Увеличава се броят на заразените, ще спрат ли плановите операции?

Според проф. Каракостов това не трябва да става
4 мар 2021 23:11, Петя Славова
19

Броят на заразените се увеличава, а болниците започват отново да се пълнят. Ще спрат ли пак плановите операции в болниците заради третата вълна на коронавируса? Питаме началникът на Клиниката по неврохирургия към университетската болница “Свети Иван Рилски” проф. Васил Каракостов

"Броят на болните расте, на хоспитализираните расте, на неоцелелите намалява. Това с британския вирус не ми се струва реално математически. Аз не мога да откажа на пациента. Има невероятен наплив на пациенти, препълнени са болниците и хората са доста над критичния стадий, което води до по-голям ресурс и престой, и по-голям вероятност от фатален изход. За мен спирането на планови операции не е уместно и не трябва да се прави." Това заяви началникът на Клиниката по неврохирургия към университетската болница "Свети Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него дори да има "зелени коридори", ваксините не са достатъчни.

"Няма значение дали е "зелен", "червен", "син", няма ваксини. За мен проблемът е в това, че няма ваксини и тези, които идват, са много малко", посочи проф. Каракостов и допълни:  "би трябвало дори да се потърси отговорност за това, не може да се държат хората в шах".

"Ваксината е единственото оръжие досега и то не само аз мисля така. Електронният регистър е добра идея, но за един възрастен човек е невъзможно да стане, има пропуски в организацията", подчерта неврохирургът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се използва всеки препарат, който е показал над 80% ефективност, а не само да се чакат одобрените.

"Начинът на информиране на населението не беше подходящ, започна със знакови фигури. За мен знакова фигура е Христос, всички други сме хора. Трябва да се обясни на хората, че това е начинът да се предпазят", отбеляза проф. Каракостов.

Той коментира решението на политическите сили да включат в листите си специалисти медици.

"Време беше да се потърсят свежи сили в партиите, разбира се, че е добър избор, поне от хората, които познавам, не виждам недостойни хора", заяви той добави: "разчитам, че колегите познават недъзите на здравната система и могат да излязат с общо становище какво да се направи, но няма никаква воля за промяна в здравеопазването, защото сегашният модел устройва много хора, но не и тези, които работят в него".


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
11
 
! Отговори
Докога? преди 1 месец
Да спрат училищата и детските, най-накрая.
18
6
 
3
 
! Отговори
Подлеций преди 1 месец
Медицината помага на хората, чиито съпротивителни сили са на" кантар,т.е. не са изчерпани напълно. Тези хора ги броят за излекувани. Колкото повече се развива т.н.човешка цивилизация, толкова повече расте броят на хората с имунна недостатъчност. Това са " излишните" хора. Така в продължение на векове се поддържа естествения човешки баланс. Медицината само се бърка в работата на природата. Майката му е здравословен начин на живот, съобразно особеностите на организма. Най вече храната, движение и
17
9
 
3
 
! Отговори
Подлеций преди 1 месец
Грипните вируси мутират непрекъснато. Този т.н.Covid19 всъщност е мутирал вирус и продължава да мутира. По начало природата е създала този и други вируси за да се отърве от вече негодните за живот хора. А тук възрастта не е от значение. Предимно такива са хората над 60 години,но има и организми, които също нямат съпротивителни сили и под 60 годишна възраст. Тях природата също иска да унищожи. Принципът на естествения подбор си е вечен.
16
5
 
5
 
! Отговори
dtrumpp преди 1 месец
така ви се струва- нищо не се увеличава, даже намаляват заразените. Отварайте всички яко купони
а бе до кога ще го тьрпим боко тьпото да не определя сьдбата
ай с.икти.р ***. да му покажем на 4-ти април ква е мишка
15
2
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Въстанието не требеше да е мирно...Сега Психичноболният щеше да е там, където му е мястото...
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата действа на принципа "след мен и потоп". Още 1 месец, каквото и да става няма да посмее да затвори пак заведения и училища. Последната нагла врътка е, че вече затваряни ята ще се решават от областните щабове. Т е. така Боко си прехвърля топката на други да обират недоволството, а той само ще се разхожда с джипката
13
1
 
6
 
! Отговори
Ще спрати ли? преди 1 месец
Ще спрат ли децата от училище?
Ще затворят ли пак заведенията?
Ще отменят изборите?
12
9
 
9
 
! Отговори
Прoдажен гeрбeрюга преди 1 месец
Мутавчийски и сие пишат бройките според нареждането на Борисов.
Очаквано преди изборите ни заля трета, пета вълна.
Герб така спечелиха и предните избори. С измами.
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радослав Кавалджиев умира на 40 години в 10:20 ч. на 24 февруари 2017 г. във Военномедицинска академия, от белодробна недостатъчност, след кратко, но тежко боледуване, завършило в състояние на изкуствена кома.
------

Какво трябва да значи тази глу пост?
Че е умрял от Ковид ли?
Във военномедицинска академия модат да ви моделират каквато смърт си пожелаят.

Стига да сте достатъчно тьп да се наврете в ръцете им.
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат, няма никакво увеличение.
Всичко е фалшива статистика.
9
2
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 месец
Вица, на- Мечо,. За, 5 Март 2021 година,...

- Най- хубавият- ден, е- вчерашният,...

- Не- се- чуди, захващай- се, за- работа .....
8
3
 
10
 
! Отговори
Sp преди 1 месец
Най-добре да отворят и нощтните заведения, голяма работа, че болниците отново се превръщат в морги! ГнЮ иска кифтета и кИчеци!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За България е нормално ресторанти и заведения да са отворени, а болниците - затворени
6
0
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 1 месец
донеси и пепелник!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Коронорезистент

И какво точно не ти е ясно?
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 порции картофи голяма бира!
3
7
 
9
 
! Отговори
Коронорезистент преди 1 месец
"...на екскурзия до Катар и о-в Бали в началото на същия месец.

Радослав Кавалджиев умира на 40 години в 10:20 ч. на 24 февруари 2017 г. във Военномедицинска академия, от белодробна недостатъчност, след кратко, но тежко боледуване, завършило в състояние на изкуствена кома."

Някой сети ли се след това да спре плановите операции???
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хареса ми!
1
7
 
12
 
! Отговори
Коронорезистент преди 1 месец
Помните ли Радослав Кавалджиев "Роро", първата жертва на коронавируса? Ето какво пише в българската версия на Wikipedia:
"След двудневно боледуване съпроводено с висока температура, на 20 февруари 2017 г., Роро е приет в интензивно отделение с клинична картина на тежка дихателна вирусна инфекция и симптоми на двустранна пневмония.
Последната му публикация във Фейсбук е от 22 февруари, в която се оплаква от тежък грип. Има подозрения, че се е разболял от неизвестен, близкоизточен вирус по време