй като се обжалвали", разказа тя пред Нова тв.

Никой не информира Мая, че в тази ситуация се полага безплатен PCR тест за детето й. Жената изпада в ситуация, че от работното й място не желаят тя да присъства, а от РЗИ отказват да й дадат болничен, тъй като е контактна на контактно лице.

Представител на РЗИ – Кърджали заяви, че такива са указанията на Министерството на здравеопазването.

"За да получи госпожа Атанасова направление за PCR тест от личния лекар, трябва да има симптоми на коронавирус. Считам, че колегите от РЗИ са действали адекватно. Това, което можем да направим, за успокоение на госпожа Атанасова, е в днешния ден да изпратим лаборанти, които да й направят антигенен тест", каза главният секретар на РЗИ Петя Папазова.

След проучване, инспекторите на РЗИ ще предприемат необходимите мерки и, ако се налага, ще поставят семейството на Мая под карантина.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Ааааа преди 1 месец
Ако заплатата ти е над осигурителниа праг по-добре не си вземай болничен и се крий под дърво и камък. Ако някой ме посочи като контактен го спуквам от бой!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уви, така е. В нашата фирма контактните ги пращат у дома да си стоят за сметка на платения им отпуск. Ако нямаш болничен и си контактен с билен, отиваш в платен, ако нямаш, в неплатен отпуск и тва е.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В тая държава болничния го взеха за платен отпуск,кой кога го домързяло и не му се бачка си взима."

Добро утро. От двайсет години поне е така.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи всичкия медицински персонал трябва да е в болничен. Е тогава кой ще дава болнични? Или всичко ще е онлайн и кой както знае.
8
2
 
12
 
! Отговори
някой преди 1 месец
До: номер 6

Абе ти четеш ли целите текстове на статиите или само заглавието поглеждаш?
Мая е казала че шефът и отказва да я допусне на работа, очевидно защото го е страх да не го зарази с вируса, макар да не се е тествала и не знае реално дали е заразена или не!
Тоест, тя иска да отиде на работа ако има отрицателен PCR тест, но няма парите за да го направи, а личният лекар отказва да и даде направление защото не е болна!
Такива са указанията измислени от министри без мoзък!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то всички сме контактни на контактния на контактния на контактния ......
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тази Мая защо и трябва да прави тестове? Да си трае и да си ходи на работа...
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една година от началото на пандемията и благодарение на великия българския модел на управление на кризата /да се разбира липсата на управление/ все още няма ясни правила и процедури. РЗИ работи само след сигнал в някоя телевизия, а болните оцеляват по законите на джунглата. В същото време възрастни хора се радят на опашки за банани /пардон липсващи ваксини/, само защото един човек иска да си прави предизборен пи ар. Безобразия, цинизъм, безхаберие и накрая резултатът е смърт. *** модел
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лyдa работа!
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като съм постоянно с контакт с болни трябва постоянно да съм в карантина.
2
2
 
28
 
! Отговори
Православен славянин преди 1 месец
Какви са тези чугунени глави в рзи и останалите институции!
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тая държава болничния го взеха за платен отпуск,кой кога го домързяло и не му се бачка си взима..